Kultowe łazanki z kiszoną kapustą
Oczywiście potrawa na zdjęciu nie jest niczym innym jak kultowymi łazankami z kiszoną kapustą. Specjał dawniej cieszył się ogromną popularnością. Dziś jada się go raczej od święta. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go również dziś. Przepis jest niezwykle prosty.
Łazanki z kiszoną kapustą niejednokrotnie przyprawiały nas o szczery zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Z pewnością warto wypróbować sprawdzony przepis na wyborne łazanki z kapustą kiszoną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Łazanki z kiszoną kapustą - prosty i niedrogi specjał
W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele przepysznych dań, w których gości kiszona kapusta. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować ją w domowym zaciszu . Dziś wypróbujemy przepis na łazanki z kiszoną kapustą.
Smakowite łazanki z kiszoną kapustą są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Ich przyrządzenie jest nad wyraz proste i każdy powinien sobie poradzić z poniższą recepturą . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
500 g makaronu typu łazanki
-
cebula
-
300 g pieczarek
-
300 g kiszonej kapusty
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
-
oregano
-
papryka słodka mielona
-
papryka wędzona
-
10 ml sosu sojowego
Jak przygotować domowe łazanki z kiszoną kapustą?
Na początku rozdrabniamy pieczarki i podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzy i oregano. Możemy również sięgnąć po inne grzyby. Niedawno wspominaliśmy o tym, gdzie znajdziemy te leśne specjały .
Gotowe pieczarki odstawiamy na bok. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej posiekaną kiszoną kapustę . Całość wzbogacamy o przyprawy.
Do kapusty dodajemy grzyby oraz ugotowany makaron. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez kilka minut . Nasze łazanki z kiszoną kapustą są już gotowe. Danie z pewnością szybko zniknie z talerzy.
Canva / Зоряна Ивченко
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps