Kultowe pampuchy ze słodką niespodzianką. Wielki przysmak w nowej odsłonie
Pampuchy są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe kluski drożdżowe na parze możemy przygotować również ze słodką niespodzianką- powidłami śliwkowymi. Pampuchy z pysznym dodatkiem, oblane polewą czekoladową smakują wyśmienicie i błyskawicznie znikają z talerzy.
Tradycyjne pampuchy to suche kluski podane z roztopionym masłem lub cukrem pudrem. Kluski możemy jednak wzbogacić o ulubione powidła i polewę czekoladową, a będą jeszcze smaczniejsze i będą absolutnym hitem.
Pampuchy z ciasta drożdżowego wymagają odpowiedniego przygotowania. Najważniejszy jest zaczyn drożdżowy, bez którego ciasto na kluchy nie urośnie. Pampuchy po wyrobieniu, musimy odstawić na kilka minut, dzięki czemu jeszcze trochę urosną.
Nigdy nie zalewajmy zaczynu drożdżowego zimnym lub gorącym mlekiem, ponieważ drożdże nie ruszą. Mleko musi być ciepłe. Do zaczynu dodajmy również cukier i mąkę. Tak przygotowana baza na ciasto po 15 minutach będzie idealnie wyrośnięta.
Przepis na kultowe pampuchy ze słodką niespodzianką
Składniki na 8- 10 klusek:
-
200 g świeżych drożdży
-
szklanka mleka
-
400 g mąki pszennej
-
3 łyżki cukru
-
jajko
-
szczypta soli
-
1/4 kostki masła
-
powidła śliwkowe
Składniki na polewę czekoladową:
-
pół kostki masła
-
100 g cukru pudru
-
50 g kakao
-
4 łyżki mleka
Jak zrobić kultowe pampuchy?
Przygotuj zaczyn: pokrusz drożdże i włóż je do miseczki, dodaj łyżkę cukru, 7 łyżek mąki, całość zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 15 minut.
1/4 kostki masła rozpuść i odstaw, żeby ostygło. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, szczyptę soli, wlej tłuszcz i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiaj ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto, następnie przykryj je ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8- 10 części. Z każdej z nich uformuj kulkę, następnie spłaszcz ją, w środek włóż łyżeczkę ulubionych powideł i zlep. Pampuchy przykryj i odstaw na kilka minut, żeby urosły.
Kluski gotuj na parze przez około 10 minut, w tym czasie zrób polewę czekoladową: rozpuść masło w rondelku, dodaj cukier, mleko i kakao i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta, aksamitna polewa.
Pampuchy polej przygotowaną polewą czekoladową i podaj, smacznego. Przygotuj również wyśmienite knedle z truskawkami , całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
-
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i mięsem mielonym
Źródło: kuchnia-domowa.pl