Boskie paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i żurawiną
Czerwony barszcz pojawia się w Wigilię na większości polskich stołów. Zwykle serwuje się go z uszkami, jednak dobrym kompanem barszczyku są też paszteciki. Dziś zdradzimy wam przepis na boskie, wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną. Ten ostatni składnik, choć dość niezwykły, dodaje farszowi delikatnego, przyjemnego smaku.
Paszteciki to nic innego jak małe, bułeczki wypełnione wytrawnym farszem. Można je zrobić z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego czy najpopularniejszego — drożdżowego. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo łatwo się je zjada i zazwyczaj są bardzo smaczne. Zwłaszcza kiedy zestawimy je z nieco pikantnym, czerwonym barszczem.
Boskie paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i żurawiną
Składniki:
na farsz:
50 dag kapusty kiszonej
2 łyżki oleju
5 dag suszonych, leśnych grzybów
1/2 szklanki bulionu warzywnego
10 dag suszonej żurawiny
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, cukier do smaku
na ciasto:
35 dag mąki
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka cukru
10 dag masła
3 żółtka
szczypta soli
jajko do smarowania
Przygotowanie pasztecików
Grzyby opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Kapustę odciśnij, posiekaj, przesmaż na oleju. Grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty.
Kapustę z grzybami podlej bulionem i odrobiną wody, dodaj żurawinę i sos sojowy. Duś na małym ogniu ok. godzinę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, nadmiar płynu odciśnij.
Drożdże wkrusz do letniego mleka. Rozmieszaj z cukrem i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.
Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej dołek. Wlej do niej masło i rozczyn, dodaj też żółtka i trochę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt, posmaruj farszem i zwiń w rulon. Każdy rulon pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozmieszanym jajkiem, piecz ok. 20 min w 180 st. C. Podawaj do czerwonego barszczu.
Jeśli chcesz poznać przepis na tradycyjne uszka, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak przygotować paszteciki w formie pierogów.
Źródło: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram