Smakosze.pl
Ogórki kiszone z 1895 roku

Canva / Alliance Images

Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki kiszone wiodą prym wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że specjał gości na stołach smakoszy od wielu lat. Potwierdzeniem jest przepis rodem z 1895 roku. Ogórki kiszone będą chrupiące dzięki wcześniejszemu namaczaniu w wodzie. Wśród składników znajdują się liście winogron, dębu oraz wiśni.

Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakosze przeważnie najbardziej pożądają chrupiących specjałów. Wielbiciele ogórków kiszonych z pewnością powinni wypróbować przepis sięgający 1895 roku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować chrupiące ogórki kiszone?

W każdej kuchni ogórki kiszone przyrządza się odrobinę inaczej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wzbogacaniu przetworów o kurkumę. Godna uwagi jest także receptura na ogórki kiszone po kołobrzesku.

Tym razem sięgniemy po przepis, który w 1895 roku zagościł w publikacji Kucharz Warszawski i powołuje się na nią portal Przepisy Tradycyjne. Receptura nie powinna nikomu sprawić większych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ogórków

  • 1 l wody

  • 2 łyżki soli

  • liść winogronowy

  • liść dębu

  • liść wiśni

  • kilka ziaren pieprzu

  • korzeń chrzanu

  • koper

  • ząbki czosnku

Sernik w przepysznym wydaniu

Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada

CZYTAJ DALEJ

Dawny przepis na ogórki kiszone

Na początku ogórki starannie myjemy. Warto wykorzystać w tym celu szorstką część gąbki do zmywania. Oczywiście musi być ona nowa. Ogórki umieszczamy w misce z wodą. Powinny w niej namaczać się przez kilka godzin. Dzięki temu będą one odpowiednio chrupiące.

Wodę na zalewę podgrzewamy razem z dwiema łyżkami soli. Powinniśmy użyć niejodowanej przyprawy. W przeciwnym wypadku nasze ogórki kiszone mogą okazać się kulinarną klapą. W trakcie gotowania zalewy możemy przygotować słoiki.

Naczynia muszą być starannie wyparzone. Na dnie umieszczamy liście winogron, dębu i wiśni. Układamy na nich ciasto ogórki. Między warzywa wciskamy kawałki korzenia chrzanu i nieobrany ząbek czosnku. Całość wzbogacamy o ziarna pieprzu i koper. Na wierzch kładziemy liść dębu lub wiśni.

Ogórki z dodatkami zalewamy gorącą mieszaną wody z solą. Słoiki lekko zakręcamy i ustawiamy w zacienionym miejscu. Zalewa po pewnym czasie może się wylewać ze słoików. Warto pod nie podłożyć jakąś podstawkę. Ogórki kiszone powinny być gotowe po 5 dniach. Wówczas słoiki mocniej zakręcamy.

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Canva / Alliance Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy Tradycyjne

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >