Chleb to jedno z najpopularniejszych rodzajów pieczywa na świecie. W zależności od kręgu kulturowego wyróżnić możemy różne rodzaje chleba, jednak zdecydowanie najpopularniejszym jest chleb spulchniony, finalnie przybierający formę bochna.
Tradycyjne ciasto na chleb wyrabia się z mąki i wody. Współcześnie większość chlebów spulchnia się także przy pomocy drożdży. Wybór rodzaju mąki na chleb stanowi najistotniejszy element pieczenia chleba – jest to zresztą jedno z głównych kryteriów określających gatunek chleba.
Zwykle chleb przygotowuje się na bazie mąki pszennej lub żytniej, jednak spotkać można także chleb z mąki owsianej czy jęczmiennej, w niektórych krajach chleb produkuje się z mąki kukurydzianej, a niewielką choć godną podkreślenia popularnością cieszy się chleb z mąki kasztanowej.
Pierwsze chleby, mające zresztą formę płaskiego wypieku (bez dodatku drożdży) zostały odnalezione przez archeologów w Grecji – najstarszy z nich na Krecie. To właśnie Grecja jest więc uznawana za światową ojczyznę chleba, choć trzeba pamiętać, że wypieki z mąki i wody powstawały równolegle także na terenie innych cywilizacji, na przykład w Egipcie, czy na terenach słowiańszczyzny (podpłomyk).
Na przestrzeni dziejów rozliczni piekarze przygotowywali chleb wedle rozmaitych receptur, czego konsekwencją jest nawet kilkadziesiąt rodzajów chleba na całym świecie. W kontrze do chlebów współczesnych wymienić możemy gatunki chlebów tradycyjnych (płaskich), takich, jak chleb arabski (pita), ormiański lawasz, słowiański podpłomyk czy grecki chleb lagana. Zwykle jednak znajdują one dziś inne zastosowanie kulinarne aniżeli chleby które spotykamy w polskich piekarniach.
Rodzaje chleba domyślnie dzieli się dziś przez wzgląd na rodzaj mąki, który został użyty do ich wypieczenia. W ten sposób wymienić możemy chleb żytni (zarówno chleb razowy jak i chleb biały), chleb pszenny, chleb orkiszowy czy chleb gryczany.
Przez wzgląd na walory smakowe wymienić możemy także chleby z dodatkami ziaren, jak na przykład chleb słonecznikowy, czy pumpernikiel – ciemny chleb razowy. Przez wzgląd na zastosowanie kulinarne z kolei wymienić możemy na przykład chleb tostowy.
Jaki chleb jest najzdrowszy? Śmiało można odpowiedzieć, że najzdrowszy chleb to chleb razowy. Znajduje się w nim mnóstwo witamin z grupy B, witamina E, a także mnóstwo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, wapń, potas czy fosfor. Pieczywo białe z kolei jest niepolecane przez dietetyków – w szczególności osobom chorym na celiakię czy nadwrażliwym na gluten, ponieważ może im poważnie zaszkodzić.
Pokaż więcej
Masz już dość kanapek na śniadanie? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Poznaj go i przygotuj śniadanie bez chleba. Danie na pewno ci się spodoba i będziesz robiła je prawie każdego poranka. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Pieczywo z marketów nie cieszy się najlepszą opinią. Czy jednak słusznie? Rzeczywiście, nie wszystkie chleby i bułki służą naszemu zdrowiu. Jednak są wśród nich także perełki.
Nie ma to jak dobre smarowidło do chleba. Smalec, oczywiście, takim jest – ale nie ma takiego dania, którego nie dałoby się udoskonalić. Tak więc dziś wzbogacamy pastę do chleba na bazie smalcu, by zmienić ją w bogaty w smaku dodatek.
Cola to nie tylko napój do picia. Okazuje się, że ten znany na całym świecie trunek ma także inne zastosowanie. Wystarczy, że połączysz go z innymi składnikami na ciasto i nie uwierzysz, co z tego wyjdzie. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi i poznasz nietypowy przepis.
Nie kupuj drogiego pieczywa w piekarni. Poznaj przepis na korzenny chleb dyniowy i upiecz go we własnym domu. Jego smak zachwyci rodzinę na tyle, że nie będą już chcieli jeść tego kupnego. Taki chleb dyniowy jest o wiele zdrowszy, a przygotowanie jest bardzo łatwe.
Zupa z chleba to przepis genialny w swojej prostocie. Jest aksamitna, kremowa, dzięki użyciu bulionu mięsna w smaku. Ale na pierwszym planie jest tu chleb – najważniejszy na świecie produkt spożywczy i symbol obfitości i dobra.
Zdarza się, że kupujemy zbyt dużo chleba lub musimy zrobić większy zapas, na przykład na przedłużony weekend. Pieczywo z czasem wysycha i nie jest już takie smaczne. Jednak jest też na to dobra rada. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni i ustrzec się przed marnowaniem żywności.
Chleb właściwie codziennie gości w naszym jadłospisie. Teraz warto upiec go we własnej kuchni z zaledwie 3 składników. Wychodzi pyszny, zdrowy i zjesz go z apetytem. Co najlepsze, nie użyjesz do tego ani grama mąki.
Pasta kanapkowa przyda się w każdej kuchni. Teraz zrobisz ją z przepisu blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Pasta jajeczna smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem. Spróbujesz jej i pokochasz, a zrobisz w jedną chwilę.
Oto prosty przepis na jasny chleb pieczony w dużej formie. Drożdżowy wypiek smakuje idealnie. Nic dziwnego, że chleb jest jednym z najbardziej symbolicznych wypieków na świecie. Dziś właśnie, 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba.
Popularna mąka do pieczenia wycofywana z Lidla. Sklep apeluje do klientów o zwrot produktu. Przyczyną podjętych działań jest wykryte wysokie stężenie toksyny, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia.
Oto przepis na nietypowe słodkie pieczywo. Łatwe w przygotowaniu, dwukrotnie wyrastające drożdżowe ciasto jest dobrym dodatkiem do śniadania. Kiedy raz przygotujesz taki małpi chlebek, będziesz wracać do tego przepisu często.
Dominika Clarke z mężem i gromadką dzieci zamieszkała w Tajlandii. Stamtąd podzieliła się w sieci recepturą na chleb. Jeden składnik sprawił, że na mamę 11-rga dzieci posypały się gromy.
Oto niezwykle prosty przepis na chleb z bardzo nietypowego składnika. Choć nie zawiera ani grama mąki, wyglądem do złudzenia przypomina klasyczny bochenek kupiony w piekarni. Co innego smakiem – tutaj czujemy raczej lubianą kaszę.
Czy wiesz, co wyjdzie z połączenia czerstwego chleba z kawą? Warto się o tym przekonać. Dzięki temu przepisowi zrobisz przysmak, że palce lizać.
Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.
Oto przepis na chleb na zakwasie, dzięki któremu upieczenie bochenka jest znacznie prostsze, niż nam się na codzień wydaje. O takim pieczywie można bez przesady powiedzieć, że jest lepsze niż większość okazów z piekarni.
Czerstwy chleb zawsze się znajdzie w kuchni. Szkoda go wyrzucać, ale co zatem zrobić ze starym chlebem? Teraz jest na to prosty sposób, który zapewnia smaczny efekt na talerzu. Takiego smakołyku nawet się nie spodziewasz.
Prosty przepis na pyszny, drożdżowy chleb z chrupiącą skórką. Takie nietypowe wydanie pieczywa zaprezentował Tomasz Strzelczyk w jednym ze swoich filmów. Choć wiele w tym filmie odchodzenia od tradycji, efektem jest zupełnie zwyczajny, a przy tym dobry wypiek.
Lubisz mięso mielone? W takim razie poznaj przepis, który może cię zaskoczyć nie tylko smakiem. Mięsa w takim wydaniu prawdopodobnie nie jadłeś. Chleb z mięsem mielonym i apetycznymi dodatkami wychodzi, że palce lizać.
Znudziła ci się pizza? Zrób chleb z serem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Jest wiele razy lepszy niż włoski placek. Jego przygotowanie jest łatwe i błyskawiczne.
Żółty, słodkawy, aromatyczny i bardzo zdrowy. Taki jest ten chleb z dodatkiem dyni. To świetne sezonowe pieczywo, które łatwo przygotować w warunkach domowych.
Prosta pasta z bakłażana to jedno z najlepszych letnich smarowideł do chleba. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w aktywne dni. Można też przyrządzić ją przy okazji grillowania.
Choć w tej wersji nie jest to produkt bezglutenowy, chleb ryżowy to świetne urozmaicenie diety. Rezygnujemy w tym przepisie z dużej części pszennej mąki. W efekcie jednak otrzymujemy pełnoprawne, lekkie i puszyste pieczywo.
Masz już pomysł na kolację? Jeśli zastanawiasz się co podać, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu przyrządzam zapiekankę z chleba w piekarniku. Danie wychodzi wyśmienite i szybko znika z talerzy.
Wojek, youtuber i kolega popularniejszego Książula, uczestniczył w teście śniadań z piekarni. Podczas degustacji jednego z nich opowiedział, jak sam pracował w podobnej firmie. Ujawnił kłopotliwe szczegóły pracy piekarskiej siły roboczej.
Zapomnij o chlebie z piekarni. Chleb na jogurcie przebija nawet ten przyrządzany na zakwasie. W łatwy sposób przygotujesz go z przepisem umieszczonym poniżej. Domowy chleb jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Trudno wyobrazić sobie naszą dietę bez chleba. Niemal codziennie jadamy go na śniadanie, czy kolację. Chleb przeważnie przechowujemy w kuchni. Jednak jak nie należy tego robić? To wyjaśniamy w naszym artykule.