Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krem do ciasta na bazie masła orzechowego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.11.2021 01:00

Krem do ciasta na bazie masła orzechowego

Krem do ciasta na bazie masła orzechowego
canva/dourleak

Krem na bazie masła orzechowego jest doskonałym kremem do przekładania i dekoracji ciast biszkoptowych, tortów i ciast na zimno. Słodka śmietanka z mascarpone świetnie łączy się z masłem orzechowym, tworząc rewelacyjny krem do wypieków. Poznaj przepis na szybki krem do ciasta na bazie masła orzechowego.

Krem na bazie masła orzechowego ma wyraźny, orzechowy, słonawy smak, który świetnie przełamany jest słodką śmietanką i delikatnym mascarpone. Krem dosłownie rozpływa się w ustach i sprawia, że ciasto nabiera doskonałego smaku. Krem ma gęstą konsystencję i ładny kolor, dlatego też bez trudu udekorujesz nim torty.

Do kremu możesz również dodać pokruszone orzechy ziemne niesolone, aby dodatkowo wzbogacić jego smak. Pamiętaj, że śmietanka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. Ciepłe produkty mogą się zważyć i rozwarstwić krem, ciepła śmietana może również skisnąć podczas ubijania.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ciasto Snikers, czyli mocno orzechowy deser na herbatnikach.

Przepis na krem do ciasta na bazie masła orzechowego

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%

  • 150 g mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 4 czubate łyżki masła orzechowego

Jak przygotować krem do ciasta na bazie masła orzechowego?

Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, mascarpone i miksuj na wolnych obrotach do połączenia składników, pod koniec dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj.

Chłodne ciasto przełóż kremem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego.