Smakosze.pl
Cukierki krówki

Screen zdjęcia z kanału Kobiece Inspiracje na YouTube

Przepis na kultowe krówki

14 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Krówki wywołują w wielu smakoszach uczucie nostalgii, którego nie da się zastąpić niczym innym. Te kultowe cukierki z masy krówkowej i dodatkami są obłędnie słodkie i aromatyczne. Ich przygotowanie w domowym zaciszu jest na tyle proste, że nie trzeba nawet trudzić się z wycieczką do sklepu.

Krówki są klasyką polskich słodyczy i charakteryzują się twardawą otoczką, która skrywa w sobie ciągnące się i wilgotne wnętrze. Oczywiście w sklepach dostępne jest wiele ich rodzajów, jednak znacznie smaczniejsze wychodzą, gdy przygotuje się je samodzielnie.

Podczas ich gotowania należy uważać, aby nie przypalić delikatnej masy krówkowej. Duża zawartość cukru sprawia, że zwęglenie następuje bardzo szybko. Poniżej zdradzamy przepis na krówki domowe przygotowane w podobny sposób co kultowe irysy.

Przepis na kultowe krówki z dodatkami w stylu irysów

Składniki:

  • 500 ml masy kajmakowej

  • cukier puder

  • mak

  • kakao

  • nasiona sezamu

  • 30 ml mleka

  • masło

Na początku nasmaruj foremkę, w której masa krówkowa będzie tężeć, masłem. Na dalszych etapach może zabraknąć na to czasu, więc lepiej zrobić to przed zabraniem się do gotowania gorącej masy.

Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Masę kajmakową przelej do garnka. Zalej ją 30 ml mleka i postaw na niewielkim ogniu. Całość starannie mieszaj. Gdy mleko połączy się z masą, dodaj do niej wybrany dodatek. Jeśli chcesz zrobić kilka smaków, podziel mieszankę na pół i zagotuj ją w osobnych garnkach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do masy z dodatkami dodaj odrobinę cukru pudru, cały czas mieszając. Przelej ją do foremek i odstaw do ostygnięcia. Gdy cukierki stężeją i będą chłodne, zapakuj je w pergamin do pieczenia lub papier do kanapek. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto dyniowe bez pieczenia. Ten tekst zdradza zaskakującą opinię Makłowicza na temat polskiej kuchni.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Gotowe irysy

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Good Cake na YouTube

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >