Kruchy i soczysty kotlet schabowy marynowany w tajnej, intensywnej mieszance
Kotlety schabowe na tyle często goszczą w naszych domach, że warto je od czasu do czasu przyrządzić nieco inaczej. Marynowane w ketchupie mięso będzie wyjątkowo smaczne i przyjemnie soczyste. Wybierzcie swój ulubiony i przetestujecie ten patent już dziś.
Smaczne kotlety schabowe skuszą każdego smakosza. Po pysznym mięsie marynowanym w maślance czy piwie czas na prostą kompozycję ketchupu i podstawowych przypraw, która zadziała równie dobrze. Jeżeli macie w lodówce ten popularny sos, musicie ich spróbować.
Przepis na kotlety schabowe marynowane w ketchupie
Składniki:
-
6 plastrów schabu bez kości
-
2 łyżki ketchupu
-
3 jaja
-
2 łyżki kaszy manny
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1,5 szklanki bułki tartej
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Schab rozbijamy, a następnie solimy go i oprószamy świeżo zmielonym pierzem. W głębokim talerzu roztrzepujemy jaja i łączymy je z ketchupem. W przygotowanym sosie zanurzamy mięso i nacieramy je.
Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Mąkę pszenną łączymy z kaszą manną i bułką tartą. Zamarynowane kotlety obtaczamy w przygotowanej mieszance.
Na patelni rozgrzewany olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: wykorzystajcie ketchup z ziołami, a wasze kotlety będą naprawdę aromatyczne. Możecie też klasyczny sos pomidorowy wzbogacić o łyżeczkę ziół prowansalskich.
Źródło zdjęcia: canva/PeteerS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje
-
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
Źródło: doradcasmaku