Sprawdzony przepis na sernik - nigdy nie opada
Sernik zajmuje szczególne miejsce wśród deserów. Czasami podczas jego przygotowywania specjał opada. Z taki stan rzeczy odpowiadają nagłe zmiany temperatur oraz nieodpowiednie proporcje składników. Na szczęście mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu sernik zawsze wychodzi idealnie.
Pyszny sernik uchodzi za prawdziwy szlagier wśród ciast. Deser można przygotować na rozmaite sposoby. Praktycznie w każdym domostwie piecze się go odrobinę inaczej. Dziś wykorzystamy niezawodny przepis.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego sernik opada?
Odpowiedź na to pytanie nurtuje liczne grono smakoszy. Sernik, podobnie jak inne pieczone ciasta, nie znosi najlepiej nagłych zmian temperatur. Właśnie one odpowiadają zazwyczaj za opadanie wypieku. W związku z tym, po zakończeniu pieczenia, powinniśmy wyłączyć kuchenkę, uchylić drzwiczki i pozwolić wystygnąć naszemu sernikowi.
Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na sernik z białą czekoladą. Tym razem postawimy na bardziej klasyczną wersję deseru. Odpowiednie proporcje również uchronią nas przed opadnięciem wypieku. Specjał wyjdzie idealnie, wystarczy podążać za poniższą recepturą. Jakich składników potrzebujemy?
100 g herbatników
60 g roztopionego masła
400 g twarogu z wiaderka
100 g cukru
4 g cukru waniliowego
200 ml kwaśnej śmietany
150 ml śmietanki kremówki
2 jajka
30 g mąki ziemniaczanej
15 ml soku z cytryny
Niezawodny przepis na idealny sernik
Na początku kruszymy herbatniki. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku. Dobrze sprawdzi się blender. Herbatniki łączymy razem z roztopionym masłem. Masę wykładamy na dnie tortownicy. Boki i dno naczynia owijamy szczelnie folią aluminiową.
Twaróg mieszamy razem z dwoma rodzajami cukru. Wzbogacamy je o kwaśną śmietanę. Po ponownym zamieszaniu dodajemy kremówkę i jajka. Całość jeszcze raz mieszamy i stopniowo wzbogacamy o przesianą mąkę. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Masa serowa nie powinna mieć grudek. Przelewamy ją na spód z herbatników i wyrównujemy łopatką.
Tortownicę przekładamy na blachę z gorącą wodą. Najlepiej, jeśli będzie zanurzona na około 1 centymetr. Właśnie dlatego konieczne było owinięcie jej folią aluminiową. Taką konstrukcję wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Blachę z wodą możemy także umieścić na niższej szufladzie
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni Celsjusza i pieczemy sernik przez kolejne pół godziny. Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Sernik zostawiamy w urządzeniu do czasu całkowitego wystygnięcia. Warto wiedzieć, jak przygotować królewską wersję deseru.
Canva / LightFieldStudios
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker; Garneczki