Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.02.2022 01:00

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
canva/wmaster890

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna, lekka i pożywna zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa gotowana z przyprawą garam masala i podana z posiekaną kolendrą ma mocno indyjski akcent i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, mieszanką przypraw i świeżą kolendrą to świetny pomysł na przygotowanie tradycyjnego kremu w zupełnie nowej odsłonie. Zupa ma idealnie wyważony smak, jest gęsta, pożywna i niezwykle aromatyczna.

Czym jest garam masala? To mieszanka wielu ziół i przypraw, między innymi kardamonu, kminu rzymskiego, goździków, pieprzu, cynamonu. Dania przygotowywane z garam masalą są bardzo aromatyczne i mają rewelacyjny smak. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu dodatkowo wzmocnisz rozgrzewające właściwości dania.

Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z Indii- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala, jedno z tradycyjnych dań hinduskiej kuchni, jest niezwykle aromatyczny i smaczny.

Przepis na zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Składniki na 4-5 porcji:

  • mały kalafior

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 ziemniaki

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala

  • natka pietruszki lub świeża kolendra

  • 700 ml bulionu warzywnego

  • łyżka masła

Jak zrobić zupę kem z kalafiora i mlekiem kokosowym?

Kalafior podziel na malutkie różyczki, pokrój w kostkę ziemniaki i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. W większym garnku na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i pietruszkę i smaż przez chwilę.

Do garnka dodaj kalafior, ziemniaki, wsyp garam masalę i smaż, aż warzywa zaczną pięknie pachnieć, następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, do miękkości warzyw.

Przyprawa garam masala

Źródło zdjęcia: canva/ajaykampani Do zupy wlej mleko kokosowe, podgotuj jeszcze chwilę, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie zblenduj na gęsty krem i podaj z posiekaną zieleniną. Smacznego.