Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie rób tych naleśników, bo są za dobre. Mógłbym je jeść codziennie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.08.2024 10:57

Nie rób tych naleśników, bo są za dobre. Mógłbym je jeść codziennie

zapiekane naleśniki
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Naleśniki nie tylko na słodko i na deser. Poznaj przepis i przygotuj z nich doskonały obiad. Smak spodoba się całej rodzinie i będzie domagała się, abyś przyrządzała je znacznie częściej. Taki obiad przygotujesz za grosze. Poznaj przepis i zrób to danie nawet dzisiaj. 

Naleśniki nie tylko słodkie

W tradycyjnym wydaniu naleśniki podaje się na słodko z dżemami, twarogiem lub kremem czekoladowym. Oczywiście czasami odchodzi się od tej reguły. Naleśniki są przecież niezastąpionym składnikiem krokietów i występują wtedy w wersji na słono. 

My trafiliśmy na przepis, w którym naleśniki przyrządza się z mięsnym i warzywnym farszem, a następnie zapieka. Wtedy smakują wyśmienicie, dlatego koniecznie poznaj przepis i przygotuj je na obiad. Domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu, a ty z poniższym przepisem zrobisz je bardzo łatwo. 

farsz do naleśnik.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody 
Taką sałatkę podam na 15 sierpnia jest lepsza niż gyros i jarzynowa razem wzięte

Zupełnie inne składniki niż na te tradycyjne

Naleśniki każdy z nas ceni nie tylko za smak i uniwersalność, a również za to, że ich przygotowanie jest łatwe i nie wymaga wielu składników. W tym przepisie jest ich nieco więcej i zdecydowanie różnią się od tych na te tradycyjne. Potrzebne są składniki na farsz. Między innymi mięso z kurczaka oraz pieczarki.  O wszystkich potrzebnych i ich proporcjach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Kulinarne przygody, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula 
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • przyprawa gyros
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • olej

Przepis na zapiekane naleśniki

Zacznij od przygotowania naleśników. Do miski wsyp mąkę oraz szczyptę soli. Wlej wodę, mleko i wbij jajko. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto naleśnikowe i rozprowadzaj je po powierzchni. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. 

Kiedy usmażysz naleśniki, przygotuj farsz. Kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój na w małą kostkę. Obtocz go w przyprawie gyros. Paprykę oraz cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z papryką. Dodaj mięso oraz pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Smaż składniki, do momentu wysmażenie mięsa i zmiękniecie warzyw. 

Na naleśniki nakładaj odrobinę farszu, posyp go odrobiną startego sera, a następnie zawiń całość jak krokieta. Zawiniątka układaj obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. W misce wymieszaj ketchup z majonezem. Powstałym sosem posmaruj wierzch naleśników, a następnie posyp je serem. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Gotowe naleśniki podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na sałatkę oraz dowiedz się, jak zrobić szybki obiad

zapiekane nale.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody