Powalający przepis na najszybsze, najłatwiejsze i najlepsze ciasto czekoladowe
Nie da się ukryć, że pieczenie ciast jest nie lada sztuką, która wymaga dozy skrupulatności. Przeważnie proces przygotowywania wydaje się być dość trudnym zadaniem. Jednak w przypadku tego ciasta jest zgoła inaczej.
Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak banalne
Zanim rozpoczniemy pieczenie warto wiedzieć jakich błędów powinniśmy unikać. Jakiś czas temu wskazywaliśmy te najczęściej popełniane. Każdy smakosz powinien o nich wiedzieć i się ich wystrzegać. Jedną z ważniejszych zasad jest dbałość o staranne przygotowywanie ciasta.
Tym razem pieczenie nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto czekoladowe w tym niecodziennym wydaniu jest banalnie proste w wykonaniu. Zrobisz je dosłownie w chwilę. Jego smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Pieczenie tego wybornego ciasta jest czystą przyjemnością. Wielbiciele łakoci będą w siódmym niebie. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem zawartym poniżej. Najpierw musimy jednak zgromadzić niezbędna składniki. Co nam będzie potrzebne?
230 g mąki pszennej
100 g kakao
10 g proszku do pieczenia
200 g masła
4 jajka
250 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
gorzka czekolada
Pieczenie i jego smakowite rezultaty
Pieczenie takich smakołyków jest nie lada atrakcją. Tym bardziej, że tak prostego przepisu na ciasto czekoladowe jeszcze nie było. Nawet początkujący wielbiciele łakoci poradzą sobie z takim wyzwaniem. Efekt powala na kolana.
Na początku musimy rozpuścić masło. Najlepiej zrobić to w garnuszku. Pozwalamy mu ostygnąć. Kiedy osiągnie już temperaturę pokojową, wówczas możemy przejść do dalszej części przygotowań. Prościej już się nie da.
Rozpuszczone masło mieszamy i wzbogacamy je o mąkę, kakao, proszek do pieczenia, roztrzepane jajka i oba rodzaje cukru. Wszystko powinno stać się jednolitą masą. Foremkę smarujemy masłem i wylewamy do niej nasze ciasto.
Możemy rozpocząć pieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieszczamy w nim ciasto. Pieczenie powinno trwać około 50 minut. Pod koniec warto sprawdzić przy pomocy patyczka, czy już jest gotowe.
Na koniec nasze smakowite ciasto watro oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Taki smakołyk z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są gwarantowane.
Źródła: Smaker
Zapraszamy również na naszego Instagrama