Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.04.2022 08:40

Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem

racuchy
canva/natabene

Prezentujemy przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Wychodzą idealnie puszyste za każdym razem, a do ich przygotowania wystarczy 10 minut, miska i łyżka. Sekretem ich lekkości i miękkości jest jogurt naturalny. Ciasto możesz wzbogacić ulubionymi owocami na przykład bananem, malinami. Racuchy to nieskomplikowane danie, na które zawsze skuszą się dzieci i większość dorosłych. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, bo lubimy wtedy coś lekkiego, ciepłego i na słodko. Idealnie smakują podane z kubkiem kakao czy mleczną kawą. Może dziś zaserwujesz je swoim bliskim?

Przepis na szybkie racuchy jogurtowe

Składniki:

  • 2 jajka

  • 280-300 g jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • 1 czubata szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • odrobina oleju do posmarowania patelni

Przygotowanie racuchów

Do miski wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, rozmieszaj łyżką lub rózgą. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj gładkie ciasto.

Patelnię teflonową rozgrzej, posmaruj ją olejem. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, smaż rumiane racuchy.

Racuchy przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Doskonale będą też do nich pasować dżem i konfitury.

Wskazówka:

Ciasto powinno być dość gęste, dzięki temu racuchy będą ładnie rosły. Jeśli jest więc za rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na racuchy bez spulchniaczy, a także na bananowe racuchy z dwóch składników.

cukier puder
cukier puder

Źródło zdjęcia: canva/Miriam2009

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lecibocian

Zapraszamy na nasz Instagram