Smakosze.pl Porady Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa
canva/sara_winter

Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa

31 marca 2023

Nie wszystkie wielkanocne potrawy wymagają przygotowania bezpośrednio przed świątecznym śniadaniem. Niektóre można i warto przygotować z większym wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak dobrze zaplanować gotowanie, by nie spędzić w kuchni długich godzin.

Jakie wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej?

Kilka dań można zacząć sporządzać już nawet na mniej więcej tydzień przed Wielkanocą. Jedna z nich jest np. żurek. Żytni zakwas powinien być przygotowany na 3-5 dni przed gotowaniem zupy. Z powodzeniem można przenieść go do lodówki, gdyby fermentacja postępowała zbyt szybko.

Z tak dużym wyprzedzeniem dobrze jest też przygotować mięsne bazy na pasztety. Można je zamrozić przed upieczeniem. Roślinne pasztety także warto upiec wcześniej, bo dobrze znoszą mrożenie. Na 5 dni przed świąteczną niedzielą warto zrobić spody do mazurków.

Strzelczyk przyrządził jajecznicę po polsku. 2 dodatków nikt by się nie spodziewał

Co przygotować w Wielki Piątek?

Dzień, w którym katolicy zachowują ścisły post, jest dobrym czasem na upieczenie świątecznych ciast takich jak baba, sernik czy makowiec . Na „ostatnią chwilę” polecamy pozostawić jedynie dekorowanie.

W tym samym dniu warto też zamarynować karkówkę czy szynkę, jeśli chcemy je upiec. Będą gotowe do obróbki na dobę przed Wielkanocą. Schab z owocami czy drób wymagają mniej czasu — maksymalnie do 48 godzin. W przedświąteczny piątek dobrze będzie również sporządzić żur z domowego zakwasu i zrobić ostatnie zakupy spożywcze bez kolejek.

Jakie wielkanocne potrawy trzeba zrobić „na świeżo”?

Wszelkie sałatki z delikatnymi warzywami, które nie muszą się „przegryźć” czy jaja warto przyrządzać na świeżo. Ostatnie chwile przed spotkaniem rodzinnym to też świetny moment na dokończenie mazurków i przygotowanie ozdobnych pisanek.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na wielkanocne potrawy. Szczególnie polecamy tradycyjną paschę . Być może skusi was też receptura na świetny postny żurek — podany z jajami na twardo zachwyci nawet wybrednych.

Wielkanocne potrawy można robić wcześniej.png
canva/pidjoe
Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji. Nie uwierzysz z czego jest zrobiona
Zamówił schabowego w restauracji Gessler. Od razu zauważył poważny problem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy