Smakosze.pl

canva/natabene

Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem

3 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Prezentujemy przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Wychodzą idealnie puszyste za każdym razem, a do ich przygotowania wystarczy 10 minut, miska i łyżka. Sekretem ich lekkości i miękkości jest jogurt naturalny. Ciasto możesz wzbogacić ulubionymi owocami na przykład bananem, malinami. Racuchy to nieskomplikowane danie, na które zawsze skuszą się dzieci i większość dorosłych. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, bo lubimy wtedy coś lekkiego, ciepłego i na słodko. Idealnie smakują podane z kubkiem kakao czy mleczną kawą. Może dziś zaserwujesz je swoim bliskim?

Przepis na szybkie racuchy jogurtowe

Składniki:

  • 2 jajka

  • 280-300 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • 1 czubata szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • odrobina oleju do posmarowania patelni

Przygotowanie racuchów

Do miski wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, rozmieszaj łyżką lub rózgą. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj gładkie ciasto.

Patelnię teflonową rozgrzej, posmaruj ją olejem. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, smaż rumiane racuchy.

Racuchy przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Doskonale będą też do nich pasować dżem i konfitury.

Wskazówka:

Ciasto powinno być dość gęste, dzięki temu racuchy będą ładnie rosły. Jeśli jest więc za rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na racuchy bez spulchniaczy , a także na bananowe racuchy z dwóch składników .

cukier puder
cukier puder

Źródło zdjęcia: canva/Miriam2009

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lecibocian

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]