Kucharz to osoba, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem określonych posiłków. To najbardziej oczywista definicja, jednak słowo „kucharz” nie zawsze musi odnosić się do pracowników sektora gastronomicznego – często w ten sposób określamy także te osoby, które przygotowują posiłki wyłącznie dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych domowników, jednak wykazują się przy tym wyjątkową precyzją, wyczuciem i jakością serwowanych przez siebie dań.
Niemniej, to właśnie w szeroko pojętej gastronomii kucharz może dostąpić zaszczytów i splendoru właściwych mistrzom sztuki kulinarnej. Co istotne, rzadko kiedy zdarza się, że jeden kucharz odpowiedzialny jest za wszystkie rodzaje przygotowywanych dań. W najbardziej renomowanych restauracjach na świecie stosowany wzór francuski, który dzieli role kucharzy przez pryzmat ich specjalizacji w kuchni.
W ten sposób naszym oczom ukaże się entremetier, przygotowujący zupy, potrawy warzywne oraz te bazujące na jajkach i serach, saucier – specjalista od sosów i gorących przekąsek, rotisseur przygotowujący dania mięsne, czy piossonnier – ekspert od owoców morza i dań rybnych.
Aby zostać kucharzem nie trzeba kończyć żadnych skorelowanych tematycznie szkół, choć odpowiedni dyplom na pewno będzie w stanie ułatwić naszą karierę – w tej mierze wystarczy technikum gastronomiczne. Niemniej, wielu rozpoznawalnych kucharzy to samouki, zdobywający wiedzę i doświadczenie we własnym zakresie.
Pytanie, czy warto jest być kucharzem, często idzie w parze z pytaniem „ile zarabia kucharz”. Tak naprawdę zarobki kucharzy są bardzo zróżnicowane i zależą od miejsca, w którym ci pracują. Dane z Polski informują o medianie rzędu 5000 złotych brutto, jednak kucharze z pięciogwiazdkowych restauracji mogą liczyć nawet na wypłaty rzędu kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie.
Niemniej, nie warto rozwijać kariery kucharskiej jeżeli gotowanie nie stanowi naszej pasji – bo przecież to właśnie radość z wykonywanej pracy nadaje życiu smak. Warto także pamiętać o tym, że rozpoczynając karierę w gastronomii nie musimy wcale pracować na etacie. Przy odpowiednim kapitale można otworzyć własny bar, firmę cateringową czy restaurację. Swoją pasją do gotowania warto dzielić się także w internecie, chociażby za pośrednictwem platformy YouTube, co również może stanowić dochodowy biznes.
Polska kuchnia należy do jednym z najlepszych na świecie – nic więc dziwnego w tym, że z naszego kraju pochodzi wielu wybitnych kucharzy i restauratorów. Do grona najbardziej rozpoznawalnych osobistości w tym zakresie możemy zaliczyć takie persony jak Magda Gessler, prowadząca program „Kuchenne Rewolucje”, czy Wojciech Modest Amaro, którego restauracja została wyróżniona prestiżową gwiazdką Michelin.
Ikoną polskiej gastronomii z całą pewnością jest Pascal Brodnicki czy podróżujący po całym świecie Robert Makłowicz. W ostatnich latach uwagę zwracają również kucharze, którzy swoją popularność budują w szeroko pojętych mediach społecznościowych – przykładem może być Piotr Ogiński czy Tomasz Strzelczyk.
Pokaż więcej
Tomasz Jakubiak walczy z groźną chorobą i leczy się w jednej z izraelskich. Teraz znany kucharz przekazuje radosne wieści nie o zdrowiu, a o wyjątkowej książce kucharskiej dla dzieci i ojców. W jej napisaniu Jakubiakowi pomogła siostra. O dzieciach i diecie wie chyba wszystko.
Jednogarnkowe obiady znane pod nazwami w stylu „chłopski kociołek” to prosta metoda na obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak z podstawowych składników wyciągnąć maksimum smaku. Przepis nie jest może najszybszy, ale z pewnością warto poczekać na efekty.
Robert Makłowicz udzielił wywiadu w magazynie dla kobiet. Uchylił nieco rąbka tajemnicy i wyznał prawdę o sobie. Jestem bardzo kobiecy – wyznał kucharz. Co tak naprawdę miał na myśli?
Kac, glątwa, kociokwik, szewski poniedziałek… Mamy wiele ładnych słów na brzydkie objawy nadużycia alkoholu. Tyle samo mamy też sposobów na leczenie go. Magda Gessler podzieliła się tymi, które zna.
Karol Okrasa jest zawodowym kucharzem, ale przez ostatnie 20 lat zyskał sobie status celebryty. Jak celebryta bywa też więc prześwietlany. Dziennikarze wytknęli wysoką cenę wody w jego restauracji, a Okrasa odniósł się do ich zarzutów.
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na lekki obiad po świętach. Takie danie przyda się każdemu, kto podczas Bożego Narodzenia przesadził z ilością zjedzonego karpia i sałatki jarzynowej. Poznaj sposób znanego kucharza, a obiad przygotujesz nie tylko łatwo, ale i bardzo szybko. Smak i zadowolenie domowników gwarantowane.
Tomasz Jakubiak przebywa na leczeniu w Izraelu. Wciąż jest aktywny na swoim profilu na Instagramie, gdzie zamieszcza krótkie filmy. W najnowszym nagraniu opowiedział, jak przeżywa świąteczny czas. Zdradził również, co go rozczarowało.
Słynny Tomasz Strzelczyk przedstawił doskonały przepis na święta. Przygotowane według niego pierogi są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych z kapustą. Przygotuj je według porad kucharza, a na pewno zaskoczysz całą rodzinę. Od teraz będziesz przyrządzać je rok w rok.
Chory na raka Tomasz Jakubiak, choć sam nie może jeść, pozostaje wierny swojej pracy i pasji. Wydał właśnie nową książkę kucharską. Powinna ona zainteresować nie tylko miłośników gotowania, lecz także wszystkich, którzy chcą wesprzeć kucharza.
Tradycyjny przepis na kotlety może schować się przy tym, który zaprezentował słynny Tomasz Strzelczyk. Swoim sposobem podzielił się na platformie YouTube i z miejsca zyskał uznanie internautów. Dowiedz się, jak zrobić kotlety mielone z przepisu Strzelczyka i przygotuj je na obiad nawet dzisiaj.
Tomasz Jakubiak walczy z groźną chorobą i nie ukrywa bólu, z jakim codziennie się mierzy. W wywiadzie, którego udzielił w programie „Dzień dobry TVN”, ujawnił też inne szokujące informacje. Te dotyczą jego przeszłości. Znanemu jurorowi w wyjściu na prostą pomogła żona Anastazja.
Sprawę leczenia znanego kucharza śledzi wielu Polaków. Choć wszyscy mu zapewne kibicują, pojawiły się wątpliwości co do zbiórki pieniędzy, które służą terapii. Jakubiak odniósł się do sprawy, żeby te zastrzeżenia rozwiać.
W listopadzie restauracja Magdy Gessler przedstawiła menu świątecznego cateringu. Ceny poszczególnych dań nieco wzburzyły opinię publiczną. Głos w tej sprawie zabrał Michel Moran, który jako restaurator wytłumaczył, z czego takie kwoty wynikają.
Tomasz Jakubiak w związku ze swoją poważną chorobą przebywa na leczeniu w Izraelu. Na swoim profilu w mediach społecznościowych udostępnił film, w którym informuje fanów o swoim samopoczuciu. Wskazał także, co doskwiera mu najbardziej. Pod postem pojawiły się słowa wsparcia od fanów.
Wieści z kulinarnego show-biznesu bywają przeważnie lekkie, łatwe i przyjemne. Jednak fani znanego z telewizji Tomasza Jakubiaka z niepokojem śledzą swojego ulubieńca. Ostatnio powstał kolejny rozdział historii jego leczenia.
Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na krokiety. Dzięki radom tego znanego kucharza wyjdą nie tylko smaczne, ale też bardzo chrupiące. Poznaj jego sposób, a już za każdym razem przygotujesz obłędne krokiety dla całej rodziny.
Kucharz Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Połączenie kilku prostych składników w jego wykonaniu gwarantuje obłędny smak, a obiad będzie prawdziwą ucztą. Sposób jest prosty i taki dodatek do obiadu możesz zrobić nawet dzisiaj, bo przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Michel Moran poinformował fanów na Instagramie, że jest po zabiegu okulistycznym. Niegroźna operacja diametralnie polepszy komfort jego życia. Poruszający wpis wzbudził troskę wśród fanów kucharza.
Autor znakomitych przepisów i porad kucharskich – Tomasz Strzelczyk – wskazał na, co należy zwracać uwagę podczas kiszenia kapusty. Od jednej banalnej czynności zależy, czy przysmak się uda i czy będzie odpowiednio smakował. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Przygotujcie dużą patelnię, bo kotlet schabowy z przepisu Tomasza Strzelczyka, zajmie ją całą. Sposób znanego kucharza na to lubiane danie obiadowe jest wart polecenia. Warto skorzystać ze wskazówek Tomasza Strzelczyk i zrobić schabowego, jakiego świat nie widział.
Listopad to miesiąc, który przynosi wyjątkowe doznania kulinarne, w którym gęsina zajmuje zaszczytne miejsce na polskich stołach. Uznawana za "szlachciankę" wśród drobiu, gęsina łączy w sobie nie tylko wyrafinowany smak, ale także liczne korzyści zdrowotne, co sprawia, że doskonale wpisuje się w aktualne trendy lulinarne. W Polsce, zwłaszcza 11 listopada, w dniu św. Marcina, tradycja spożywania gęsiny zyskuje szczególne znaczenie. Szef kuchni Andrea Camastra, który aż 7 razy zdobył gwiazdkę Michelin dla swoich restauracji, zachęca do odkrywania tego mięsa na nowo.
Dobry pasztet jest znakomitym dodatkiem do pieczywa. Tomasz Strzelczyk robi to danie w wyjątkowy sposób. Produktu, jakiego używa do przygotowania pasztetu nikt, by się nie spodziewał. Taki pasztet wychodzi, że place lizać.
Tomasz Strzelczyk przygotował niezwykle smaczne roladki z indyka. Koniecznie poznaj ten wyjątkowo łatwy przepis i przygotuj wyborny obiad dla całej rodziny. Danie stworzone przez znanego kucharza nie ma sobie równych, a ty będziesz przygotowywać je bardzo często.
Tomasz Strzelczyk na obiad ugotował danie niezwykłe. Przygotowany w łatwy sposób sos z jego przepisów podbije gusta każdego. Dlatego koniecznie wypróbuj sposób na danie, którym podzielił się kucharz, a nie pożałujesz.
Znany kucharz Tomasz Strzelczyk nowym przepisem przeszedł samego siebie. Przygotowane przez niego zielone kluski nie mają sobie równych. Danie, choć zaskakujące musi trafić na twój stół. Rodzina będzie nim tak zachwycona, że na długo zapomną o pierogach ruskich i kopytkach.
Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent na doskonałą wędlinę. Pieczona szynka przygotowana jego metodą jest tak smaczna, że przebija nawet te najlepsze ze sklepów. Już teraz możesz przygotować ją w łatwy sposób w domu. Przepis znajdziesz w tym tekście.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Smakuje, że palce lizać i syci jak żadna inna. Każdy głodomór od stołu odejdzie najedzony. Kwaśnica na żeberkach od Strzelczyka to hit tej jesieni.