Smakosze.pl Przepisy Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zdradzamy przepis
canva/A_Lein

Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zdradzamy przepis

5 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką jest już obowiązkowym ciastem na weekend. Delikatne, kruche, słodkie, ale i kwaśne podbija serca wszystkich łasuchów. Poznaj prosty przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką, jest idealne do kawy.

Wiosna i lato to sezon między innymi na rabarbar. Kwaśne, różowe łodygi są idealnym dodatkiem do kruchych, drożdżowych i biszkoptowych ciast. Jednym z takich deserów jest właśnie ciasto z rabarbarem i kruszonką, cała blacha placka zniknie jeszcze tego samego dnia.

Ciasto przygotujesz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ani odpoczywania, ani wyrastania. Wystarczy połączyć składniki na ciasto, kruszonkę i podsmażyć łodygi rabarbaru. Kruszonkę przygotuj na samym początku i wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Z rabarbaru zrobisz również wyśmienity kompot- tu poznasz przepis na kompot z rabarbaru , idealny na ciepłe i upalnie dni.

Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20 x 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 duże jajka

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 100 g cukru

Składniki na nadzienie z rabarbaru:

  • 400 g rabarbaru

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka mąki

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Zrób kruszonkę: masło rozpuść, odstaw, żeby przestygło i wymieszaj z cukrem, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie kruszonka. Całość wstaw do lodówki.

Przygotuj ciasto: miękkie masło wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj przesianą z proszkiem i solą mąkę. Wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj, odstaw.

Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki, następnie przesmaż go z cukrem i mąką na patelni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto, poukładaj rabarbar, na górę dodaj kruszonkę.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut, smacznego.

Rabarbar

Źródło zdjęcia: canva/ KariHoglund

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiegotowanie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy