Przepis na kultowe krówki
Krówki wywołują w wielu smakoszach uczucie nostalgii, którego nie da się zastąpić niczym innym. Te kultowe cukierki z masy krówkowej i dodatkami są obłędnie słodkie i aromatyczne. Ich przygotowanie w domowym zaciszu jest na tyle proste, że nie trzeba nawet trudzić się z wycieczką do sklepu.
Krówki są klasyką polskich słodyczy i charakteryzują się twardawą otoczką, która skrywa w sobie ciągnące się i wilgotne wnętrze. Oczywiście w sklepach dostępne jest wiele ich rodzajów, jednak znacznie smaczniejsze wychodzą, gdy przygotuje się je samodzielnie.
Podczas ich gotowania należy uważać, aby nie przypalić delikatnej masy krówkowej. Duża zawartość cukru sprawia, że zwęglenie następuje bardzo szybko. Poniżej zdradzamy przepis na krówki domowe przygotowane w podobny sposób co kultowe irysy.
Przepis na kultowe krówki z dodatkami w stylu irysów
Składniki:
500 ml masy kajmakowej
cukier puder
mak
kakao
nasiona sezamu
30 ml mleka
masło
Na początku nasmaruj foremkę, w której masa krówkowa będzie tężeć, masłem. Na dalszych etapach może zabraknąć na to czasu, więc lepiej zrobić to przed zabraniem się do gotowania gorącej masy.
Masę kajmakową przelej do garnka. Zalej ją 30 ml mleka i postaw na niewielkim ogniu. Całość starannie mieszaj. Gdy mleko połączy się z masą, dodaj do niej wybrany dodatek. Jeśli chcesz zrobić kilka smaków, podziel mieszankę na pół i zagotuj ją w osobnych garnkach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do masy z dodatkami dodaj odrobinę cukru pudru, cały czas mieszając. Przelej ją do foremek i odstaw do ostygnięcia. Gdy cukierki stężeją i będą chłodne, zapakuj je w pergamin do pieczenia lub papier do kanapek. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto dyniowe bez pieczenia. Ten tekst zdradza zaskakującą opinię Makłowicza na temat polskiej kuchni.
Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Good Cake na YouTube
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl