Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
Kluski leniwe lubi wielu smakoszy. Sycący rarytas na bazie twarogu będzie jeszcze lepszy, jeśli przygotujecie go z dodatkiem suszonych śliwek. Aromatyczny owoc doskonale pasuje do delikatnego ciasta i nadaje mu przyjemnej słodyczy. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa.
Pysznym kluskom leniwym nikt się nie oprze. W wersji ze śliwką danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Owoce te znakomicie komponują się z delikatną serową masą, stanowiąc sycący i niezwykle smaczny posiłek. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub słodka kolacja. Spróbujecie?
Przepis na wyborne kluski leniwe z suszoną śliwką
Składniki:
250 g półtłustego twarogu
100 g mąki pszennej
1 duże jajo
5 suszonych śliwek
szczypta kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)
cukier puder (opcjonalnie)
sól w ilości do smaku
Jak zrobić kluski leniwe z suszoną śliwką? Słodką odsłonę klasycznego dania pokocha cała rodzina
Twaróg starannie rozgniatamy przy pomocy widelca. Łączymy go z mąką jajem i solą. Dodajemy kardamon lub cynamon, jeśli mamy ochotę. Śliwki siekamy i dodajemy do przygotowanego ciasta.
Formujemy z niego długie wałki i kroimy je w niezbyt duże kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wrzucamy do niej kluski leniwe i podgrzewamy.
Gdy wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Podajemy je z jogurtem naturalnym lub roślinnym odpowiednikiem. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: jeśli macie ochotę na roślinną wersję przysmaku, możecie spróbować przyrządzić kluski leniwe na bazie tofu naturalnego. Użyjcie go zamiast twarogu, a jajo zastąpcie łyżką mielonego siemienia lnianego namoczoną w 3 łyżkach wrzątku.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z dodatkiem twarogu. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić pyszne naleśniki z farszem niczym na pierogi ruskie. Ten natomiast zdradza sekret pysznych syrników. Doskonale smakują z sezonowymi owocami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Dlaczego warto włożyć liść laurowy do opakowania z mąką? Efekt zachwyci każdego
Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci