Smakosze.pl
Ogórki kiszone z 1895 roku

Canva / Alliance Images

Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki kiszone wiodą prym wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że specjał gości na stołach smakoszy od wielu lat. Potwierdzeniem jest przepis rodem z 1895 roku. Ogórki kiszone będą chrupiące dzięki wcześniejszemu namaczaniu w wodzie. Wśród składników znajdują się liście winogron, dębu oraz wiśni.

Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakosze przeważnie najbardziej pożądają chrupiących specjałów. Wielbiciele ogórków kiszonych z pewnością powinni wypróbować przepis sięgający 1895 roku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować chrupiące ogórki kiszone?

W każdej kuchni ogórki kiszone przyrządza się odrobinę inaczej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wzbogacaniu przetworów o kurkumę. Godna uwagi jest także receptura na ogórki kiszone po kołobrzesku.

Tym razem sięgniemy po przepis, który w 1895 roku zagościł w publikacji Kucharz Warszawski i powołuje się na nią portal Przepisy Tradycyjne. Receptura nie powinna nikomu sprawić większych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ogórków

  • 1 l wody

  • 2 łyżki soli

  • liść winogronowy

  • liść dębu

  • liść wiśni

  • kilka ziaren pieprzu

  • korzeń chrzanu

  • koper

  • ząbki czosnku

Sernik w przepysznym wydaniu

Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada

CZYTAJ DALEJ

Dawny przepis na ogórki kiszone

Na początku ogórki starannie myjemy. Warto wykorzystać w tym celu szorstką część gąbki do zmywania. Oczywiście musi być ona nowa. Ogórki umieszczamy w misce z wodą. Powinny w niej namaczać się przez kilka godzin. Dzięki temu będą one odpowiednio chrupiące.

Wodę na zalewę podgrzewamy razem z dwiema łyżkami soli. Powinniśmy użyć niejodowanej przyprawy. W przeciwnym wypadku nasze ogórki kiszone mogą okazać się kulinarną klapą. W trakcie gotowania zalewy możemy przygotować słoiki.

Naczynia muszą być starannie wyparzone. Na dnie umieszczamy liście winogron, dębu i wiśni. Układamy na nich ciasto ogórki. Między warzywa wciskamy kawałki korzenia chrzanu i nieobrany ząbek czosnku. Całość wzbogacamy o ziarna pieprzu i koper. Na wierzch kładziemy liść dębu lub wiśni.

Ogórki z dodatkami zalewamy gorącą mieszaną wody z solą. Słoiki lekko zakręcamy i ustawiamy w zacienionym miejscu. Zalewa po pewnym czasie może się wylewać ze słoików. Warto pod nie podłożyć jakąś podstawkę. Ogórki kiszone powinny być gotowe po 5 dniach. Wówczas słoiki mocniej zakręcamy.

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Canva / Alliance Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy Tradycyjne

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe z ziemniakami i kapustą

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania

Czytaj więcej >
Sernik z rosą

Przepisy

Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą

Czytaj więcej >
Zapiekany z ziemniakami kalafior

Przepisy

Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Kotlety ziemniaczane

Przepisy

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad

Czytaj więcej >