Chleb to jedno z najpopularniejszych rodzajów pieczywa na świecie. W zależności od kręgu kulturowego wyróżnić możemy różne rodzaje chleba, jednak zdecydowanie najpopularniejszym jest chleb spulchniony, finalnie przybierający formę bochna.
Tradycyjne ciasto na chleb wyrabia się z mąki i wody. Współcześnie większość chlebów spulchnia się także przy pomocy drożdży. Wybór rodzaju mąki na chleb stanowi najistotniejszy element pieczenia chleba – jest to zresztą jedno z głównych kryteriów określających gatunek chleba.
Zwykle chleb przygotowuje się na bazie mąki pszennej lub żytniej, jednak spotkać można także chleb z mąki owsianej czy jęczmiennej, w niektórych krajach chleb produkuje się z mąki kukurydzianej, a niewielką choć godną podkreślenia popularnością cieszy się chleb z mąki kasztanowej.
Pierwsze chleby, mające zresztą formę płaskiego wypieku (bez dodatku drożdży) zostały odnalezione przez archeologów w Grecji – najstarszy z nich na Krecie. To właśnie Grecja jest więc uznawana za światową ojczyznę chleba, choć trzeba pamiętać, że wypieki z mąki i wody powstawały równolegle także na terenie innych cywilizacji, na przykład w Egipcie, czy na terenach słowiańszczyzny (podpłomyk).
Na przestrzeni dziejów rozliczni piekarze przygotowywali chleb wedle rozmaitych receptur, czego konsekwencją jest nawet kilkadziesiąt rodzajów chleba na całym świecie. W kontrze do chlebów współczesnych wymienić możemy gatunki chlebów tradycyjnych (płaskich), takich, jak chleb arabski (pita), ormiański lawasz, słowiański podpłomyk czy grecki chleb lagana. Zwykle jednak znajdują one dziś inne zastosowanie kulinarne aniżeli chleby które spotykamy w polskich piekarniach.
Rodzaje chleba domyślnie dzieli się dziś przez wzgląd na rodzaj mąki, który został użyty do ich wypieczenia. W ten sposób wymienić możemy chleb żytni (zarówno chleb razowy jak i chleb biały), chleb pszenny, chleb orkiszowy czy chleb gryczany.
Przez wzgląd na walory smakowe wymienić możemy także chleby z dodatkami ziaren, jak na przykład chleb słonecznikowy, czy pumpernikiel – ciemny chleb razowy. Przez wzgląd na zastosowanie kulinarne z kolei wymienić możemy na przykład chleb tostowy.
Jaki chleb jest najzdrowszy? Śmiało można odpowiedzieć, że najzdrowszy chleb to chleb razowy. Znajduje się w nim mnóstwo witamin z grupy B, witamina E, a także mnóstwo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, wapń, potas czy fosfor. Pieczywo białe z kolei jest niepolecane przez dietetyków – w szczególności osobom chorym na celiakię czy nadwrażliwym na gluten, ponieważ może im poważnie zaszkodzić.
Pokaż więcej
Czerstwy chleb zawsze się znajdzie w kuchni. Szkoda go wyrzucać, ale co zatem zrobić ze starym chlebem? Teraz jest na to prosty sposób, który zapewnia smaczny efekt na talerzu. Takiego smakołyku nawet się nie spodziewasz.
Prosty przepis na pyszny, drożdżowy chleb z chrupiącą skórką. Takie nietypowe wydanie pieczywa zaprezentował Tomasz Strzelczyk w jednym ze swoich filmów. Choć wiele w tym filmie odchodzenia od tradycji, efektem jest zupełnie zwyczajny, a przy tym dobry wypiek.
Lubisz mięso mielone? W takim razie poznaj przepis, który może cię zaskoczyć nie tylko smakiem. Mięsa w takim wydaniu prawdopodobnie nie jadłeś. Chleb z mięsem mielonym i apetycznymi dodatkami wychodzi, że palce lizać.
Znudziła ci się pizza? Zrób chleb z serem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Jest wiele razy lepszy niż włoski placek. Jego przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne.
Żółty, słodkawy, aromatyczny i bardzo zdrowy. Taki jest ten chleb z dodatkiem dyni. To świetne sezonowe pieczywo, które łatwo przygotować w warunkach domowych.
Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.
Choć w tej wersji nie jest to produkt bezglutenowy, chleb ryżowy to świetne urozmaicenie diety. Rezygnujemy w tym przepisie z dużej części pszennej mąki. W efekcie jednak otrzymujemy pełnoprawne, lekkie i puszyste pieczywo.
Masz już pomysł na kolację? Jeśli zastanawiasz się co podać, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu przyrządzam zapiekankę z chleba w piekarniku. Danie wychodzi wyśmienite i szybko znika z talerzy.
Wojek, youtuber i kolega popularniejszego Książula, uczestniczył w teście śniadań z piekarni. Podczas degustacji jednego z nich opowiedział, jak sam pracował w podobnej firmie. Ujawnił kłopotliwe szczegóły pracy piekarskiej siły roboczej.
Zapomnij o chlebie z piekarni. Chleb na jogurcie przebija nawet ten przyrządzany na zakwasie. W łatwy sposób przygotujesz go z przepisem umieszczonym poniżej. Domowy chleb jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Trudno wyobrazić sobie naszą dietę bez chleba. Niemal codziennie jadamy go na śniadanie, czy kolację. Chleb przeważnie przechowujemy w kuchni. Jednak jak nie należy tego robić? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Chleb chlebowi nierówny. Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu z popularnych sklepów i powiedziała, na co zwracać uwagę. Te fakty zaskoczą każdego, bo nie każdy chleb jest tak samo zdrowy. W wyborze właściwego pieczywa nie pomagają marketingowe zabiegi producentów.
Placki z cukinii to dobrze znana nam przekąska. Jednak w tym przepisie zmienia się w coś więcej. Dzięki dodatkowi czerstwego pieczywa otrzymujemy pełnoprawne cukiniowe kotlety.
Kupujesz świeży chleb, a on w krótkim czasie pleśnieje i staje się niesmaczny? Wszystko przez nieodpowiedni sposób przechowywania pieczywa. Dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać, a już nigdy nie wyrzucisz pieczywa.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował ciekawy sposób na zużycie suchego chleba. Przyrządził z niego pełnoprawny obiad. Niezwykle niska cena takiego posiłku to jego nie jedyna zaleta. Sposób krok po kroku opisujemy poniżej.
Czy chleb można upiec bez dodatku mąki? Jak najbardziej! Przygotowuję to smaczne pieczywo z produktu, który być może znajdziesz w swojej kuchni. Efekt jest wart polecenia, dlatego i ty skorzystaj z tego przepisu.
Bosch Serie 6 to wielofunkcyjny robot kuchenny z automatycznymi programami i zintegrowaną wagą. Postanowiłem przekonać się, w jakim stopniu zdejmie z barków gotującego najbardziej czasochłonne zadania kuchenne. Jeśli zda ten test, inne również przejdzie śpiewająco.
Jeśli łapie mnie głód, przyrządzam to pyszne danie. Robię je z wydrążonego chleba, do którego wlewam jajka z apetycznymi dodatkami. Zapewniam, że takiego smacznego chleba jeszcze nie jadłeś. Skorzystaj z tego przepisu, bo naprawdę warto.
Marzy ci się smaczny i puszysty chleb? Upiecz go we własnej kuchni. Tak dobrego pieczywa na pewno jeszcze nie jadłeś. Dlatego skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu na smaczny chleb z nadzieniem.
Czy irytuje cię, kiedy inni klienci macają pieczywo w sklepie? Ta powszechna czynność jest niehigieniczna i po prostu niesmaczna. Istnieje jednak sposób, aby temu zapobiec i pochodzi z zagranicy, gdzie sprawdza się całkiem nieźle. Czy przyjmie się on również w naszym kraju?
Wypróbuj przepis na domowy chleb i zapomnij o wypiekach z piekarni. Ten, który upieczesz sama, jest zdecydowanie smaczniejszy, a w dodatku zrobisz go bez użycia mąki. Przygotowanie trwa chwilę i nie jest zbyt skomplikowane.
Chleb nie tylko na kanapki. Poznaj przepis na faszerowane pieczywo. Jego smak, jak i kompozycja składników zachwyci każdego. Wypróbuj ten sposób i zaskocz domowników. Na pewno poproszą o dokładkę.
Mięso mielone nie tylko na kotlety. Zrób z niego kanapki, które polubi twoja rodzina. Przepis nie jest zbyt skomplikowana, a w dodatku jest banalnie prosty. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie zrobisz nic innego.
Czy na pewno poprawnie przechowujesz chleb w upalne dni? Jeden błąd sprawi, że chleb zepsuje się szybciej. Dowiedz się, czego unikać i jak przechowywać pieczywo, a już zawsze będzie świeże.
Nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem? Przygotuj chłodnik, którego skład i nazwa zachęcają do skosztowania. Salmorejo smakuje dojrzałymi pomidorami i syci chlebem. Ten chłodnik jest idealny na lato. Lepszej zupy nie zjesz o tej porze roku.
Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.
Co podać na śniadanie? Nareszcie znalazłam idealny przepis na ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. Robię go z chleba i jeszcze kilku składników. Efekt jest tak pyszny, że moi znajomi też zaczęli to przyrządzać.
Jedni nigdy nie przestali z gospodarskiego nawyku uprawiać własne pomidory, inni wskoczyli w to hobby na fali zainteresowania ekologią. Jednym i drugim zaś spodoba się ten przepis na prosty ekologiczny nawóz, który doskonale odżywi nasze przyszłe sałatki.