Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis
Domowy kompot z rabarbaru to świetny pomysł na wiosenny napój dla najbliższych. Kompot doskonale gasi pragnienie, nawadnia i wzmacnia odporność. Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis.
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca. Wykorzystaj go więc najlepiej i przygotuj bliskim pyszną i zdrową niespodziankę- kompot z rabarbaru z dodatkiem cytryny. Łodygi są źródłem wielu witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia.
Kompot jest świetny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zimny napój rewelacyjnie gasi pragnienie, letni kompot natomiast świetnie sprawdza się właśnie jako dodatek do drugiego dania. Do napoju dodaj zwykły cukier, jeśli jednak chcesz obniżyć kaloryczność, zamień cukier na ksylitol.
Szukasz pomysłu na ciasto na majówkę? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Domowy kompot z rabarbaru
Składniki:
6 łodyg rabarbaru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru lub ksylitolu
5 szklanek wody
cytryna i cukier do dekoracji
Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru?
Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do garnka, wsyp cukier, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu około 20- 30 minut, do miękkości łodyg.
Do soku wlej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej cukru. Kompot ostudź, przelej do szklanek, udekoruj cukrem i plastrami cytryny, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Andre Mueller
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyjątkowy przepis na pieróg biłgorajski. Przysmak prosto z Lubelszczyzny
Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują nalepiej
Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku
Źródło: kulinarneprzeboje