Smakosze.pl
Piecznie prostsze niż kiedykolwiek

Pixabay / varintorn

Powalający przepis na najszybsze, najłatwiejsze i najlepsze ciasto czekoladowe

29 Października 2020

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pieczenie wielokrotnie zaskakiwało nas swoimi rezultatami. Sposobów na domowe wypieki jest multum. Jednak żaden z nich nie może się równać z tym przepysznym ciastem. Czekoladowy smak na długo pozostaje w pamięci.

Nie da się ukryć, że pieczenie ciast jest nie lada sztuką, która wymaga dozy skrupulatności. Przeważnie proces przygotowywania wydaje się być dość trudnym zadaniem. Jednak w przypadku tego ciasta jest zgoła inaczej. 

Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak banalne

Zanim rozpoczniemy pieczenie warto wiedzieć jakich błędów powinniśmy unikać. Jakiś czas temu wskazywaliśmy te najczęściej popełniane. Każdy smakosz powinien o nich wiedzieć i się ich wystrzegać. Jedną z ważniejszych zasad jest dbałość o staranne przygotowywanie ciasta.

Tym razem pieczenie nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto czekoladowe w tym niecodziennym wydaniu jest banalnie proste w wykonaniu. Zrobisz je dosłownie w chwilę. Jego smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Pieczenie tego wybornego ciasta jest czystą przyjemnością. Wielbiciele łakoci będą w siódmym niebie. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem zawartym poniżej. Najpierw musimy jednak zgromadzić niezbędna składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 230 g mąki pszennej

  • 100 g kakao

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 4 jajka

  • 250 g cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • gorzka czekolada

Pieczenie i jego smakowite rezultaty

Pieczenie takich smakołyków jest nie lada atrakcją. Tym bardziej, że tak prostego przepisu na ciasto czekoladowe jeszcze nie było. Nawet początkujący wielbiciele łakoci poradzą sobie z takim wyzwaniem. Efekt powala na kolana.

Na początku musimy rozpuścić masło. Najlepiej zrobić to w garnuszku. Pozwalamy mu ostygnąć. Kiedy osiągnie już temperaturę pokojową, wówczas możemy przejść do dalszej części przygotowań. Prościej już się nie da.

Rozpuszczone masło mieszamy i wzbogacamy je o mąkę, kakao, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka i oba rodzaje cukru. Wszystko powinno stać się jednolitą masą. Foremkę smarujemy masłem i wylewamy do niej nasze ciasto.

Możemy rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim ciasto. Pieczenie powinno trwać około 50 minut. Pod koniec warto sprawdzić przy pomocy patyczka, czy już jest gotowe. 

Na koniec nasze smakowite ciasto watro oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Taki smakołyk z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są gwarantowane.

Źródła: Smaker

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kiszona fasolka szparagowa

Przepisy

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe inaczej

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Pampuchy

Przepisy

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Czytaj więcej >