Klasyczne cepeliny z mięsem. Dawny specjał nie mógł obejść się bez 1 dodatku
Cepeliny są tradycyjnym daniem kuchni litewskiej i powstają na bazie ciasta z surowych i gotowanych ziemniaków. Te spore owalne kluski przed ugotowaniem zwykło nadziewać się surowym, dobrze doprawionym mięsem. Przepis na tradycyjne cepeliny wymaga jeszcze jednego dodatku- okrasy ze skwarków i cebuli. Dzięki temu danie jest sycące i wyjątkowo pyszne.
Cepeliny, zwane u nas również kartaczami, można faszerować także twarogiem lub kapustą z grzybami. My prezentujemy przepis na tradycyjne cepeliny z mięsem. Przygotuj to pyszne danie na obiad, a gwarantujemy, że nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Przepis na tradycyjne cepeliny z mięsnym nadzieniem
Składniki na ciasto:
-
4 kg ziemniaków
-
1 jajko
-
sól do smaku
Składniki na farsz:
-
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
-
1 duża cebula
-
1 łyżka masła
-
2 łyżki majeranku
-
sól i pieprz do smaku
Składniki na okrasę:
-
1 duża cebula
-
100 g boczku
Klasyczny przepis na tradycyjne cepeliny krok po kroku
Przygotuj ciasto do cepelinów . W tym celu 3 kg ziemniaków obierz i ugotuj w osolonej wodzie . Pozostały 1 kg ziemniaków z przepisu na tradycyjne cepeliny obierz, opłucz i zetrzyj na surowo na drobnych oczkach tarki .
Masę z surowych ziemniaków odsącz do miski z nadmiaru wody . Przepis na tradycyjne cepeliny wymaga użycia skrobi, która wytrąci się z odcedzonej wody . Pulpę ziemniaczaną połącz ze skrobią z dna miski, dołóż też utłuczone ziemniaki gotowane . Do masy dodaj jajko, dosól całość do smaku i starannie wymieszaj .
Cebulę na farsz do przepisu na tradycyjne cepeliny obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni . Połącz ją z mielonym mięsem. Dopraw dobrze za pomocą soli, pieprzu i przetartego w dłoniach majeranku .
Z ciasta ziemniaczanego formuj na dłoni placki , na środek nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w owalne kluski . Przepis na tradycyjne cepeliny zakłada gotowanie ich w osolonym wrzątku przez ok. 25 minut od wypłynięcia na powierzchnię .
Przygotuj okrasę do cepelinów . Boczek pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodaj i zeszklij posiekaną cebulę . Ugotowane cepeliny podawaj z okrasą. Miłośnikom wszelkiego rodzaju klusek polecamy to tradycyjne danie . Kluski na słodko nie mają przed nami żadnych tajemnic .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama