Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.04.2023 16:41

Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich

mrożenie ciasta według Katarzyny Bosackiej
Instagram @katarzynabosacka

Święta, święta i po świętach. W wielu domach zapewne zostało z tej okazji mnóstwo słodkich smakołyków. Katarzyna Bosacka wypowiedziała się na temat mrożenia ciasta, które upiekliśmy w nadmiarze. Szczegółowo wyjaśniła, które desery można mrozić, a które nie zniosą takiego traktowania zbyt dobrze. 

Mrożenie ciasta to dobry sposób na zapobieganie marnowaniu żywności

Świąteczny czas to okres w roku, kiedy z czystym sumieniem pozwalamy sobie na odrobinę obżarstwa. Obowiązkową pozycją na stole po sutym posiłku jest oczywiście deser. Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, ma dobrą radę na każdy rodzaj wypieku. Nieważne czy w czasie Wielkanocy raczyliście się makowcem, sernikiem czy śmietanowcem z galaretką, znajdziecie u popularnej ekspertki użyteczne wskazówki odnośnie mrożenia ciasta.

Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli

Jakich deserów absolutnie unikać, jeśli chodzi o mrożenie ciasta?

Wiele ciast i ciasteczek nadaje się do zamrożenia i spożycia w późniejszym terminie. Są jednak wyjątki, których nie należy wystawiać na tak niskie temperatury. Bosacka podpowiedziała najważniejszą zasadę odnośnie mrożenia ciasta.

Do mrożenia ciasta nie nadają się wszelkie desery zrobione z użyciem bitej śmietany. Zamrażarki muszą unikać także te, które mają w sobie jakikolwiek krem przyrządzony na bazie jajek. Jeśli macie nadmiar ciasta z galaretką, lepiej zjedzcie je na bieżąco. Taki łakoć bowiem również nie może trafić do zamrażarki.

Czemu niewskazane jest mrożenie ciast wymienionych powyżej? Po rozmrożeniu nie mamy żadnej pewności, czy nie namnożyły się w nich bakterie. Spożycie ich może doprowadzić do nieprzyjemnego zatrucia pokarmowego. Jest to przypadłość, której każdy wolałby uniknąć.
 

Mrożenie ciasta - co można włożyć do zamrażarki?

Istnieje cały szereg wypieków, które bez problemu zniosą działanie ujemnej temperatury. Do mrożenia ciasta idealnie nadają się np. ciasta drożdżowe, serniki, ciasta z owocami i makowce. Trzeba pamiętać jednak, że ciasto do mrożenia musimy odpowiednio przygotować.

Bosacka krok po kroku wyjaśniła jak przygotować ciasto do mrożenia. Nie należy wkładać go do zamrażarki w jednym dużym kawałku. Każdy z wypieków najlepiej podzielić na mniejsze porcje. Dopiero wtedy możemy przystąpić do dalszych działań.

Kawałków ciasta nie wystarczy po prostu wrzucić do foliowego woreczka. Każdy z nich trzeba najpierw włożyć do papierowej torebki. Następnie z takiej torebki usuwamy nadmiar powietrza i szczelnie ją zawijamy.

Po owinięciu smakołyka w papier możemy włożyć go do torebki foliowej. Z niej również dokładnie usuwamy powietrze, zamykamy i dopiero wsadzamy do zamrażarki. Najlepiej do tego celu nadają się zamykane torebki strunowe. Właściwie przygotowane do mrożenia ciasto możemy przechowywać nawet do 3 miesięcy. Nadmiar pieczywa po świętach także możesz zamrozić na potem. Wiemy co smakowitego wyczarować z pozostałych po Wielkanocy wędlin.

Źródło: Instagram @katarzynabosacka

Tagi: Ciasto Kuchnia