Kultowy chleb w jajku
Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.
Prosty i pyszny chleb w jajku
Nie da się ukryć, że chleb w jajku potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Potrawa słynie z prostoty przygotowania. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z takim zadaniem.
Smakowity chleb w jajku dawniej zdecydowanie częściej gościł na naszych stołach. O wiele częściej sięgamy w trakcie śniadania, chociażby po jajecznicę. Tym razem również w trakcie śniadania prym będą wiodły jajka.
Wzbogacimy je o wędzoną paprykę, która doda im niepowtarzalnych nut smakowych . Jednak to nie jedyny dodatek, który wykorzystamy w tym przepisie. Co nam będzie potrzebne?
Składniki:
- kilka kromek chleba
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- papryka wędzona
- sól
- pieprz
- olej
- siekany szczypiorek
- starty ser (opcjonalnie)
Przepis na kultowy chleb w jajku
Na początku jajka musimy rozbić do miski. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jaki sposób rozpoznać ich świeżość . Następnie roztrzepujemy je z dodatkiem mleka i przypraw. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.
Kromki chleba namaczamy w masie jajecznej. Należy zrobić to z obu stron. Możemy wykorzystać różne rodzaje pieczywa. Dobrze sprawdza się, chociażby chleb tostowy. Po namoczeniu chleb od razu przekładamy na patelnię.
Oczywiście olej na patelni powinien być odpowiednio rozgrzany. Chleb w jajku smażymy z obu stron na złocisty kolor. N a koniec posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem . Śniadanie z pewnością zachwyci domowników.