Puszyste i przepyszne knedle z truskawkami. Najlepszy smak sezonu
Knedle są sycącym i pełnym smaku rarytasem z ziemniaków. Tym razem proponujemy wam przygotowanie ich z truskawkami. Sezonowy dodatek zamkniemy wewnątrz delikatnego ciasta, a całość polejemy pysznym sosem owocowym. Będzie pysznie.
Knedle z truskawkami skuszą każdego amatora słodkich wersji tej smakowitej potrawy. Soczyste i pełne smaku owoce doskonale komponują się z lekkim i puszystym ciastem ziemniaczanym. Musicie tego spróbować.
Przepis na wyborne knedle z truskawkami
Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
świeże i oczyszczone truskawki
cukier
4 spore łyżki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Przygotowanie knedli z truskawkami:
Ziemniaki mielimy w maszynce lub rozdrabniamy przy pomocy praski. Dodajemy do nich przesiane przez sito mąki. Wbijamy jaja, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, a następnie każdą z części formujemy w wałek.
Kroimy go na grube plastry. Każdy z nich rozpłaszczamy, a na środku umieszczamy obtoczoną w cukrze truskawkę. Formujemy kulę, tak, by owoc zamknąć wewnątrz. Knedle gotujemy we wrzątku, partiami. Wystarczą dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyciągamy je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy. Dobrze smakują np. z poniżej opisanym sosem truskawkowym. Można je również polać domowym syropem miętowym.
Przygotowanie sosu do knedli:
Kwaśną śmietanę, truskawki (150 g) i cukier (3 łyżki) umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy je na gładką masę. Jeśli wyjdzie bardzo gęsta, dodajemy odrobinę mleka. Sosem polewamy knedle. Smacznego.
Po inne pomysły na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować z nich placki ziemniaczane. Ten natomiast zdradza recepturę na delikatne i rozpływające się w ustach kopytka do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: przyslijprzepis