W końcu wszyscy go poznali. Wypłynął przepis na kultową panierkę do kurczaków z KFC
Pomysł na pyszny, domowy obiad rodem z popularnej restauracji typu fast food? Przygotuj kurczaka w panierce jak z KFC. Mięso smakuje wyśmienicie, jest doskonale doprawione, soczyste, a podane z domowymi frytkami i sosem będzie totalnym hitem.
Wszyscy doskonale wiemy, że dania z popularnych fast foodowych restauracji do najzdrowszych nie należą, ale smakują bardzo dobrze. Świetnie smakują również samodzielnie przygotowane kurczaki- mamy przepis na panierkę jak z KFC.
Sekretem soczystego mięsa jest marynowanie go w jajkach i maślance. To właśnie dzięki nim kurczak jest tak delikatny w środku. Panierka natomiast jest wyraźna i ma doskonały smak za sprawą połączenia suszonych ziół i wielu innych przypraw.
W przepisie podane są małe filety z kurczaka, możemy jednak przygotować nóżki, skrzydełka, piersi. Wszystko zależy od tego, na jakie mięso mamy ochotę. Każdy kawałek kurczaka marynowany w maślance i jajkach i obtoczony panierką KFC smakuje fenomenalnie.
Przepis na kurczaka jak z KFC
Składniki na 3-4 porcje:
500 g filecików z kurczaka
2 jajka
100 ml maślanki
olej do smażenia
Składniki na panierkę:
4 łyżki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu mielonego
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
3 łyżki papryki słodkiej mielonej
łyżka sproszkowanej musztardy
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżka imbiru
Jak zrobić kurczaka KFC?
Mięso umyj, oczyść i dokładnie osusz. Jajka wymieszaj dokładnie z maślanką i w przygotowanej mieszance zanurz dokładnie kurczaka, całość wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie na głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki na panierkę. Każdy kawałek kurczaka obtocz dokładnie w przyprawach i smaż na rozgrzanym oleju przez 15 minut, na złoto- brązowy kolor.
Kurczaka w stylu KFC podaj z domowymi frytkami i sosami. Filet z kurczaka w panierce może być również świetnym dodatkiem do domowych burgerów, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Źródło: O2.pl