Smakosze.pl Przepisy Kultowy chleb w jajku
fot. Jakub Kossakowski

Kultowy chleb w jajku

5 września 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.

Prosty i pyszny chleb w jajku

Nie da się ukryć, że chleb w jajku potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Potrawa słynie z prostoty przygotowania. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z takim zadaniem.

Smakowity chleb w jajku dawniej zdecydowanie częściej gościł na naszych stołach. O wiele częściej sięgamy w trakcie śniadania, chociażby po jajecznicę. Tym razem również w trakcie śniadania prym będą wiodły jajka.

Wzbogacimy je o wędzoną paprykę, która doda im niepowtarzalnych nut smakowych . Jednak to nie jedyny dodatek, który wykorzystamy w tym przepisie. Co nam będzie potrzebne?

Składniki:

  • kilka kromek chleba
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • papryka wędzona
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • siekany szczypiorek
  • starty ser (opcjonalnie)

Pilny komunikat Dino przed długim weekendem. Klienci na pewno to docenią

Przepis na kultowy chleb w jajku

Na początku jajka musimy rozbić do miski. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jaki sposób rozpoznać ich świeżość . Następnie roztrzepujemy je z dodatkiem mleka i przypraw. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Kromki chleba namaczamy w masie jajecznej. Należy zrobić to z obu stron. Możemy wykorzystać różne rodzaje pieczywa. Dobrze sprawdza się, chociażby chleb tostowy. Po namoczeniu chleb od razu przekładamy na patelnię.

Oczywiście olej na patelni powinien być odpowiednio rozgrzany. Chleb w jajku smażymy z obu stron na złocisty kolor. N a koniec posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem . Śniadanie z pewnością zachwyci domowników.

chleb w jajku z papryką wędzoną.jpg
Fot. Jakub Kossakowski
Nie rób tych naleśników, bo są za dobre. Mógłbym je jeść codziennie
Nie rób tych naleśników, bo są za dobre. Mógłbym je jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy