Chleb to jedno z najpopularniejszych rodzajów pieczywa na świecie. W zależności od kręgu kulturowego wyróżnić możemy różne rodzaje chleba, jednak zdecydowanie najpopularniejszym jest chleb spulchniony, finalnie przybierający formę bochna.
Tradycyjne ciasto na chleb wyrabia się z mąki i wody. Współcześnie większość chlebów spulchnia się także przy pomocy drożdży. Wybór rodzaju mąki na chleb stanowi najistotniejszy element pieczenia chleba – jest to zresztą jedno z głównych kryteriów określających gatunek chleba.
Zwykle chleb przygotowuje się na bazie mąki pszennej lub żytniej, jednak spotkać można także chleb z mąki owsianej czy jęczmiennej, w niektórych krajach chleb produkuje się z mąki kukurydzianej, a niewielką choć godną podkreślenia popularnością cieszy się chleb z mąki kasztanowej.
Pierwsze chleby, mające zresztą formę płaskiego wypieku (bez dodatku drożdży) zostały odnalezione przez archeologów w Grecji – najstarszy z nich na Krecie. To właśnie Grecja jest więc uznawana za światową ojczyznę chleba, choć trzeba pamiętać, że wypieki z mąki i wody powstawały równolegle także na terenie innych cywilizacji, na przykład w Egipcie, czy na terenach słowiańszczyzny (podpłomyk).
Na przestrzeni dziejów rozliczni piekarze przygotowywali chleb wedle rozmaitych receptur, czego konsekwencją jest nawet kilkadziesiąt rodzajów chleba na całym świecie. W kontrze do chlebów współczesnych wymienić możemy gatunki chlebów tradycyjnych (płaskich), takich, jak chleb arabski (pita), ormiański lawasz, słowiański podpłomyk czy grecki chleb lagana. Zwykle jednak znajdują one dziś inne zastosowanie kulinarne aniżeli chleby które spotykamy w polskich piekarniach.
Rodzaje chleba domyślnie dzieli się dziś przez wzgląd na rodzaj mąki, który został użyty do ich wypieczenia. W ten sposób wymienić możemy chleb żytni (zarówno chleb razowy jak i chleb biały), chleb pszenny, chleb orkiszowy czy chleb gryczany.
Przez wzgląd na walory smakowe wymienić możemy także chleby z dodatkami ziaren, jak na przykład chleb słonecznikowy, czy pumpernikiel – ciemny chleb razowy. Przez wzgląd na zastosowanie kulinarne z kolei wymienić możemy na przykład chleb tostowy.
Jaki chleb jest najzdrowszy? Śmiało można odpowiedzieć, że najzdrowszy chleb to chleb razowy. Znajduje się w nim mnóstwo witamin z grupy B, witamina E, a także mnóstwo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, wapń, potas czy fosfor. Pieczywo białe z kolei jest niepolecane przez dietetyków – w szczególności osobom chorym na celiakię czy nadwrażliwym na gluten, ponieważ może im poważnie zaszkodzić.
Pokaż więcej
Kiedyś był w praktycznie każdej kuchni, dzisiaj nadal można go spotkać w wielu domach, jednak jest to troszkę zapomniana, a jakże pożyteczna rzecz. Taki drewniany pojemnik odpowiada za właściwą cyrkulację powietrza. Jednak wiele osób zapomina o tym, aby o niego dbać. Sprawdźcie, jak pielęgnować chlebak
Macie ochotę na pyszny lunch, ale niestety nie macie czasu, aby go przygotować? W takim razie przychodzimy z pomocą, ponieważ mamy do zaproponowania przepis na przepyszną przekąskę, którą zrobicie w mgnieniu oka i to z podstawowych składników. Koniecznie musicie ją wypróbować.
Zapomnij o kupnym pieczywie. Poznaj przepis, a chleb już zawsze będziesz przygotowywać własnoręcznie. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne, a dla tego smaku i chrupiącej skórki warto poświęcić chwilkę. Domowy wypiek może konkurować nawet z tymi z piekarni.
Ten chleb z patelni różni się od naszego, tradycyjnego pieczywa. Nie dodaję do niego drożdży, nie czekam, aż ciasto wyrośnie, nie piekę go w piekarniku. Gotowy chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Stanowi także wyśmienitą przekąskę i bazę do śniadań, czy kolacji. Moja rodzina go uwielbia.
Święconka to pewniak jeśli chodzi o Święta Wielkanocne. Co roku w Polsce miliony osób idą do kościoła, aby poświęcić pokarmy starannie ukryte w przepięknym i tradycyjnie ozdobionym koszyczku wielkanocnym. Jaka jest jego historia i najważniejsze, co należy w nim umieścić. Możecie być zaskoczeni.
Jedno ze smarowideł do chleba dostępnych na rynku jest szkodliwe dla zdrowia. Zawiera konserwanty, stabilizatory oraz substancje, które przyczyniają się do rozwijania poważnych chorób. Dowiedz się, o jaki produkt chodzi, a także poznaj zdrowsze zamienniki.
Zapomnij o pieczywie marnej jakości ze sklepów. Podejmij się wyzwania i przygotuj dietetyczny chleb własnoręcznie. Przepis na domowy bochenek jest łatwy i zajmuje tylko chwilę.
Uwielbiam tradycyjny smalec, jednak nie jest to produkt, który można jeść codziennie. Znalazłam więc doskonałą alternatywę. To smarowidło do chleba można jeść bez żadnych konsekwencji. Lekkie, pożywne i genialne w smaku. Oczywiście nie zabrakło w nim jabłka i cebulki. Jest idealne na kolację.
W jednym ze sklepów sieci Biedronka w Ostrowie Wielkopolskim doszło do niecodziennej sytuacji. Klient zauważył, że w szufladach z pieczywem znajduje się gryzoń, który bez obaw konsumuje jedną ze słonych przekąsek. Sklep szybko wyjaśnił tę sprawę, ale co gorsze, to nie pierwsza taka sytuacja w tym sklepie.
Chleb w jajku to od lat bardzo pożądana przekąska na śniadanie w naszym kraju. Wyróżnia się przede wszystkim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Teraz Tomasz Strzelczyk zaproponował swój własny przepis na to danie, ale w nowej, lepszej wersji. Sprawdźcie sami.
Poznaj łatwy przepis na tosty francuskie. Podane na śniadanie zachwycą całą rodzinę. To doskonała alternatywa dla zwykłych tostów. Zrób je, a docenisz ich smak.
Nie od dziś wiadomo, że drożdże mogą zdziałać cuda. Dzięki nim możemy się cieszyć np. smakiem pizzy, która jest niesamowicie popularna na całym świecie. Do tego istnieje masa potraw i przekąsek, które w swoim składzie mają drożdże. A my przedstawiamy jedną z nich.
Myszki, jak wiadomo, to słodkie domowe zwierzątka. Od dziecka uwielbiamy je dzięki kreskówkom. Ale jeśli chodzi o myszy sklepowe, traktujmy je bardziej jako szkodniki z Przygód kota Filemona niż protagonistę Toma i Jerry'ego.
Katarzyna Bosacka przeprowadziła niezwykły test. Chcąc udowodnić pewną tezę dotyczącą pasztetu – niekorzystną dla niego, oczywiście – porównała go z karmą dla zwierząt. Wynik może zaskakiwać.
Spożywania białego pieczywa na śniadanie to nie najlepszy pomysł. Osoby, które stosują dietę odchudzającą, nieraz zastanawiały się co, zamiast chleba wybrać. Niestety, ich poszukiwania alternatywy za każdym razem okazywały się fiaskiem. Czy to oznacza, że aby schudnąć, całkowicie należy zrezygnować z chleba?
Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie, które do wytworzenia żywności dopuszcza użycie proszku z larw mącznika młynarka. Kontrowersyjny pomysł opatrzony jest warunkami, które muszą zostać spełnione przez producentów. W jakich produktach znajdą się owady? Niektóre z nich mogą zaskoczyć.
Mówi się czasem o podjadaniu produktów w sklepie. Prawnicy podkreślają, że ma to charakter kradzieży. Jest jednak jeszcze jedno zachowanie klientów na które zwracają uwagę. Dotyczy zwłaszcza niektórych kategorii produktów.
Przepisy na chleb bez mąki to w zasadzie nic nowego. Trudno jednak uwierzyć, że bez jej użycia można osiągnąć taki efekt. Chleb jest miękki, sprężysty i napowietrzony dzięki odpowiedniemu doborowi składników.
Odkrywanie tajemnych funkcji w codziennych przedmiotach nigdy nam się nie znudzi. Dlatego dziś z radością prezentujemy jedną z nich. Chodzi o przegródki na pieczywo w Biedronce.
Czasem w kuchni udaje nam się wpaść na coś iście genialnego. Takiego właśnie odkrycia dokonała influencerka kulinarna, Anna Zyśk. Jej patent na chleb i słoik zasługuje na medal. Wypróbuj go i przekonaj się sama, jakie to pomysłowe.
Wszyscy lubimy pulchne pieczywo. Dawniej, by uzyskać efekt puszystości, do chleba dodawano bromian potasu. Aż trudno uwierzyć w Stanach Zjednoczonych nadal jest on stosowany jako ulepszacz żywności. Polska już o nim zapomniała.
Kupno pieczywa na śniadanie wydaje się prozaiczną czynnością. Warto jednak wiedzieć, które będzie będzie nie tyko smaczne, ale też korzystne dla organizmu. Dietetyk wziął pod lupę najpopularniejsze pieczywo z uwielbianego dyskontu. Warto wziąć jego rady pod uwagę podczas najbliższych zakupów.
Polacy uwielbiają to smarowidło do chleba, ale jego skład pozostawia wiele życzenia. Wiele osób myśli, że jest dość zdrowe i jest pożywne, ale to błąd. Zdaniem dietetyków, ten produkt nie powinien znaleźć się w naszej diecie. Tym bardziej, że na rynku jest sporo ciekawych alternatyw z lepszym składem.
Po świątecznym obżarstwie tradycyjnymi potrawami przychodzi sylwestrowy czas nietypowych przekąsek. Taki chleb czosnkowy należy do gwiazd naszych domówek. Można jeść go palcami, świetnie pasuje do innych przekąsek, a ponieważ jeść go będą wszyscy – można nawet się po nim całować!
Czy wiesz, że pieczywo przechowywane w chlebaku może zachować świeżość nawet przez kilka dni? Wystarczy zastosować prosty trik, a chleb już nigdy się nie zepsuje. Poznaj go, a będziesz stosować go za każdym razem po zakupie świeżego pieczywa.
Smalec to przeżytek. Z kilku składników przygotować znacznie lepsze i smaczniejsze smarowidło. Poznaj przepis na pastę z cebuli i o jej smaku przekonaj się na własnym podniebieniu. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę.
Ilu składników potrzeba, by przygotować coś pysznego? Dużo mniej, niż można by się spodziewać. Czasem najprostsze receptury są najlepsze, czego doskonałym przykładem jest poniższy przepis. Nie wierzysz? Czytaj dalej i przekonaj się sama.
Ekspresowy przepis na chleb na bazie płatków owsianych. Ponieważ nie zawiera białej mąki, jest odpowiedni przy wielu dietach. Nadaje się też dla osób, które eliminują z diety gluten, ale nie potrafią ostatecznie zrezygnować z pieczywa.