Jedwabiście puszysty krem do ciasta czekoladowego
Krem czekoladowo-orzechowy z mascarpone i śmietanką kremówką genialnie smakuje z puszystym ciastem czekoladowym. Krem ma wyraźną nutę Nutelli, jest słodki, kremowy i mocno czekoladowy. Poznaj przepis na najlepszy krem do przełożenia ciasta czekoladowego.
Ciasto czekoladowe przełożone aksamitnym kremem orzechowo-czekoladowym z mascarpone i śmietanką smakuje obłędnie. Czekoladowy placek przełożony najlepszym kremem do ciasta będzie hitem na Twoim stole i każdy będzie prosił o dokładkę. Kremem przełożysz również brownie, a także możesz go wykorzystać do przygotowania czekoladowego sernika na zimno.
Mocno orzechowy krem z wyczuwalną nutą czekolady podbije serca wszystkich łasuchów. Jeśli chcesz przygotować tort czekoladowy, pierwszy blat wysmaruj kwaśną konfiturą wiśniową, połóż drugi blat, następnie wysmaruj go kremem orzechowym. Do przygotowania kremu wykorzystaj mocno schłodzoną śmietankę oraz mascarpone. Ciepła śmietana skiśnie podczas ubijania.
Jeśli szukasz pomysłu na krem do ciasta- tu poznasz przepis na genialny krem z masłem orzechowym.
Przepis na krem do ciasta czekoladowego
Składniki:
-
250 g mascarpone
-
200 g Nutelli
-
30 g cukru pudru
-
2 łyżeczki żelatyny
-
500 ml śmietany 30%
Jak zrobić krem do ciasta czekoladowego?
Żelatynę zalej odrobiną wody, żeby napęczniała. Mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, śmietanę ubij na sztywno. Do żelatyny wlej 2 łyżki gorącej wody i rozpuść.
Do mascarpone dodaj nutellę, wymieszaj. Łyżkę kremu przełóż do żelatyny, dokładnie wymieszaj i przełóż do mascarpone. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i połącz łyżką, aż powstanie gęsty krem.
Masą przełóż ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny.