Smakosze.pl
kartacze

canva/arfo

Prosty przepis na kultowe kartacze. Smak jak sprzed lat

26 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Polecamy prosty przepis na kultowe kartacze. Mają smak jak sprzed lat i z pewnością warto go sobie przypomnieć, bo wiele osób zapomniało już o tym rarytasie. A szkoda, bo jest smaczny i pożywny i będzie doskonałą odmianą od kotletów i mięs duszonych.

Kartacze to popularne na Podlasiu kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Przypominają nieco pyzy, ale są od nich większe. Doskonale smakują okraszone zrumienionym boczkiem lub podsmażoną cebulką. Będą idealne na obiad dla całej rodziny.

Farsz na pierogi z mięsem

Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kultowe kartacze

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 1 jajko

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie kartaczy

Mięso opłucz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudź, pokrój na kawałki, przepuść przez maszynkę do mięsa razem z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj, resztę zetrzyj na małych oczkach. Ze startych ziemniaków odciśnij do miski sok. Pozostaw go na kilka minut i zlej go ostrożnie znad osadu.

Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków razem z łyżką mąki ziemniaczanej.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj je do surowych ziemniaków, wbij jajko, wymieszaj, zagnieć ciasto.

Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki i formuj z nich grube placki wielkości dłoni. Na każdym połóż farsz, zlep brzegi, uformuj podłużną pyzę.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej kartacze, gotuj je ok. 30 minut na niedużym ogniu. Po wyjęciu kartacze okraś cebulką lub boczkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na cepeliny, a także na czarne kluski.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Gary Burfield-Wallis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >