Soczyste schabowe marynowane w maślance

Od kotletów schabowych każdy oczekuje, że będą soczyste. Jak je więc przyrządzić, by zachwyciły jedzących? Pomysłów na to jest co najmniej kilka. My podajemy wam jeden z prostszych i niezawodnych — soczyste schabowe marynowane w maślance.
Marynowanie mięsa to zabieg, który ma na celu poprawienia jego walorów. Dodaje mu smaku i aromatu, ale przede wszystkim ma za zadanie skruszyć mięso i sprawić by było soczyste po usmażeniu czy upieczeniu. Taki efekt pomagają osiągnąć m.in. składniki o kwaśnym smaku, np. wino, ocet jabłkowy, sok z cytryny.
Jak działa taka marynata? Otóż kwasy powodują ścinanie białek mięsa, co z kolei zwiększa jego miękkość, kruchość i soczystość. Aby takie reakcje zaszły, potrzeba jest trochę czasu. Dlatego mięso należy umieścić w marynacie przynajmniej kilka godzin przed jego przyrządzaniem.
Dokładnie takie samo działanie ma maślanka. Zawiera ona kwas mlekowy, który działa na mięso zmiękczająco. Zamarynowane w niej kotlety schabowe po usmażeniu są kruche i wyjątkowo soczyste.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na soczyste schabowe marynowane w maślance
Składniki:
4 kotlety schabowe
1 szklanka maślanki
sól, pieprz
1/2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
Przygotowanie soczystych schabowych
Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z obu stron solą i pieprzem, włóż je do naczynia z maślanką. Przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie kotlety osącz z marynaty. Panieruj w mące, rozkłóconym jajku oraz w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą rumiane z obu stron.

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnianawypasie



































