Smakosze.pl
zapiekanka

canva/c12

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad

3 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukacie pomysłu na niedrogi i pyszny obiad? Może skusicie się na zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem? Jest prosta do przygotowania, a potrzebne składniki z pewnością macie pod ręką. Wystarczy je pokroić, ziemniaki podgotować, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika.

Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z niewyszukanych składników i doskonale nadają się do odgrzewania.

naleśniki

Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad

CZYTAJ DALEJ

Po skomponowaniu i ułożeniu całości w żaroodpornym naczyniu wystarczy nam tylko czekać, aż całość się zapiecze. Tę robotę na szczęście robi za nas piekarnik, więc my w tym czasie możemy przygotować surówkę.

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • olej

  • 25 dag szynki

  • 15 dag żółtego sera w kawałku

  • 2 jajka

  • 200 ml śmietanki 30 proc.

  • gałka muszkatołowa

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną. Odcedź je, przestudź.

Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Zeszklij ją na 2 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w paski szynkę i smaż całość kilka minut.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełóż do niego połowę ziemniaków. Wyłóż na nie połowę cebuli z szynką, posyp połową startego sera. Przykryj resztą ziemniaków.

Jajka rozkłóć ze śmietanką. Masę dopraw do smaku gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Polej nią zapiekankę.

Na wierzch wyłóż resztę cebuli i szynki. Całość posyp pozostałym żółtym serem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na zapiekankę ryżową z mięsem mielonym, a także na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami.

masa jajeczna

masa jajeczna

Źródło zdjęcia: canva/fullempty


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szefpoleca

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >