Smakosze.pl
krupnik

pixabay.com

Krupnik – z kaszą, ziemniakami, tradycyjny i w wersji wegetariańskiej

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Wilk

Udostępnij:

Zdrowa i pożywna zupa to nie tylko pomidorowa czy ogórkowa. To także krupnik z bogactwem warzyw i dodatkiem zdrowej kaszy czy ziemniaków. Tego typu zupa rozgrzeje w chłodny dzień i utrzyma uczucie sytości na bardzo długo.

Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach pozostawia na długo uczucie pełności w brzuchu i błogiego poczucia, że na takiej zupie można funkcjonować do końca dnia bez konieczności podjadania i dodatkowego pichcenia w kuchni. Jeśli lubisz zjeść raz a porządnie, koniecznie wypróbuj ten wariant krupniku.

undefined

Krupnik na żeberkach – składniki:

  • 500 g żeberek

  • 2 marchewki

  • ½ pora

  • 1 pietruszka (duża)

  • ¼ selera (mniej więcej 100 g)

  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 6 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 i ½ litra wody

  • 200 g grzybów mrożonych lub ½ szklanki grzybów suszonych

  • ½ pęczka natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Krupnik na żeberkach – wykonanie:

Obieramy warzywa, czyli: marchewkę, pietruszkę, selera i pora i opłukujemy je pod bieżącą, zimną wodą, wkładamy do garnka. Następnie myjemy żeberka, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, kładziemy na desce do krojenia i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wkładamy do garnka, w którym już są warzywa, zalewamy wodą i dosypujemy ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, liście laurowe, wsypujemy też sól i dokładamy suszonych grzybów (jeśli korzystamy z mrożonych, wcześniej je odmrażamy i przesmażamy na maśle). Kiedy zawartość garnka wraz z wodą się zagotuje, wówczas zmniejszamy płomień i gotujemy to wszystko na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

undefined

Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z zupy, kładziemy do miski, aby przestygły i obieramy ziemniaki. Kroimy je na małe kostki i wrzucamy do zupy. Gotujemy je około 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w drobne kawałki mięso z żeberek oraz skrojone, gotowane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dosmaczamy świeżymi liśćmi natki pietruszki.

undefined

Krupnik na skrzydełkach z kurczaka

Zupa na kurczaku to lżejsza wersja krupniku w wersji mięsnej. Drób zawiera o wiele mniej tłuszczu niż mięso czerwone (zwłaszcza żeberka), dlatego jest polecany dla osób, które mają problemy z trzustką lub wątrobą. Jest też dobry dla tych, którzy się odchudzają, a chcą dostarczać sobie codziennej dawki zbilansowanego białka.

undefined

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • pieprz

  • sól

undefined

Wykonanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Myjemy skrzydełka z kurczaka i dodajemy do warzyw. Zalewamy je zimną wodą, wrzucamy wszystkie przyprawy i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie wyławiamy skrzydełka, wsypujemy kaszę i gotujemy kolejne 20 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojone w kawałki mięso z kurczaka. Nalewamy na talerz.

undefinedundefinedundefined

Krupnik bez mięsa

Krupnik to nie tylko zupa dla mięsożerców. Może być ugotowana także tylko na bazie warzyw. Nie odejmie jej to ani smaku, ani aromatu. Jeśli więc masz ochotę na lżejszą wersję tego dania lub po prostu nie jadasz mięsa, wypróbuj krupnik w wersji wegetariańskiej.

undefined

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 3 cebule

  • 150 g kaszy jęczmiennej, pęczaku lub komosy ryżowej albo ryżu

  • 3-4 łyżki oleju

  • pęczek włoszczyzny

  • 4 litry wody

  • sól i pieprz

undefined

Wykonanie:

Do krupniku w wersji wege najlepiej pasują warzywa starte na tarce lub drobno pokrojone. Włoszczyznę należy więc umyć, ubrać i rozdrobnić przy pomocy dowolnej techniki. Kolejnym krokiem, który musimy wykonać, jest przesmażenie cebuli. W tym celu kroimy ją drobno na desce, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy do warzyw w garnku i zalewamy je wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda się zagotuje, dosypujemy kaszę i gotujemy całość około 40 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed podaniem można posypać zupę świeżymi listkami natki pietruszki.

undefined

Źródło:

Dom, o domowym gotowaniu, domowych sprawach i domowym szczęściu, praca zbiorowa, wydana przez sieć sklepów Lidl, s. 95.

https://www.olgasmile.com/przepis-na-krupnik.html

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >