Smakosze.pl
Sałatka Colesław

canva/MarynaVoronova

Surówka coleslaw z czerwonej kapusty - lepsza wersja klasyki

5 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pysznie chrupiąca surówka colesław to klasyczny dodatek do niedzielnego obiadu. Wykorzystując do przygotowania czerwoną kapustę, nadacie jej nowego charakteru. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.

Ta prosta i tania warzywna kompozycja pasuje do wielu popularnych dań głównych. Kapusta dostępna jest w Polsce przez cały rok, więc smakiem colesława możemy cieszyć się praktycznie ograniczeń. Najlepsza wychodzi, gdy pojawiają się młode główki, lecz i z tymi późniejszymi się uda — wystarczy ją dobrze posiekać lub lekko zblanszować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszny colesław z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 350 g główki czerwonej kapusty

  • 1 czerwona cebula

  • 1 średnia marchewka

  • 4 łyżki majonezu

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej

  • 50 ml soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

    Przygotowanie:

Kapustę i cebulę obieramy oraz szatkujemy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa umieszczamy w dużej misce i mieszamy.

Stefanka z herbatników

Bosko pyszna stefanka bez pieczenia o serowo-czekoladowym smaku

CZYTAJ DALEJ

Majonez łączymy z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Podajemy do obiadu.

Najlepiej smakuje, gdy odczekamy 30 minut — wtedy smaki się "przegryzą". Można do niej także dodać pestki słonecznika lub dyni. Wtedy będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego.

Poznajcie inne wyjątkowe receptury na surówki. Szczególnie polecamy jesienną surówkę witaminową oraz tę ostrą na bazie marchewki.

Coleslaw z czerwonej kapusty

Coleslaw z czerwonej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/yummypic

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: osmykolorteczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >