Smakosze.pl Przepisy Kruchy i soczysty kotlet schabowy marynowany w tajnej, intensywnej mieszance
canva/amriphoto

Kruchy i soczysty kotlet schabowy marynowany w tajnej, intensywnej mieszance

27 marca 2022

Kotlety schabowe na tyle często goszczą w naszych domach, że warto je od czasu do czasu przyrządzić nieco inaczej. Marynowane w ketchupie mięso będzie wyjątkowo smaczne i przyjemnie soczyste. Wybierzcie swój ulubiony i przetestujecie ten patent już dziś.

Smaczne kotlety schabowe skuszą każdego smakosza. Po pysznym mięsie marynowanym w maślance czy piwie czas na prostą kompozycję ketchupu i podstawowych przypraw, która zadziała równie dobrze. Jeżeli macie w lodówce ten popularny sos, musicie ich spróbować.

Przepis na kotlety schabowe marynowane w ketchupie

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości

  • 2 łyżki ketchupu

  • 3 jaja

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Schab rozbijamy, a następnie solimy go i oprószamy świeżo zmielonym pierzem. W głębokim talerzu roztrzepujemy jaja i łączymy je z ketchupem. W przygotowanym sosie zanurzamy mięso i nacieramy je.

Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Mąkę pszenną łączymy z kaszą manną i bułką tartą. Zamarynowane kotlety obtaczamy w przygotowanej mieszance.

Na patelni rozgrzewany olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: wykorzystajcie ketchup z ziołami, a wasze kotlety będą naprawdę aromatyczne. Możecie też klasyczny sos pomidorowy wzbogacić o łyżeczkę ziół prowansalskich.

Schabowy skusi niemalże każdego
Schabowy skusi niemalże każdego

Źródło zdjęcia: canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy