Smakosze.pl
Sernik w przepysznym wydaniu

Canva / Severga

Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada

4 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sernik zajmuje szczególne miejsce wśród deserów. Czasami podczas jego przygotowywania specjał opada. Z taki stan rzeczy odpowiadają nagłe zmiany temperatur oraz nieodpowiednie proporcje składników. Na szczęście mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu sernik zawsze wychodzi idealnie.

Pyszny sernik uchodzi za prawdziwy szlagier wśród ciast. Deser można przygotować na rozmaite sposoby. Praktycznie w każdym domostwie piecze się go odrobinę inaczej. Dziś wykorzystamy niezawodny przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego sernik opada?

Odpowiedź na to pytanie nurtuje liczne grono smakoszy. Sernik, podobnie jak inne pieczone ciasta, nie znosi najlepiej nagłych zmian temperatur. Właśnie one odpowiadają zazwyczaj za opadanie wypieku. W związku z tym, po zakończeniu pieczenia, powinniśmy wyłączyć kuchenkę, uchylić drzwiczki i pozwolić wystygnąć naszemu sernikowi.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na sernik z białą czekoladą. Tym razem postawimy na bardziej klasyczną wersję deseru. Odpowiednie proporcje również uchronią nas przed opadnięciem wypieku. Specjał wyjdzie idealnie, wystarczy podążać za poniższą recepturą. Jakich składników potrzebujemy?

  • 100 g herbatników

  • 60 g roztopionego masła

  • 400 g twarogu z wiaderka

  • 100 g cukru

  • 4 g cukru waniliowego

  • 200 ml kwaśnej śmietany

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • 2 jajka

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 15 ml soku z cytryny

Idealne jajka sadzone

Jak przygotować idealne jajka sadzone?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na idealny sernik

Na początku kruszymy herbatniki. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku. Dobrze sprawdzi się blender. Herbatniki łączymy razem z roztopionym masłem. Masę wykładamy na dnie tortownicy. Boki i dno naczynia owijamy szczelnie folią aluminiową.

Twaróg mieszamy razem z dwoma rodzajami cukru. Wzbogacamy je o kwaśną śmietanę. Po ponownym zamieszaniu dodajemy kremówkę i jajka. Całość jeszcze raz mieszamy i stopniowo wzbogacamy o przesianą mąkę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Masa serowa nie powinna mieć grudek. Przelewamy ją na spód z herbatników i wyrównujemy łopatką.

Tortownicę przekładamy na blachę z gorącą wodą. Najlepiej, jeśli będzie zanurzona na około 1 centymetr. Właśnie dlatego konieczne było owinięcie jej folią aluminiową. Taką konstrukcję wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Blachę z wodą możemy także umieścić na niższej szufladzie

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy sernik przez kolejne pół godziny. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Sernik zostawiamy w urządzeniu do czasu całkowitego wystygnięcia. Warto wiedzieć, jak przygotować królewską wersję deseru.

Sernik wyjdzie idealnie

Sernik wyjdzie idealnie

Canva / LightFieldStudios

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Smaker; Garneczki

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >