Jak zawijać wigilijne krokiety, żeby nie pękały?
Krokiety są smacznym daniem, które może uświetnić wiele spotkań. Kluczem w ich przygotowaniu jest poprawne zawijanie. Błędy w sztuce mogą kosztować nas pękanie ciasta wypadanie nadzienia. Podpowiadamy jak się za to zabrać, by osiągnąć zadowalające efekty.
Krokiety z pewnością zagoszczą w wielu domach jako towarzystwo dla pysznego barszczu czerwonego. Aby danie było satysfakcjonujące warto zadbać o staranne przyrządzenie ciasta. Jeszcze ważniejsze będzie dobre zawinięcie krokietów. Mogą one przyjąć kształt koperty, sakiewki lub rulonu. Ostatni sposób zawijania będzie najskuteczniejszy.
Jak dobrze zawinąć krokiety?
Usmażone ciasto naleśnikowe układamy na płaskiej powierzchni, a następnie na jego środku umieszczamy porcję farszu. Rozsmarowujemy go równomiernie na całej powierzchni ciasta, krawędzie pozostawiając puste.
W kolejnym etapie chwytamy za przeciwległe brzegi naleśnika i składamy je do środka tak, by na siebie nachodziły. Następnie ostrożnie zwijamy go w rulon „od siebie”, ściskając lekko. Tak zawinięte krokiety panierujemy.
O czym warto pamiętać?
Przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, by usmażone naleśniki były elastyczne. Wtedy łatwiej będzie je zawijać. Zadbajmy też o to, by nie było zbyt grube i za cienkie. Jeśli dodamy do niego nieco tłuszczu, smażenie krokietów będzie łatwiejsze.
Podpiekając złożone krokiety w piekarniku z kolei, zagwarantujemy sobie, że nie zmienią one swojego kształtu podczas panierowania i smażenia. Warto wykorzystać tę sztuczkę przy najbliższym ich przygotowywaniu.
Po informacje jak zrobić perfekcyjne naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. porady, dzięki którym nie będą przywierały do patelni oraz poznacie przyczyny ich rozrywania się.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy