Kucharz to osoba, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem określonych posiłków. To najbardziej oczywista definicja, jednak słowo „kucharz” nie zawsze musi odnosić się do pracowników sektora gastronomicznego – często w ten sposób określamy także te osoby, które przygotowują posiłki wyłącznie dla zaspokojenia potrzeb żywieniowych domowników, jednak wykazują się przy tym wyjątkową precyzją, wyczuciem i jakością serwowanych przez siebie dań.
Niemniej, to właśnie w szeroko pojętej gastronomii kucharz może dostąpić zaszczytów i splendoru właściwych mistrzom sztuki kulinarnej. Co istotne, rzadko kiedy zdarza się, że jeden kucharz odpowiedzialny jest za wszystkie rodzaje przygotowywanych dań. W najbardziej renomowanych restauracjach na świecie stosowany wzór francuski, który dzieli role kucharzy przez pryzmat ich specjalizacji w kuchni.
W ten sposób naszym oczom ukaże się entremetier, przygotowujący zupy, potrawy warzywne oraz te bazujące na jajkach i serach, saucier – specjalista od sosów i gorących przekąsek, rotisseur przygotowujący dania mięsne, czy piossonnier – ekspert od owoców morza i dań rybnych.
Aby zostać kucharzem nie trzeba kończyć żadnych skorelowanych tematycznie szkół, choć odpowiedni dyplom na pewno będzie w stanie ułatwić naszą karierę – w tej mierze wystarczy technikum gastronomiczne. Niemniej, wielu rozpoznawalnych kucharzy to samouki, zdobywający wiedzę i doświadczenie we własnym zakresie.
Pytanie, czy warto jest być kucharzem, często idzie w parze z pytaniem „ile zarabia kucharz”. Tak naprawdę zarobki kucharzy są bardzo zróżnicowane i zależą od miejsca, w którym ci pracują. Dane z Polski informują o medianie rzędu 5000 złotych brutto, jednak kucharze z pięciogwiazdkowych restauracji mogą liczyć nawet na wypłaty rzędu kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie.
Niemniej, nie warto rozwijać kariery kucharskiej jeżeli gotowanie nie stanowi naszej pasji – bo przecież to właśnie radość z wykonywanej pracy nadaje życiu smak. Warto także pamiętać o tym, że rozpoczynając karierę w gastronomii nie musimy wcale pracować na etacie. Przy odpowiednim kapitale można otworzyć własny bar, firmę cateringową czy restaurację. Swoją pasją do gotowania warto dzielić się także w internecie, chociażby za pośrednictwem platformy YouTube, co również może stanowić dochodowy biznes.
Polska kuchnia należy do jednym z najlepszych na świecie – nic więc dziwnego w tym, że z naszego kraju pochodzi wielu wybitnych kucharzy i restauratorów. Do grona najbardziej rozpoznawalnych osobistości w tym zakresie możemy zaliczyć takie persony jak Magda Gessler, prowadząca program „Kuchenne Rewolucje”, czy Wojciech Modest Amaro, którego restauracja została wyróżniona prestiżową gwiazdką Michelin.
Ikoną polskiej gastronomii z całą pewnością jest Pascal Brodnicki czy podróżujący po całym świecie Robert Makłowicz. W ostatnich latach uwagę zwracają również kucharze, którzy swoją popularność budują w szeroko pojętych mediach społecznościowych – przykładem może być Piotr Ogiński czy Tomasz Strzelczyk.
Pokaż więcej
Tomasz Jakubiak to bardzo dobrze znany kucharz, celebryta oraz gwiazda wielu programów o tematyce kulinarnej. Mimo że z jego regularnej relacji walka o powrót do zdrowia idzie mu coraz lepiej, to i tak często zdarzają mu się różne problemy. Na szczęście w tym wszystkim nie jest sam. Ma wielkie wsparcie rodziny i przyjaciół. Teraz została zorganizowana kolejna piękna inicjatywa.
Choć wychodzenie z nowotworu idzie Tomaszowi Jakubiakowi całkiem nieźle, wciąż jednak uskarża się na pewne dolegliwości. W najnowszym materiale z cyklu „co u niego” kucharz oddał więc przysługę swojej przyjaciółce. Przy okazji wizyty „na kiełbaskę” pokazał jej lokal.
Cała Polska trzyma kciuki za walczącego z rakiem Tomasza Jakubiaka. Juror “MasterChefa” wciąż jest obecny w swoich mediach społecznościowych, gdzie dzieli się ze swoimi sympatykami swoimi przemyśleniami. Jego słowa poruszają do łez.
Gulasze i mięsne potrawki to wspaniałe pomysły na obiad z kilku powodów. Jeden z nich jest taki, że pozwalają zmienić niedrogie mięso w pyszny obiad. Tak zrobił Tomasz Strzelczyk.
Zdrowiem Tomasza Jakubiaka przejmują się najwyraźniej tysiące ludzi w całej Polsce. Kucharz znany z telewizji regularnie informuje o tym, jak przebiega jego leczenie. Niektórych jednak jego wypowiedzi wprowadziły w błąd.
Znany z programu Master Chef Nastolatki Tomasz Jakubiak wraca do sił. Opublikował ostatnio relację, w której przekazał ważne słowa. Choć może brzmią banalnie, kryje się w nich istotne przesłanie.
Tomasz Jakubiak umieścił w mediach społecznościowych przejmujące nagranie. Kucharz wybrał się ze znajomymi na spacer i wykorzystał tę okazję, aby zwrócić się do swoich fanów i podzielić się sporym postępem. Pomimo sukcesu, celebryta musiał powrócić do domu na wózku.
2 marca policja z Olsztyna poinformowała o znalezieniu ciała Aleksandry S., która zaginęła dzień wcześniej. Nastolatka była znana z udziału w programie „MasterChef Junior”, więc sprawa jej zaginięcia szybko zyskała medialny rozgłos. Prokuratura Rejonowa Olsztyn-Południe przekazała wstępne informacje na temat śledztwa.
Kucharz, którego losy fani śledzą z uwagą, opublikował w sieci nowe nagranie. Tomasz Jakubiak ma dla nas nie jedną, a dwie dobre wiadomości. Jedna z nich dotyczy jego planów zawodowych.
Już nie tylko Armstrong i Hermaszewski wpiszą się w historię podboju kosmosu, ale też polskie pierogi. Wszystko za sprawą misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS), w której udział bierze polski kosmonauta. W pomoc przygotowania dania zaangażował się kucharz-celebryta, więc można spodziewać się smacznych efektów.
Wydaje się, że Tomasz Jakubiak wraca do zdrowia. W niedawnej relacji na Instagramie kucharz, który wrócił z zagranicznej terapii, pokazał swój aktualny stan. Udało mu się spełnić małe marzenie.
Tomasz Jakubiak od jakiegoś czasu zmaga się z poważnymi problemami zdrowotnymi. Kucharz, który znany jest szczególnie z „Dzień Dobry TVN”, cały czas nie traci nadziei na powrót do zdrowia, a do tego na bieżąco informuje swoich fanów na temat tego, co się dzieje w jego życiu. Niedawno wrócił z leczenia z zagranicy. Teraz pokazał swoim obserwującym, jak wygląda jego spacer.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na zupę gulaszową. Znany kucharz to klasyczne danie przygotowuje w nieco inny sposób i z jednym nietypowym dodatkiem. Wypróbuj jego sposób, a danie będzie przysmakiem twojej rodziny. Jest tak sycąca, że obejdzie się nawet bez drugiego dania.
Ulubieniec Polaków – Robert Makłowicz – padł ofiarą oszustwa. Na swoim profilu na platformie Instagram udostępnił film, w którym wyjaśnia całą sytuację. Kucharz zapowiedział, że podejmie kroki prawne, a na ten moment prosi o pomoc internautów.
Tomasz Jakubiak wrócił do kraju z leczenia w Izraelu. Na swoim profilu w mediach społecznościowych udostępnił film, w którym opowiedział o pobycie w szpitalu. Ogłosił także nowinę, która spodoba się wszystkim fanom kucharza. Według zapowiedzi szef kuchni zamierza odpocząć, a także… pracować.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny udowodnił, że jego przepisy na obiad to strzał w dziesiątkę. Tym razem przypominamy sposób kucharza na rolady mięsne. Robi się je nieco inaczej niż te tradycyjne, ale są jeszcze smaczniejsze. Wypróbuj jego sposób, a danie będziesz przygotowywać bardzo często.
Tomasz Strzelczyk nie przygotowuje kopytek na obiad. Kucharz na kanale na platformie YouTube udostępnił film, w którym przedstawia autorski przepis na kluski. Ich smak jest tak doskonały, że trudno w pełni go opisać. Zrób je, a przekonasz się o tym na własnym podniebieniu.
Tomasz Jakubiak zmagający się z chorobą nowotworową, nadal przebywa na leczeniu w Izraelu. Na swoim profilu na Instagramie udostępnił film, w którym podzielił się z fanami informacjami o obecnym stanie zdrowia. Kucharz, pomimo poważnego stanu i wyraźnego zmęczenia, przekazuje dużo pozytywnej energii.
Ryba w zalewie octowej to wszystkim dobrze znana przekąska. Mimo to warto wypróbować przepis Tomasz Strzelczyka, który przysmak przygotowuje w nieco inny sposób, a w dodatku z ryby, o której nikt by nawet nie pomyślał. Poznaj przepis kucharza, a dowiesz się, dlaczego zasługuje na szczególne uznanie.
Wymęczony chorobą kucharz Tomasz Jakubiak nieczęsto udziela się ostatnio w mediach społecznościowych. Skorzystał jednak z chwili dobrego samopoczucia i nagrał filmik z przesłaniem dla osób, które go obserwują. „Jestem cały czas z wami i wiem, że wy jesteście ze mną” – powiedział.
Tomasz Jakubiak walczy z groźną chorobą i leczy się w jednej z izraelskich. Teraz znany kucharz przekazuje radosne wieści nie o zdrowiu, a o wyjątkowej książce kucharskiej dla dzieci i ojców. W jej napisaniu Jakubiakowi pomogła siostra. O dzieciach i diecie wie chyba wszystko.
Jednogarnkowe obiady znane pod nazwami w stylu „chłopski kociołek” to prosta metoda na obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak z podstawowych składników wyciągnąć maksimum smaku. Przepis nie jest może najszybszy, ale z pewnością warto poczekać na efekty.
Robert Makłowicz udzielił wywiadu w magazynie dla kobiet. Uchylił nieco rąbka tajemnicy i wyznał prawdę o sobie. Jestem bardzo kobiecy – wyznał kucharz. Co tak naprawdę miał na myśli?
Kac, glątwa, kociokwik, szewski poniedziałek… Mamy wiele ładnych słów na brzydkie objawy nadużycia alkoholu. Tyle samo mamy też sposobów na leczenie go. Magda Gessler podzieliła się tymi, które zna.
Karol Okrasa jest zawodowym kucharzem, ale przez ostatnie 20 lat zyskał sobie status celebryty. Jak celebryta bywa też więc prześwietlany. Dziennikarze wytknęli wysoką cenę wody w jego restauracji, a Okrasa odniósł się do ich zarzutów.
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na lekki obiad po świętach. Takie danie przyda się każdemu, kto podczas Bożego Narodzenia przesadził z ilością zjedzonego karpia i sałatki jarzynowej. Poznaj sposób znanego kucharza, a obiad przygotujesz nie tylko łatwo, ale i bardzo szybko. Smak i zadowolenie domowników gwarantowane.
Tomasz Jakubiak przebywa na leczeniu w Izraelu. Wciąż jest aktywny na swoim profilu na Instagramie, gdzie zamieszcza krótkie filmy. W najnowszym nagraniu opowiedział, jak przeżywa świąteczny czas. Zdradził również, co go rozczarowało.
Słynny Tomasz Strzelczyk przedstawił doskonały przepis na święta. Przygotowane według niego pierogi są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych z kapustą. Przygotuj je według porad kucharza, a na pewno zaskoczysz całą rodzinę. Od teraz będziesz przyrządzać je rok w rok.