Prosty przepis na kultowe kartacze. Smak jak sprzed lat
Polecamy prosty przepis na kultowe kartacze. Mają smak jak sprzed lat i z pewnością warto go sobie przypomnieć, bo wiele osób zapomniało już o tym rarytasie. A szkoda, bo jest smaczny i pożywny i będzie doskonałą odmianą od kotletów i mięs duszonych.
Kartacze to popularne na Podlasiu kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Przypominają nieco pyzy, ale są od nich większe. Doskonale smakują okraszone zrumienionym boczkiem lub podsmażoną cebulką. Będą idealne na obiad dla całej rodziny.
Prosty przepis na kultowe kartacze
Składniki:
3 kg ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie kartaczy
Mięso opłucz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudź, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mięsa razem z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj, resztę zetrzyj na małych oczkach. Ze startych ziemniaków odciśnij do miski sok. Pozostaw go na kilka minut i zlej go ostrożnie znad osadu.
Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków razem z łyżką mąki ziemniaczanej.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj je do surowych ziemniaków, wbij jajko, wymieszaj, zagnieć ciasto.
Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki i formuj z nich grube placki wielkości dłoni. Na każdym połóż farsz, zlep brzegi, uformuj podłużną pyzę.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej kartacze, gotuj je ok. 30 minut na niedużym ogniu. Po wyjęciu kartacze okraś cebulką lub boczkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na cepeliny, a także na czarne kluski.
Źródło zdjęcia: canva/Gary Burfield-Wallis
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego
Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram