Smakosze.pl
panierowanie kotleta

canva/antos777

Soczyste schabowe marynowane w maślance

17 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Od kotletów schabowych każdy oczekuje, że będą soczyste. Jak je więc przyrządzić, by zachwyciły jedzących? Pomysłów na to jest co najmniej kilka. My podajemy wam jeden z prostszych i niezawodnych — soczyste schabowe marynowane w maślance.

Marynowanie mięsa to zabieg, który ma na celu poprawienia jego walorów. Dodaje mu smaku i aromatu, ale przede wszystkim ma za zadanie skruszyć mięso i sprawić by było soczyste po usmażeniu czy upieczeniu. Taki efekt pomagają osiągnąć m.in. składniki o kwaśnym smaku, np. wino, ocet jabłkowy, sok z cytryny.

Jak działa taka marynata? Otóż kwasy powodują ścinanie białek mięsa, co z kolei zwiększa jego miękkość, kruchość i soczystość. Aby takie reakcje zaszły, potrzeba jest trochę czasu. Dlatego mięso należy umieścić w marynacie przynajmniej kilka godzin przed jego przyrządzaniem.

Dokładnie takie samo działanie ma maślanka. Zawiera ona kwas mlekowy, który działa na mięso zmiękczająco. Zamarynowane w niej kotlety schabowe po usmażeniu są kruche i wyjątkowo soczyste.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczyste schabowe marynowane w maślance

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe

  • 1 szklanka maślanki

  • sól, pieprz

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

kotlety ziemniaczane

Lepsze niż schabowe i mielone, kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie soczystych schabowych

Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z obu stron solą i pieprzem, włóż je do naczynia z maślanką. Przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie kotlety osącz z marynaty. Panieruj w mące, rozkłóconym jajku oraz w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą rumiane z obu stron.

maślanka

maślanka

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnianawypasie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ścieranie buraczków

Przepisy

Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Czytaj więcej >
Kluski szare

Przepisy

Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa solferino - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
wypieki z ciasta francuskiego

Przepisy

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Czytaj więcej >
ciasto Bounty

Przepisy

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Czytaj więcej >