Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.04.2022 09:31

Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę

kotlety mielone
canva/gbh007

Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę, która sprawi, że już zawsze będą pulchne i miękkie. Na czym ona polega? Na wyrobieniu masy z odrobiną bardzo zimnego składnika. Takie kotlety w mig znikną z obiadowych talerzy. Gwarantujemy.

Kotlety mielone są bardzo popularnym daniem w naszej kuchni. Łatwe i szybkie do zrobienia, uwielbiają je dorośli i dzieci. Jednak czasami kotlety wychodzą twarde i suche, a wtedy nie zjadamy ich ze smakiem. Jak temu zapobiec?

Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste?

By zapewnić puszystość kotletom, wystarczy prosty dodatek, który każdy ma pod ręką. Jest nim woda. Może być z butelki lub z kranu, ale najważniejsze jest, by była bardzo zimna.

Wody dolewamy niewielkie ilości — wystarczy ok. 50 ml na każde pół kilograma mięsa. Dodając ją, cały czas wyrabiamy mięsną masę. Czas wyrabiania też ma tutaj znaczenie, bo woda powinna być dokładnie połączona z pozostałymi składnikami.

I jeszcze jedna ważna uwaga. Jeśli dodajecie do mięsa podsmażoną cebulkę, wcześniej dobrze ją wystudźcie. Inaczej zniszczy ona cały pozytywny efekt.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Jeśli robicie kotlety mielone z bardzo chudego mięsa, np. z wołowiny, dziczyzny, lepiej nie wyrabiajcie mięsa zbyt długo. Tak naprawdę wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami widelcem. To zagwarantuje, że po usmażeniu kotlety nie staną się suche i zbite.

Ważna jest też dodawana bułka. Po pierwsze, po namoczeniu w wodzie, mleku czy rosole lepiej nie odciskać jej zbyt mocno. A po drugie, zamiast przepuszczać ją przez maszynkę razem z mięsem, lepszym wyjściem jest rozdrobnienie jej w dłoni, a potem wymieszanie z masą. Dzięki temu kotlety będą miały lżejszą strukturę i większą soczystość.

Jeśli zależy nam na puszystych kotletach, obsmażmy je krótko na patelni, a potem dopieczmy w piekarniku o temperaturze około 95 st. C. Dzięki temu nie wytopi się z nich cały tłuszcz i będą mniej zwarte.

W naszym serwisie znajdziecie przepis na kotlety mielone z płatkami owsianymi, a także na mielone z pieczarkami i serem.

wyrabianie mięsnej masy
wyrabianie mięsnej masy

Źródło zdjęcia: canva/DeRepente Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, braclowiecka

Zapraszamy na nasz Instagram