Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna, lekka i pożywna zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa gotowana z przyprawą garam masala i podana z posiekaną kolendrą ma mocno indyjski akcent i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym.
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, mieszanką przypraw i świeżą kolendrą to świetny pomysł na przygotowanie tradycyjnego kremu w zupełnie nowej odsłonie. Zupa ma idealnie wyważony smak, jest gęsta, pożywna i niezwykle aromatyczna.
Czym jest garam masala? To mieszanka wielu ziół i przypraw, między innymi kardamonu, kminu rzymskiego, goździków, pieprzu, cynamonu. Dania przygotowywane z garam masalą są bardzo aromatyczne i mają rewelacyjny smak. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu dodatkowo wzmocnisz rozgrzewające właściwości dania.
Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z Indii- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala, jedno z tradycyjnych dań hinduskiej kuchni, jest niezwykle aromatyczny i smaczny.
Przepis na zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Składniki na 4-5 porcji:
mały kalafior
cebula
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki przyprawy garam masala
natka pietruszki lub świeża kolendra
700 ml bulionu warzywnego
łyżka masła
Jak zrobić zupę kem z kalafiora i mlekiem kokosowym?
Kalafior podziel na malutkie różyczki, pokrój w kostkę ziemniaki i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. W większym garnku na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i pietruszkę i smaż przez chwilę.
Do garnka dodaj kalafior, ziemniaki, wsyp garam masalę i smaż, aż warzywa zaczną pięknie pachnieć, następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, do miękkości warzyw.
Źródło zdjęcia: canva/ajaykampani Do zupy wlej mleko kokosowe, podgotuj jeszcze chwilę, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie zblenduj na gęsty krem i podaj z posiekaną zieleniną. Smacznego.