Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.04.2022 21:03

Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis

Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis
canva/ egiss

Domowy kompot z rabarbaru to świetny pomysł na wiosenny napój dla najbliższych. Kompot doskonale gasi pragnienie, nawadnia i wzmacnia odporność. Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis.

Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca. Wykorzystaj go więc najlepiej i przygotuj bliskim pyszną i zdrową niespodziankę- kompot z rabarbaru z dodatkiem cytryny. Łodygi są źródłem wielu witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia.

Kompot jest świetny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zimny napój rewelacyjnie gasi pragnienie, letni kompot natomiast świetnie sprawdza się właśnie jako dodatek do drugiego dania. Do napoju dodaj zwykły cukier, jeśli jednak chcesz obniżyć kaloryczność, zamień cukier na ksylitol.

Szukasz pomysłu na ciasto na majówkę? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Domowy kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 6 łodyg rabarbaru

  • łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu

  • 5 szklanek wody

  • cytryna i cukier do dekoracji

Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru?

Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do garnka, wsyp cukier, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu około 20- 30 minut, do miękkości łodyg.

Do soku wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej cukru. Kompot ostudź, przelej do szklanek, udekoruj cukrem i plastrami cytryny, smacznego.

Krojenie rabarbaru na kompot

Źródło zdjęcia: canva/ Andre Mueller

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Tagi: Cukier Cytryna