Smakosze.pl Przepisy Krokiety wigilijne - najlepszy przepis
canva/arfo

Krokiety wigilijne - najlepszy przepis

22 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krokiety z grzybami to pyszna, bezmięsna potrawa, idealna na wigilijną kolację. Wytrawne naleśniki z farszem z grzybów leśnych w chrupiącej, złocistej panierce posmakują każdemu. Poznaj przepis na krokiety wigilijne.

Krokiety to doskonałe, wytrawne danie na święta i większe uroczystości. Krokiety z aromatycznym farszem z kilku rodzajów leśnych grzybów smakują wybornie i są doskonałą potrawą również na Wigilię.

Przed smażeniem naleśników przygotuj farsz, aby zdążył dobrze ostygnąć przed zawijaniem. Zawijanie krokietów jest proste, jednak wymaga odpowiedniej techniki. W tym artykule dowiesz się, jak zawinąć krokiety, aby nie pękały i nie rozleciały się podczas smażenia.

Na kolację wigilijną przygotuj również przepyszne paszteciki z kapustą, żurawiną i suszonymi grzybami, doskonale pasują do barszczu czerwonego.

Przepis na krokiety wigilijne

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • jajko

  • łyżka oleju

  • szczypta cukru

  • sól, pieprz

Składniki na farsz:

  • 600 g leśnych grzybów

  • duża cebula

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oliwy

Składniki na panierkę:

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Jak przygotować krokiety wigilijne?

Na początku przygotuj farsz: grzyby umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki, na patelni podgrzej oliwię i zeszklij na niej posiekaną cebulkę, dodaj grzyby, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż grzyby będą miękkie. Odstaw do przestudzenia.

Przygotuj ciasto na krokiety: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj w misce i wykładaj po chochli na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym, smaż chwilę z każdej strony, aby otrzymać zarumienione naleśniki.

Grzyby leśne

Przygotuj składniki na panierkę: wbij jajka na głęboki talerz i roztrzep je widelcem oprósz solą, pieprzem i ponownie wymieszaj, na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Na każdy naleśnik wyłóż farsz, zawiń, obtocz kolejno w jajku i bułce i smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy