Smakosze.pl
Kultowy coleslaw z kalafiora

canva/TheMalni

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

28 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kalafior jest zdrowym warzywem o przyjemnym delikatnym smaku. Doskonale sprawdzi się jako składnik popularnej surówki colesław. Dodajcie go zamiast kapusty i cieszcie się nietypowym smakiem dobrze znanego specjału. Bez obaw — warzywo można jeść na surowo. W tej wersji jest naprawdę pyszne.

Kalafior często trafia do zupy. Chętnie podajemy go także do kotletów schabowych czy mielonych, w postaci ugotowanych i polanych podsmażoną na maśle bułką tartą różyczek. Warzywo jest jednak równie smaczne na surowo. W proponowanej przez nas surówce z pewnością wam się spodoba. Spróbujecie?

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowitą surówkę colesław z kalafiora

Składniki:

  • 300 g kalafiora

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała cebula

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, usuwamy jego liście i rozdzielamy go na różyczki. Każdą z nich osuszamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Marchewkę szorujemy, obieramy i również rozdrabniamy z pomocą kuchennej tarki.

Dodajemy ją do kalafiora. Warzywa posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na pół godziny. Nie jest to konieczne, ale przyjemnie zmiękczy warzywa. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Wrzucamy ją do miski z warzywami.

Mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę skrapiamy z sokiem z cytryny. Całość łączymy z ulubionym miodem i majonezem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zamiast miodu możemy użyć dowolnego płynnego słodzika np. syropu klonowego czy z agawy. Jeśli wybierzecie roślinny, majonez surówka będzie wegańska.

  • Zachowajcie liście kalafiora i skórkę z marchewki. Będą idealne jako dodatek do bulionu czy imprezowa przekąska.

Starty na tarce kalafior jest idealny do surówki

Starty na tarce kalafior jest idealny do surówki

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >