Kucharz wziął pomidora i dał wszystkim cenną lekcję. Ten patent ułatwia życie
Borykasz się z porozgniatanym po całym blacie pomidorem? To warzywo potrafi dać się we znaki podczas krojenia. Na szczęście Kucharz Maciej zademonstrował, jak kroić pomidora łatwo i skutecznie. Cała tajemnica tkwi w wyborze odpowiedniego noża.
Kucharz Maciej dzieli się pomysłowym sposobem jak pokroić pomidora
Kucharz Maciej, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, trudni się aż dwiema profesjami. Jest nie tylko zawodowym kucharzem, ale też aktywnym komikiem. Dzięki temu w zabawny i przystępny sposób może zademonstrować rozmaite sztuczki przydatne na co dzień w kuchni. Jedną z nich jest umiejętność jak pokroić pomidora.
Jak kroić pomidora z Kucharzem Maciejem?
Kucharz Maciej przyznał, że największe problemy sprawiają pomidory miękkie . To własnie w takie warzywo z trudem można wbić się ostrzem . Wystarczy jednak wyjść z pudełka i dokonać nieoczywistego wyboru . Ekspert pokazał przed kamerą jak kroić pomidora.
Oczywiście sposób ten nie jest ograniczony jedynie do miękkich warzyw . Równie dobrze zastosować go możemy na pomidorach zbitych i twardych. Dobrze dobrany nóż zdziała cuda w każdej sytuacji . Który więc powinniśmy wybrać celem pokrojenia pomidora?
Nieco przejrzałego, miękkiego pomidora najlepiej jest kroić…nożem no chleba . Jego ostrze ma charakterystyczne, dość luźno porozmieszczane ząbki . Dzięki temu idealnie wchodzi w skórkę, a następnie miąższ warzywa. Krojenie pomidora nigdy nie było tak proste .
Nie zgadlibyście, że to jest sposób jak kroić pomidora
Wybranego pomidora ułóż na desce do krojenia . Złap go pewnym chwytem, ale nie przyciskaj. Warzywo krój nożem do chleba od przeciwnej szypułce strony . Tym sposobem zyskasz kształtne i nierozpadające się plasterki .
Dzięki odpowiednio dobranemu ostrzu krojenie możesz przeprowadzić bardzo precyzyjnie . Bez trudu dobierzesz grubość plasterków do własnych potrzeb. Chcesz mieć cienkie na kanapki czy nieco grubsze, sałatkowe ? Nożem do chleba wyczarujesz z pomidora, co tylko dusza zapragnie.
Pomidory są ważnym składnikiem naszej diety . Warto jeść je tak często, jak to tylko możliwe. Dietetycy zalecają spożywanie przynajmniej 1 dojrzałej sztuki dziennie . Maksymalna bezpieczna dla zdrowia ilość to 3-4 pomidory w ciągu doby .
Czemu warto jeść pomidory ? Zawierają drogocenny p otas, który skutecznie obniża ciśnienie naszej krwi . Ponadto bogate są w wapń, magnez i żelazo . Serdecznie zachęcamy do krojenia i zajadania tego pysznego i zdrowego produktu . Z pomocą znanego kucharza błyskawicznie usuniesz z pomidorów skórkę . Z warzywa z łatwością zrobisz sycące ciepłe danie .
Źródło: YouTube @KucharzMaciej