Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zdradzamy przepis
Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką jest już obowiązkowym ciastem na weekend. Delikatne, kruche, słodkie, ale i kwaśne podbija serca wszystkich łasuchów. Poznaj prosty przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką, jest idealne do kawy.
Wiosna i lato to sezon między innymi na rabarbar. Kwaśne, różowe łodygi są idealnym dodatkiem do kruchych, drożdżowych i biszkoptowych ciast. Jednym z takich deserów jest właśnie ciasto z rabarbarem i kruszonką, cała blacha placka zniknie jeszcze tego samego dnia.
Ciasto przygotujesz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ani odpoczywania, ani wyrastania. Wystarczy połączyć składniki na ciasto, kruszonkę i podsmażyć łodygi rabarbaru. Kruszonkę przygotuj na samym początku i wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta, a będzie jeszcze smaczniejsza.
Z rabarbaru zrobisz również wyśmienity kompot- tu poznasz przepis na kompot z rabarbaru , idealny na ciepłe i upalnie dni.
Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20 x 25 cm):
-
200 g mąki pszennej
-
200 g masła
-
100 g cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
szczypta soli
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 duże jajka
Składniki na kruszonkę:
-
180 g mąki pszennej
-
100 g masła
-
100 g cukru
Składniki na nadzienie z rabarbaru:
-
400 g rabarbaru
-
2 łyżki cukru
-
łyżka mąki
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Zrób kruszonkę: masło rozpuść, odstaw, żeby przestygło i wymieszaj z cukrem, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie kruszonka. Całość wstaw do lodówki.
Przygotuj ciasto: miękkie masło wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj przesianą z proszkiem i solą mąkę. Wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj, odstaw.
Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki, następnie przesmaż go z cukrem i mąką na patelni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto, poukładaj rabarbar, na górę dodaj kruszonkę.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ KariHoglund
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
-
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
-
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: slodkiegotowanie.pl