Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.08.2021 02:00

Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Ogórki kiszone z 1895 roku
Canva / Alliance Images

Ogórki kiszone wiodą prym wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że specjał gości na stołach smakoszy od wielu lat. Potwierdzeniem jest przepis rodem z 1895 roku. Ogórki kiszone będą chrupiące dzięki wcześniejszemu namaczaniu w wodzie. Wśród składników znajdują się liście winogron, dębu oraz wiśni.

Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakosze przeważnie najbardziej pożądają chrupiących specjałów. Wielbiciele ogórków kiszonych z pewnością powinni wypróbować przepis sięgający 1895 roku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować chrupiące ogórki kiszone?

W każdej kuchni ogórki kiszone przyrządza się odrobinę inaczej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wzbogacaniu przetworów o kurkumę. Godna uwagi jest także receptura na ogórki kiszone po kołobrzesku.

Tym razem sięgniemy po przepis, który w 1895 roku zagościł w publikacji Kucharz Warszawski i powołuje się na nią portal Przepisy Tradycyjne. Receptura nie powinna nikomu sprawić większych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ogórków

  • 1 l wody

  • 2 łyżki soli

  • liść winogronowy

  • liść dębu

  • liść wiśni

  • kilka ziaren pieprzu

  • korzeń chrzanu

  • koper

  • ząbki czosnku

Dawny przepis na ogórki kiszone

Na początku ogórki starannie myjemy. Warto wykorzystać w tym celu szorstką część gąbki do zmywania. Oczywiście musi być ona nowa. Ogórki umieszczamy w misce z wodą. Powinny w niej namaczać się przez kilka godzin. Dzięki temu będą one odpowiednio chrupiące.

Wodę na zalewę podgrzewamy razem z dwiema łyżkami soli. Powinniśmy użyć niejodowanej przyprawy. W przeciwnym wypadku nasze ogórki kiszone mogą okazać się kulinarną klapą. W trakcie gotowania zalewy możemy przygotować słoiki.

Naczynia muszą być starannie wyparzone. Na dnie umieszczamy liście winogron, dębu i wiśni. Układamy na nich ciasto ogórki. Między warzywa wciskamy kawałki korzenia chrzanu i nieobrany ząbek czosnku. Całość wzbogacamy o ziarna pieprzu i koper. Na wierzch kładziemy liść dębu lub wiśni.

Ogórki z dodatkami zalewamy gorącą mieszaną wody z solą. Słoiki lekko zakręcamy i ustawiamy w zacienionym miejscu. Zalewa po pewnym czasie może się wylewać ze słoików. Warto pod nie podłożyć jakąś podstawkę. Ogórki kiszone powinny być gotowe po 5 dniach. Wówczas słoiki mocniej zakręcamy.

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku
Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Canva / Alliance Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy Tradycyjne