Smakosze.pl Przepisy Kultowa kanapka drwala jak z McDonald's. Teraz nie musisz czekać na sezon, zrobisz ją z łatwością w domu
canva/Abhinav Frank G. Heist

Kultowa kanapka drwala jak z McDonald's. Teraz nie musisz czekać na sezon, zrobisz ją z łatwością w domu

21 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czasami, zamiast obiadu wystarczy zjeść pożywną kanapkę. Na przykład kultową kanapkę drwala jak z McDonald's. By jednak jej skosztować, nie trzeba wychodzić z domu, ani czekać na sezon. Bez problemu i z łatwością przygotujesz ją bowiem własnoręcznie.

Kanapka drwala jest jedną z popularniejszych pozycji w menu restauracji McDonald's. Nic dziwnego, oprócz kotleta można w niej znaleźć same przysmaki. Jest więc panierowany, smażony ser, chrupiący boczek i sosy. Wszystko oczywiście kaloryczne, ale też sycące. Podobną, a może nawet i smaczniejszą kanapkę przygotujesz w domu. Oto przepis.

Jak zrobić kanapkę drwala?

Składniki na 2 kanapki:

  • 2 duże bułki do hamburgerów

  • 25 dag mielonej wołowiny

  • sól, pieprz

  • 4 plastry wędzonego boczku

  • 1 ser camembert

  • 1 jajko

  • 2 łyżki tartej bułki

  • olej

  • kilka listków sałaty lodowej

  • pół pomidora

  • musztarda

  • keczup

  • majonez

Przygotowanie domowej kanapki drwala

Mieloną wołowinę dopraw solą i pieprzem, wyrób. Podziel ją na połowę, uformuj z niej dwa duże i płaskie kotlety. Upiecz je w opiekaczu, na grillu lub usmaż na patelni.

Na patelni zrumień też plasterki boczku. Camembert przekrój na połowę, by powstały dwa grube plastry. Każdy obtocz w jajku, a potem w tartej bułce i usmaż na oleju.

Bułki przekrój na połowę i podgrzej w piekarniku. Na spodniej części każdej z nich połóż smażony ser, liść sałaty, plaster pomidora, 2 plasterki boczku i kotlet. Polej sosami, przykryj górną częścią bułki.

Wskazówka:

Zamiast sera camembert możesz użyć grubego plastra żółtego sera. Jeśli wybierzesz ser salami, ładnie dopasuje się on do kształtu hamburgera.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na inną wersję burgerów , a także na kultową panierkę do kurczaków KFC .

smażony boczek
canva/zkruger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy