Polecamy prosty przepis na kultowe kartacze. Mają smak jak sprzed lat i z pewnością warto go sobie przypomnieć, bo wiele osób zapomniało już o tym rarytasie. A szkoda, bo jest smaczny i pożywny i będzie doskonałą odmianą od kotletów i mięs duszonych.
Kartacze to popularne na Podlasiu kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Przypominają nieco pyzy, ale są od nich większe. Doskonale smakują okraszone zrumienionym boczkiem lub podsmażoną cebulką. Będą idealne na obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik
CZYTAJ DALEJProsty przepis na kultowe kartacze
Składniki:
3 kg ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie kartaczy
Mięso opłucz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudź, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mięsa razem z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj, resztę zetrzyj na małych oczkach. Ze startych ziemniaków odciśnij do miski sok. Pozostaw go na kilka minut i zlej go ostrożnie znad osadu.
Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków razem z łyżką mąki ziemniaczanej.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj je do surowych ziemniaków, wbij jajko, wymieszaj, zagnieć ciasto.
Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki i formuj z nich grube placki wielkości dłoni. Na każdym połóż farsz, zlep brzegi, uformuj podłużną pyzę.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej kartacze, gotuj je ok. 30 minut na niedużym ogniu. Po wyjęciu kartacze okraś cebulką lub boczkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na cepeliny, a także na czarne kluski.
ziemniaki
Źródło zdjęcia: canva/Gary Burfield-Wallis
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi
Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego
Źródło: o2
Zapraszamy na nasz Instagram