Smakosze.pl
Sernik w przepysznym wydaniu

Canva / Severga

Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sernik zajmuje szczególne miejsce wśród deserów. Czasami podczas jego przygotowywania specjał opada. Z taki stan rzeczy odpowiadają nagłe zmiany temperatur oraz nieodpowiednie proporcje składników. Na szczęście mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu sernik zawsze wychodzi idealnie.

Pyszny sernik uchodzi za prawdziwy szlagier wśród ciast. Deser można przygotować na rozmaite sposoby. Praktycznie w każdym domostwie piecze się go odrobinę inaczej. Dziś wykorzystamy niezawodny przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego sernik opada?

Odpowiedź na to pytanie nurtuje liczne grono smakoszy. Sernik, podobnie jak inne pieczone ciasta, nie znosi najlepiej nagłych zmian temperatur. Właśnie one odpowiadają zazwyczaj za opadanie wypieku. W związku z tym, po zakończeniu pieczenia, powinniśmy wyłączyć kuchenkę, uchylić drzwiczki i pozwolić wystygnąć naszemu sernikowi.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na sernik z białą czekoladą. Tym razem postawimy na bardziej klasyczną wersję deseru. Odpowiednie proporcje również uchronią nas przed opadnięciem wypieku. Specjał wyjdzie idealnie, wystarczy podążać za poniższą recepturą. Jakich składników potrzebujemy?

  • 100 g herbatników

  • 60 g roztopionego masła

  • 400 g twarogu z wiaderka

  • 100 g cukru

  • 4 g cukru waniliowego

  • 200 ml kwaśnej śmietany

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • 2 jajka

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 15 ml soku z cytryny

Idealne jajka sadzone

Jak przygotować idealne jajka sadzone?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na idealny sernik

Na początku kruszymy herbatniki. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku. Dobrze sprawdzi się blender. Herbatniki łączymy razem z roztopionym masłem. Masę wykładamy na dnie tortownicy. Boki i dno naczynia owijamy szczelnie folią aluminiową.

Twaróg mieszamy razem z dwoma rodzajami cukru. Wzbogacamy je o kwaśną śmietanę. Po ponownym zamieszaniu dodajemy kremówkę i jajka. Całość jeszcze raz mieszamy i stopniowo wzbogacamy o przesianą mąkę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Masa serowa nie powinna mieć grudek. Przelewamy ją na spód z herbatników i wyrównujemy łopatką.

Tortownicę przekładamy na blachę z gorącą wodą. Najlepiej, jeśli będzie zanurzona na około 1 centymetr. Właśnie dlatego konieczne było owinięcie jej folią aluminiową. Taką konstrukcję wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Blachę z wodą możemy także umieścić na niższej szufladzie

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy sernik przez kolejne pół godziny. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Sernik zostawiamy w urządzeniu do czasu całkowitego wystygnięcia. Warto wiedzieć, jak przygotować królewską wersję deseru.

Sernik wyjdzie idealnie

Sernik wyjdzie idealnie

Canva / LightFieldStudios

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Smaker; Garneczki

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >