Chleb to jedno z najpopularniejszych rodzajów pieczywa na świecie. W zależności od kręgu kulturowego wyróżnić możemy różne rodzaje chleba, jednak zdecydowanie najpopularniejszym jest chleb spulchniony, finalnie przybierający formę bochna.
Tradycyjne ciasto na chleb wyrabia się z mąki i wody. Współcześnie większość chlebów spulchnia się także przy pomocy drożdży. Wybór rodzaju mąki na chleb stanowi najistotniejszy element pieczenia chleba – jest to zresztą jedno z głównych kryteriów określających gatunek chleba.
Zwykle chleb przygotowuje się na bazie mąki pszennej lub żytniej, jednak spotkać można także chleb z mąki owsianej czy jęczmiennej, w niektórych krajach chleb produkuje się z mąki kukurydzianej, a niewielką choć godną podkreślenia popularnością cieszy się chleb z mąki kasztanowej.
Pierwsze chleby, mające zresztą formę płaskiego wypieku (bez dodatku drożdży) zostały odnalezione przez archeologów w Grecji – najstarszy z nich na Krecie. To właśnie Grecja jest więc uznawana za światową ojczyznę chleba, choć trzeba pamiętać, że wypieki z mąki i wody powstawały równolegle także na terenie innych cywilizacji, na przykład w Egipcie, czy na terenach słowiańszczyzny (podpłomyk).
Na przestrzeni dziejów rozliczni piekarze przygotowywali chleb wedle rozmaitych receptur, czego konsekwencją jest nawet kilkadziesiąt rodzajów chleba na całym świecie. W kontrze do chlebów współczesnych wymienić możemy gatunki chlebów tradycyjnych (płaskich), takich, jak chleb arabski (pita), ormiański lawasz, słowiański podpłomyk czy grecki chleb lagana. Zwykle jednak znajdują one dziś inne zastosowanie kulinarne aniżeli chleby które spotykamy w polskich piekarniach.
Rodzaje chleba domyślnie dzieli się dziś przez wzgląd na rodzaj mąki, który został użyty do ich wypieczenia. W ten sposób wymienić możemy chleb żytni (zarówno chleb razowy jak i chleb biały), chleb pszenny, chleb orkiszowy czy chleb gryczany.
Przez wzgląd na walory smakowe wymienić możemy także chleby z dodatkami ziaren, jak na przykład chleb słonecznikowy, czy pumpernikiel – ciemny chleb razowy. Przez wzgląd na zastosowanie kulinarne z kolei wymienić możemy na przykład chleb tostowy.
Jaki chleb jest najzdrowszy? Śmiało można odpowiedzieć, że najzdrowszy chleb to chleb razowy. Znajduje się w nim mnóstwo witamin z grupy B, witamina E, a także mnóstwo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, wapń, potas czy fosfor. Pieczywo białe z kolei jest niepolecane przez dietetyków – w szczególności osobom chorym na celiakię czy nadwrażliwym na gluten, ponieważ może im poważnie zaszkodzić.
Pokaż więcej
Tomasz Strzelczyk zaprezentował ciekawy sposób na zużycie suchego chleba. Przyrządził z niego pełnoprawny obiad. Niezwykle niska cena takiego posiłku to jego nie jedyna zaleta. Sposób krok po kroku opisujemy poniżej.
Czy chleb można upiec bez dodatku mąki? Jak najbardziej! Przygotowuję to smaczne pieczywo z produktu, który być może znajdziesz w swojej kuchni. Efekt jest wart polecenia, dlatego i ty skorzystaj z tego przepisu.
Bosch Serie 6 to wielofunkcyjny robot kuchenny z automatycznymi programami i zintegrowaną wagą. Postanowiłem przekonać się, w jakim stopniu zdejmie z barków gotującego najbardziej czasochłonne zadania kuchenne. Jeśli zda ten test, inne również przejdzie śpiewająco.
Jeśli łapie mnie głód, przyrządzam to pyszne danie. Robię je z wydrążonego chleba, do którego wlewam jajka z apetycznymi dodatkami. Zapewniam, że takiego smacznego chleba jeszcze nie jadłeś. Skorzystaj z tego przepisu, bo naprawdę warto.
Marzy ci się smaczny i puszysty chleb? Upiecz go we własnej kuchni. Tak dobrego pieczywa na pewno jeszcze nie jadłeś. Dlatego skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu na smaczny chleb z nadzieniem.
Czy irytuje cię, kiedy inni klienci macają pieczywo w sklepie? Ta powszechna czynność jest niehigieniczna i po prostu niesmaczna. Istnieje jednak sposób, aby temu zapobiec i pochodzi z zagranicy, gdzie sprawdza się całkiem nieźle. Czy przyjmie się on również w naszym kraju?
Wypróbuj przepis na domowy chleb i zapomnij o wypiekach z piekarni. Ten, który upieczesz sama, jest zdecydowanie smaczniejszy, a w dodatku zrobisz go bez użycia mąki. Przygotowanie trwa chwilę i nie jest zbyt skomplikowane.
Chleb nie tylko na kanapki. Poznaj przepis na faszerowane pieczywo. Jego smak, jak i kompozycja składników zachwyci każdego. Wypróbuj ten sposób i zaskocz domowników. Na pewno poproszą o dokładkę.
Mięso mielone nie tylko na kotlety. Zrób z niego kanapki, które polubi twoja rodzina. Przepis nie jest zbyt skomplikowana, a w dodatku jest banalnie prosty. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie zrobisz nic innego.
Czy na pewno poprawnie przechowujesz chleb w upalne dni? Jeden błąd sprawi, że chleb zepsuje się szybciej. Dowiedz się, czego unikać i jak przechowywać pieczywo, a już zawsze będzie świeże.
Nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem? Przygotuj chłodnik, którego skład i nazwa zachęcają do skosztowania. Salmorejo smakuje dojrzałymi pomidorami i syci chlebem. Ten chłodnik jest idealny na lato. Lepszej zupy nie zjesz o tej porze roku.
Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.
Co podać na śniadanie? Nareszcie znalazłam idealny przepis na ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. Robię go z chleba i jeszcze kilku składników. Efekt jest tak pyszny, że moi znajomi też zaczęli to przyrządzać.
Jedni nigdy nie przestali z gospodarskiego nawyku uprawiać własne pomidory, inni wskoczyli w to hobby na fali zainteresowania ekologią. Jednym i drugim zaś spodoba się ten przepis na prosty ekologiczny nawóz, który doskonale odżywi nasze przyszłe sałatki.
To tradycyjne danie kuchni śląskiej należało kiedyś do najważniejszych w repertuarze każdej gospodyni w regionie. Intensywny smak chleba i czosnku na tłustej bazie sprawia, że potrawa zaspokaja nasze podstawowe kulinarne gusta. Dla wielu to także smak nostalgiczny.
Chleb jadamy właściwie codziennie. Wybór pieczywa jest ogromny, ale jaki chleb najlepiej wybrać? Najzdrowszy i najbardziej wartościowy chleb wskazała dr Magdalena Cubała, która jest lekarzem rodzinnym. Niestety po ten chleb sięgamy stanowczo zbyt rzadko.
Najstarszy, polski chleb znalazł się na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. Doceniony został przez zagranicznych krytyków. Nawet nie uwierzysz, o jakie pieczywo chodzi.
W twoim chlebaku znowu zalega czerstwy chleb? Nie wyrzucaj go, tylko przygotuj smaczne danie na patelni. Przepis jest banalnie prosty, a smak samej potrawy doskonały. Wypróbuj sposób w swoim domu, a rodzina aż zapieje z zachwytu.
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrób z niego śniadanie, które smakiem zachwyci każdego smakosza. Przepis jest genialny i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie wyrzucisz chleba.
Nic nie równa się z domowym chlebem z tego przepisu. Jest nie tylko smaczny, ale też przez długi czas zachowuje świeżość. Wszystko za sprawą jednego, zaskakującego składnika. Dowiedz się, co to za składnik, poznaj przepis i upiecz ten pyszny chleb w swoim domu. Domownicy będą zachwyceni i poproszą, abyś robiła go częściej.
Najlepsze przepisy to te, które cieszą nas małymi niuansami. Przykład takiego znajdziesz poniżej. Za pomocą widelca wyczarujesz z ciasta prawdziwe cudo. Weź sztuciec do ręki i i zaczynamy.
Jak można wykorzystać chleb tostowy w kuchni? Warto rozwałkować kilka kromek i użyć jeszcze paru składników. Wyjdzie danie tak smaczne, że będziesz chciał je jeść codziennie. Ten przepis wart jest uznania i nagrody.
Mąka pszenna czy żytnia to niejedyne rozwiązania, by uzyskać pyszny i miękki chleb. Oprócz alternatyw, których tak wiele w sklepach, możemy przygotować własną mąkę. Dziś proponujemy taką z siemienia lnianego.
Wypróbuj chleb z tego przepisu, a już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu. Jest tak pyszny, że można jeść go bez żadnych dodatków, a i tak zachwyca każdego smakosza. Przygotuj go z tego łatwego i szybkiego przepisu, a rano będziesz cieszyła się smakiem świeżego pieczywa.
Ulubienica polskich gospodyń Henia Foks jest zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni. Jednak niektóre jej przepisy mogą zaskakiwać. Jednym z nich jest ten przepis na niezwykły chrupiący chlebek orkiszowy, pyszny i tak prosty, że niemal trudno uwierzyć.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.
Czy da się upiec chleb z zaledwie dwóch składników? Jak najbardziej! Mieszam siemię z białkami i niebawem pyszny, domowy chleb jest już gotowy. Nie zawiera ani grama glutenu, dlatego diabetycy i bezglutenowcy śmiało mogą po niego sięgnąć.
Ten chleb sprawi, że zapomnisz o badaniu cukru. Doskonale sprawdzi się dla diabetyka i dla wszystkich tych, którzy kontrolują zawartość cukru w żywności. Najlepsze jest to, że pozostaje przy tym pysznym pieczywem. Sprawdź ten przepis, bo dzięki niemu chleb przygotujesz w chwilę. Prościej się już nie da.