Smakosze.pl Przepisy Krupnik z mięsem według Karola Okrasy
canva/Dar1930

Krupnik z mięsem według Karola Okrasy

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Krupnik z mięsem według Karola Okrasy to pomysł na smaczny i sycący, rodzinny obiad. Zupa gotowana na żeberkach z warzywami, kaszą i ziemniakami jest bardzo pożywna i rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze dni. Poznaj przepis na krupnik z mięsem według Karola Okrasy.

Krupnik gotowany na żeberkach wieprzowych ma wyraźny, mięsny smak i jest bardziej treściwy i aromatyczny od zupy gotowanej na drobiu. Do wywaru koniecznie dodaj warzywa rosołowe, aby stworzyć mocny bulion. Krupnik ugotuj z ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Cebulę przed dodaniem do wywaru podsmaż na suchej patelni, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Tak przygotowana cebula będzie również idealna do domowego rosołu. Do wywaru dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.

Przygotuj równie pożywną zupę fasolową na żeberkach , wyraźną, sycącą i pyszną.

Przepis na krupnik z mięsem według Karola Okrasy

Składniki na 5-6 porcji:

  • 400 g żeberek wieprzowych

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 150 g kaszy jęczmiennej

  • cebula

  • 3 większe ziemniaki

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Jak przygotować krupnik z mięsem według Karola Okrasy?

Żeberka umyj, włóż do garnka, zalej 4 l wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Pokrój w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę od momentu zagotowania.

Zdejmij z wywaru szumowiny, które powstały podczas gotowania mięsa. Cebulę przekrój na pół i przesmaż chwilę na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć, dodaj do wywaru.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je, oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na chwilę, dodaj ziemniaki, kaszę i gotuj przez 30 minut.

Żeberka gotowane w krupniku

Pod sam koniec gotowania dodaj mięso, oprósz pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy