Smakosze.pl Przepisy Kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Smak jak sprzed lat
screen z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube

Kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Smak jak sprzed lat

16 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pamiętasz, jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Tak, to kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Z łatwością przygotujesz je w 10 minut i w ten sposób błyskawicznie przypomnisz sobie smak jak sprzed lat. Obiecujemy, że ta słodkość zachwyci smakiem i lekkością małych i dużych.

Przepis na szyszki z ryżu preparowanego powstał w czasach, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru. Czasami pojawiały się cukierki krówki, a także preparowany ryż, które dały początek zupełnie nowej słodkości.

Urzekła ona smakiem przede wszystkim dzieci, ale chętnie podjadali ją także dorośli. Ci, co jeszcze pamiętają smak szyszek, chętnie go sobie przypomną, a ci, którzy go nie znają, zachwycą się nim, jak tylko spróbują tego dawnego rarytasu.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szyszek z preparowanego ryżu, które jest screenem z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube. Prawda, że wyglądają kusząco?

Kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Smak jak sprzed lat

Składniki:

  • 30 dag cukierków krówek (najlepiej ciągutek)

  • 10 dag masła

  • torebka (8 dag) ryżu preparowanego

Przygotowanie szyszek z ryżu

W sporym garnku umieść krówki i masło. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, często mieszając, by masa się nie przypaliła.

Jeśli chcesz, by szyszki miały wyraźniejszy smak i ciemniejszy kolor, możesz do masy dodać też 1-2 łyżeczki ciemnego kakao.

Do gorącej masy dodaj preparowany ryż. Całość dobrze wymieszaj, odstaw do przestudzenia. Z lekko ciepłej masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Odstaw je, by wystygły.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne kultowe słodkości. Poznaj recepturę na blok czekoladowy , a także na domowe cukierki krówki .

cukierki krówki
cukierki krówki

Źródło zdjęcia: canva/daseaford

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty, aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy