Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste schabowe marynowane w maślance
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.09.2021 02:00

Soczyste schabowe marynowane w maślance

panierowanie kotleta
canva/antos777

Od kotletów schabowych każdy oczekuje, że będą soczyste. Jak je więc przyrządzić, by zachwyciły jedzących? Pomysłów na to jest co najmniej kilka. My podajemy wam jeden z prostszych i niezawodnych — soczyste schabowe marynowane w maślance.

Marynowanie mięsa to zabieg, który ma na celu poprawienia jego walorów. Dodaje mu smaku i aromatu, ale przede wszystkim ma za zadanie skruszyć mięso i sprawić by było soczyste po usmażeniu czy upieczeniu. Taki efekt pomagają osiągnąć m.in. składniki o kwaśnym smaku, np. wino, ocet jabłkowy, sok z cytryny.

Jak działa taka marynata? Otóż kwasy powodują ścinanie białek mięsa, co z kolei zwiększa jego miękkość, kruchość i soczystość. Aby takie reakcje zaszły, potrzeba jest trochę czasu. Dlatego mięso należy umieścić w marynacie przynajmniej kilka godzin przed jego przyrządzaniem.

Dokładnie takie samo działanie ma maślanka. Zawiera ona kwas mlekowy, który działa na mięso zmiękczająco. Zamarynowane w niej kotlety schabowe po usmażeniu są kruche i wyjątkowo soczyste.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczyste schabowe marynowane w maślance

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe

  • 1 szklanka maślanki

  • sól, pieprz

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie soczystych schabowych

Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz z obu stron solą i pieprzem, włóż je do naczynia z maślanką. Przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie kotlety osącz z marynaty. Panieruj w mące, rozkłóconym jajku oraz w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą rumiane z obu stron.

maślanka
maślanka

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnianawypasie

Zapraszamy na nasz Instagram