Krupnik – z kaszą, ziemniakami, tradycyjny i w wersji wegetariańskiej
Krupnik na żeberkach
Krupnik na żeberkach pozostawia na długo uczucie pełności w brzuchu i błogiego poczucia, że na takiej zupie można funkcjonować do końca dnia bez konieczności podjadania i dodatkowego pichcenia w kuchni. Jeśli lubisz zjeść raz a porządnie, koniecznie wypróbuj ten wariant krupniku.
undefined
Krupnik na żeberkach – składniki:
500 g żeberek
2 marchewki
½ pora
1 pietruszka (duża)
¼ selera (mniej więcej 100 g)
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 średniej wielkości ziemniaków
2 i ½ litra wody
200 g grzybów mrożonych lub ½ szklanki grzybów suszonych
½ pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Krupnik na żeberkach – wykonanie:
Obieramy warzywa, czyli: marchewkę, pietruszkę, selera i pora i opłukujemy je pod bieżącą, zimną wodą, wkładamy do garnka. Następnie myjemy żeberka, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, kładziemy na desce do krojenia i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wkładamy do garnka, w którym już są warzywa, zalewamy wodą i dosypujemy ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe, wsypujemy też sól i dokładamy suszonych grzybów (jeśli korzystamy z mrożonych, wcześniej je odmrażamy i przesmażamy na maśle). Kiedy zawartość garnka wraz z wodą się zagotuje, wówczas zmniejszamy płomień i gotujemy to wszystko na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
undefined
Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z zupy, kładziemy do miski, aby przestygły i obieramy ziemniaki. Kroimy je na małe kostki i wrzucamy do zupy. Gotujemy je około 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w drobne kawałki mięso z żeberek oraz skrojone, gotowane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dosmaczamy świeżymi liśćmi natki pietruszki.
undefined
Krupnik na skrzydełkach z kurczaka
Zupa na kurczaku to lżejsza wersja krupniku w wersji mięsnej. Drób zawiera o wiele mniej tłuszczu niż mięso czerwone (zwłaszcza żeberka), dlatego jest polecany dla osób, które mają problemy z trzustką lub wątrobą. Jest też dobry dla tych, którzy się odchudzają, a chcą dostarczać sobie codziennej dawki zbilansowanego białka.
undefined
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
5 łyżek kaszy jęczmiennej
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
pieprz
sól
undefined
Wykonanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Myjemy skrzydełka z kurczaka i dodajemy do warzyw. Zalewamy je zimną wodą, wrzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie wyławiamy skrzydełka, wsypujemy kaszę i gotujemy kolejne 20 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojone w kawałki mięso z kurczaka. Nalewamy na talerz.
undefinedundefinedundefined
Krupnik bez mięsa
Krupnik to nie tylko zupa dla mięsożerców. Może być ugotowana także tylko na bazie warzyw. Nie odejmie jej to ani smaku, ani aromatu. Jeśli więc masz ochotę na lżejszą wersję tego dania lub po prostu nie jadasz mięsa, wypróbuj krupnik w wersji wegetariańskiej.
undefined
Składniki:
500 g ziemniaków
3 cebule
150 g kaszy jęczmiennej, pęczaku lub komosy ryżowej albo ryżu
3-4 łyżki oleju
pęczek włoszczyzny
4 litry wody
sól i pieprz
undefined
Wykonanie:
Do krupniku w wersji wege najlepiej pasują warzywa starte na tarce lub drobno pokrojone. Włoszczyznę należy więc umyć, ubrać i rozdrobnić przy pomocy dowolnej techniki. Kolejnym krokiem, który musimy wykonać, jest przesmażenie cebuli. W tym celu kroimy ją drobno na desce, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy do warzyw w garnku i zalewamy je wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda się zagotuje, dosypujemy kaszę i gotujemy całość około 40 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed podaniem można posypać zupę świeżymi listkami natki pietruszki.
undefined
Źródło:
Dom, o domowym gotowaniu, domowych sprawach i domowym szczęściu, praca zbiorowa, wydana przez sieć sklepów Lidl, s. 95.
https://www.olgasmile.com/przepis-na-krupnik.html