Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boskie paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i żurawiną
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:50

Boskie paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i żurawiną

paszteciki
canva/truembie

Czerwony barszcz pojawia się w Wigilię na większości polskich stołów. Zwykle serwuje się go z uszkami, jednak dobrym kompanem barszczyku są też paszteciki. Dziś zdradzimy wam przepis na boskie, wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną. Ten ostatni składnik, choć dość niezwykły, dodaje farszowi delikatnego, przyjemnego smaku.

Paszteciki to nic innego jak małe, bułeczki wypełnione wytrawnym farszem. Można je zrobić z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego czy najpopularniejszego — drożdżowego. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo łatwo się je zjada i zazwyczaj są bardzo smaczne. Zwłaszcza kiedy zestawimy je z nieco pikantnym, czerwonym barszczem.

Boskie paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i żurawiną

Składniki:

na farsz:

  • 50 dag kapusty kiszonej

  • 2 łyżki oleju

  • 5 dag suszonych, leśnych grzybów

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • 10 dag suszonej żurawiny

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • sól, pieprz, cukier do smaku

na ciasto:

  • 35 dag mąki

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 szklanka letniego mleka

  • 1 łyżka cukru

  • 10 dag masła

  • 3 żółtka

  • szczypta soli

  • jajko do smarowania

Przygotowanie pasztecików

Grzyby opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Kapustę odciśnij, posiekaj, przesmaż na oleju. Grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty.

Kapustę z grzybami podlej bulionem i odrobiną wody, dodaj żurawinę i sos sojowy. Duś na małym ogniu ok. godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, nadmiar płynu odciśnij.

Drożdże wkrusz do letniego mleka. Rozmieszaj z cukrem i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.

Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej dołek. Wlej do niej masło i rozczyn, dodaj też żółtka i trochę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt, posmaruj farszem i zwiń w rulon. Każdy rulon pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozmieszanym jajkiem, piecz ok. 20 min w 180 st. C. Podawaj do czerwonego barszczu.

Jeśli chcesz poznać przepis na tradycyjne uszka, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak przygotować paszteciki w formie pierogów.

żurawina
żurawina

Źródło: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram