Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Szukacie pomysłu na niedrogi i pyszny obiad? Może skusicie się na zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem? Jest prosta do przygotowania, a potrzebne składniki z pewnością macie pod ręką. Wystarczy je pokroić, ziemniaki podgotować, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika.
Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z niewyszukanych składników i doskonale nadają się do odgrzewania.
Po skomponowaniu i ułożeniu całości w żaroodpornym naczyniu wystarczy nam tylko czekać, aż całość się zapiecze. Tę robotę na szczęście robi za nas piekarnik, więc my w tym czasie możemy przygotować surówkę.
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
olej
25 dag szynki
15 dag żółtego sera w kawałku
2 jajka
200 ml śmietanki 30 proc.
gałka muszkatołowa
słodka mielona papryka
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną. Odcedź je, przestudź.
Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Zeszklij ją na 2 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w paski szynkę i smaż całość kilka minut.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełóż do niego połowę ziemniaków. Wyłóż na nie połowę cebuli z szynką, posyp połową startego sera. Przykryj resztą ziemniaków.
Jajka rozkłóć ze śmietanką. Masę dopraw do smaku gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Polej nią zapiekankę.
Na wierzch wyłóż resztę cebuli i szynki. Całość posyp pozostałym żółtym serem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na zapiekankę ryżową z mięsem mielonym, a także na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/fullempty Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: szefpoleca