Smakosze.pl

canva/Dar1930; IG/magdagesler

Żadne jajko. Gessler podaje postny żurek z zapomnianymi rarytasami

3 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować.
 

Przepis na postny żurek Magdy Gessler

Istotą smacznego żurku jest dobry zakwas. W postnym wydaniu dania to przede wszystkim on będzie odpowiadał smak. Warto postawić na samodzielne sporządzenie żytniej bazy. Będzie pysznie.

Składniki:
  • 1 litr zakwasu
  • 2 litry wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielski
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza

Makłowicz zdradził patent na placki ziemniaczane. 1 zasada jest priorytetowa

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić postny żurek? Magda Gessler zdradziła swój patent

W większym garnku umieszczamy wodę oraz zakwas. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz majeranek. Gotujemy przez kwadrans na niewielkim ogniu, po czym dodajemy zmiażdżony czosnek. Żurek przed podaniem doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak przyrządzić zakwas do żurku?

Jeśli mamy czas, warto skusić się na wykonanie domowego zakwasu. Magda Gessler łączy ze sobą szklankę mąki żytniej, połowę szklanki płatków owsianych, po 3 łyżki otrębów żytnich i owsianych oraz dwa ząbki czosnku.

Na koniec całość zalewa 2 szklankami ciepłej wody, dodaje 1 łyżkę soku z ogórków kiszonych i kawałki skórki chleba żytniego. Całość przykrywa gazą i odstawia na 3-4 dni w ciepłe i ciemne miejsce.

Jak podać postny żurek?

Zupa będzie pyszna z ugotowanymi ziemniakami. Magda Gessler nie wyobraża sobie też, by zabrakło w nim kaszy, selera korzeniowego czy pietruszki. Jednocześnie przestrzega przed dodawaniem śmietany — jej zdaniem nie powinna trafić do postnego żurku.

Oczywiście danie będzie smaczne także z pieczywem pełnoziarnistym czy jajkami na twardo. Mniej tradycyjnym, lecz dobrym pomysłem będzie też dodanie roślinnych kiełbasek lub skwarków z tofu. Taki wariant z pewnością spodoba się osobom wykluczającym mięso i nabiał.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Magdy Gessler. Szczególnie polecamy sałatkę jarzynową w jej wykonaniu. Być może skuszą was też doskonałe pierogi ruskie w wykonaniu gwiazdy Kuchennych Rewolucji.

Żurek postny Magdy Gessler jest znakomity.png
canva/arfo

Źródło: Fakt

Tatar wołowy nie ściemnieje, kiedy skropisz go sokiem z cytryny

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mistrzowie kuchni mają niezawodny sposób

CZYTAJ DALEJ
Przepis na sernik z ziemniakami z sosem wiśniowym

Rączka zdradził sekret idealnego sernika. Tego dodatku nikt się nie spodziewał

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >