Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler. Prosta, tania i smaczna
Wyborna kuchnia nie musi być ani droga, ani skomplikowana. Najlepiej wie o tym znana restauratorka Magda Gessler, która podzieliła się przepisem na kremową zupę pieczarkową. Kilka prostych produktów zamienia w nim w pożywną i smaczną potrawę. Będziecie zaskoczeni jej wybornym smakiem.
Sekretem tej wyśmienitej zupy pieczarkowej jest esencjonalny bulion gotowany na dużej ilości warzyw. Nie musisz jednak przygotowywać go wcześniej. Wywar robi się na bieżąco podczas przygotowywania zupy. Koniecznie sprawdź ten prosty i tani przepis.
Przepis na zupę pieczarkową Magdy Gessler
Składniki:
-
4 duże pietruszki
-
2 marchewki
-
1 duża cebula
-
1 por
-
1/2 korzenia selera
-
500 g pieczarek
-
6 ziemniaków
-
pęczek natki pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
-
masło klarowane
-
200 ml kremówki
-
10 pieczarek do dekoracji
-
natka pietruszki do podania
Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler krok po kroku
Przygotuj warzywa do zupy pieczarkowej . Z pora usuń zielone liście, a jego białą część pokrój w półplasterki. Pietruszki, marchew, ziemniaki oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
Warzywa podduś na rozgrzanym maśle , zaczynając od pora, a następnie dodając pozostałe warzywa oraz grzyby. Podsmażone i podduszone składniki zalej gorącą wodą . Dodaj opaloną nad kuchenką cebulę , dopraw zupę pieczarkową solą i pieprzem. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj do miękkości warzyw .
Do garnka z zupą pieczarkową wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj całość za pomocą blendera. Trzymaj danie na ogniu jeszcze kilka minut , aż zupa zgęstnieje. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika .
Zupę pieczarkową spróbuj i w razie potrzeby dopraw za pomocą soli i pieprzu . Udekoruj ją pokrojonymi w plasterki i podsmażonymi pieczarkami a także posiekaną natką pietruszki. Danie możesz podawać od razu po przyrządzeniu. Zielone liście pora możesz wykorzystać do ugotowania tej pożywnej zupy . Krem z kalafiora dzięki niezwykłym przyprawom nabiera orientalnej nuty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
-
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnia wp