Smakosze.pl Przepisy Kultowe ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone”. Pyszne i efektowne
Screen z filmu na kanale Annie Ka na YouTube

Kultowe ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone”. Pyszne i efektowne

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które niezbyt pewnie czują się w kuchni. Dzisiaj prezentujemy ciasto „Jajko sadzone”, które wygląda wyjątkowo okazale i świetnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Niżej dokładnie wyjaśniamy, jak zrobić je w najłatwiejszy sposób.

Ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone” jest banalne w przygotowaniu i potrzeba do niego jedynie najbardziej podstawowych składników. Dzięki temu nie jest ono kosztowne ani czasochłonne.

Za sprawą swojego wyglądu, przypominającego właśnie sadzone jajka, idealnie komponuje się z wielkanocnym wystrojem i innymi świątecznymi potrawami. Każdy, kto zobaczy taki deser, będzie zachwycony.

Przepis na ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone”

Składniki:

  • 200 g biszkoptów długich

  • 1 kg sera twarogowego

  • 2 paczki galaretki cytrynowej

  • 2 paczki przezroczystej galaretki

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 300 ml śmietany 30%

  • 1 l wody gorącej

  • 1 cytryna

  • 400 g moreli

Zacznij od wyłożenia formy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyłóż ją następnie biszkoptami i delikatnie nasącz wodą z cytryną. Galaretki cytrynowe zalej 500 ml wrzącej wody i wymieszaj.

Ser twarogowy umieść w misce wraz z cukrem pudrem i ostudzoną galaretką cytrynową. Zmiksuj je na gładką masę. Śmietanę ubij na sztywną pianę i połącz ją delikatnie z masą serową.

Biszkopty w formie zalej masą śmietanowo-serową, wyrównaj ją z wierzchu i wstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje. Przezroczyste galaretki zalej 500 ml wrzątku, wymieszaj i ostudź. Na wierzchu ciasta ułóż połówki morel, zalej je galaretką i odstaw do lodówki, aż wszystko stężeje. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.

Bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Katerina Holmes, Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ostra-na-slodko.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy