Smakosze.pl Przepisy Kultowy colesław będzie lepszy niż z KFC. Wystarczy zetrzeć na tarce charakterny dodatek
Canva / Tomsmith585

Kultowy colesław będzie lepszy niż z KFC. Wystarczy zetrzeć na tarce charakterny dodatek

12 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Surówka colesław jest powszechnie znana i lubiana. Przez łatwy dostęp do gotowego produktu, często zdarza się nam kupować ją w supermarkecie. Surówkę colesław możesz jednak łatwo i szybko przygotować domowymi sposobami. Dodatek chrzanu sprawi, że będzie o niebo lepsza niż jej sklepowy czy restauracyjny odpowiednik.

Surówka colesław składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać je z kremowym sosem na bazie majonezu. Jeśli do sosu dodamy odrobinę chrzanu, sprawimy że nasza surówka colesław nabierze wyjątkowego, nieco pikantnego charakteru. Serdecznie polecamy.

Przepis na surówkę colesław z dodatkiem chrzanu

Składniki:

  • 1/2 główki małej białej kapusty

  • 2 średnie marchewki

  • 1 czerwona cebula

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • odrobina soku z cytryny

  • tarty chrzan

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak przygotować surówkę colesław z niezwykłym dodatkiem

Kapustę na surówkę colesław drobno poszatkuj z pomocą ostrego noża . Marchew umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Czerwoną cebulę pokrój z cienkie półplasterki .

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu do surówki colesław . Połącz jogurt z majonezem, dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny . Na końcu stopniowo dodawaj chrzan . Jego ilość w sosie dopasuj do swoich preferencji smakowych .

Sos dodaj do pokrojonych warzyw . Całość dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodatkowo dopraw . Odstaw surówkę colesław pod przykryciem do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły .

Surówka colesław jest gotowa do podania po ok. 2 godzinach od przygotowania , ale lepiej przechować ją do następnego dnia. Tradycyjną białą kapustę możesz w tym colesławie zastąpić kalafiorem . Barwną wersję popularnej surówki możesz zrobić na bazie kapusty czerwonej .

Canva / DebbiSmirnoff
Canva / DebbiSmirnoff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy