Krupnik z mięsem według Karola Okrasy
Krupnik z mięsem według Karola Okrasy to pomysł na smaczny i sycący, rodzinny obiad. Zupa gotowana na żeberkach z warzywami, kaszą i ziemniakami jest bardzo pożywna i rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze dni. Poznaj przepis na krupnik z mięsem według Karola Okrasy.
Krupnik gotowany na żeberkach wieprzowych ma wyraźny, mięsny smak i jest bardziej treściwy i aromatyczny od zupy gotowanej na drobiu. Do wywaru koniecznie dodaj warzywa rosołowe, aby stworzyć mocny bulion. Krupnik ugotuj z ziemniakami i kaszą jęczmienną.
Cebulę przed dodaniem do wywaru podsmaż na suchej patelni, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Tak przygotowana cebula będzie również idealna do domowego rosołu. Do wywaru dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.
Przygotuj równie pożywną zupę fasolową na żeberkach , wyraźną, sycącą i pyszną.
Przepis na krupnik z mięsem według Karola Okrasy
Składniki na 5-6 porcji:
-
400 g żeberek wieprzowych
-
marchew
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
150 g kaszy jęczmiennej
-
cebula
-
3 większe ziemniaki
-
4 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Jak przygotować krupnik z mięsem według Karola Okrasy?
Żeberka umyj, włóż do garnka, zalej 4 l wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Pokrój w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, seler i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę od momentu zagotowania.
Zdejmij z wywaru szumowiny, które powstały podczas gotowania mięsa. Cebulę przekrój na pół i przesmaż chwilę na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć, dodaj do wywaru.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je, oddziel od kości, pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na chwilę, dodaj ziemniaki, kaszę i gotuj przez 30 minut.
Pod sam koniec gotowania dodaj mięso, oprósz pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem.