Krokiety z mięsem z rosołu - przepis krok po kroku
Krokiety mięsem z rosołu mają wyraźny, mięsny smak, są wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na pyszne danie obiadowe lub kolację na ciepło. Krokiety świetnie sprawdzą się również podczas większych uroczystości i świąt. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z mięsem z rosołu.
Krokiety z mięsem z rosołu wychodzą doskonale za każdym razem. Przed przygotowaniem krokietów ugotuj aromatyczny rosół, koniecznie na drobiu i wołowinie z dużą ilością warzyw , takich jak marchewka, korzeń pietruszki, seler. W tym artkule dowiesz się, jak ugotować najsmaczniejszy, tradycyjny rosół .
Ciasto na krokiety to nic innego, jak ciasto naleśnikowe, które po dodaniu farszu należy obtoczyć w bułce i usmażyć, aby otrzymać złocistą, chrupiącą panierkę. Krokiety z mięsem z rosołu mają wyraźny smak z wyczuwalną nutą warzyw, są wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, są pyszne. Do krokietów przygotuj również domowy barszcz czerwony.
Mięso z rosołu wykorzystasz nie tylko do krokietów. Przygotuj z niego pyszny pasztet , galaretkę lub zrób farsz do klusek z mięsem i pierogów.
Przepis na krokiety z mięsem z rosołu
Składniki na 15 naleśników:
-
750 g mąki
-
500 ml wody
-
500 ml mleka
-
4 jajka
-
2 łyżki oleju
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
4 udka z kurczaka z rosołu
-
kawałek wołowiny z rosołu
-
warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka, seler
-
duża cebula
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
4 jajka
-
bułka tarta
-
olej do smażenia
Jak przygotować krokiety z mięsem z rosołu?
Mięso z rosołu oddziel od kości, podziel na mniejsze kawałki i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa z rosołu również przepuść przez maszynkę, cebulę zetrzyj drobno na tarce. Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw solą i pierzem. Jeśli farsz jest za suchy, dolej odrobinę rosołu i wymieszaj.
Przygotuj naleśniki: wszystkie składniki na ciasto przełóż do większej miski i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie ciasto idealne do smażenia naleśników. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, następnie usmaż na oleju i przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Na środku każdego naleśnika wyłóż gotowy farsz, dobrze zawiń i obtocz kolejno w jajku i bułce tartej. Przygotowane w ten sposób kotlety obsmaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż uzyskasz złocistą skórkę naleśników.
Smacznego.