Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki
Kalafior jest zdrowym warzywem o przyjemnym delikatnym smaku. Doskonale sprawdzi się jako składnik popularnej surówki colesław. Dodajcie go zamiast kapusty i cieszcie się nietypowym smakiem dobrze znanego specjału. Bez obaw — warzywo można jeść na surowo. W tej wersji jest naprawdę pyszne.
Kalafior często trafia do zupy. Chętnie podajemy go także do kotletów schabowych czy mielonych, w postaci ugotowanych i polanych podsmażoną na maśle bułką tartą różyczek. Warzywo jest jednak równie smaczne na surowo. W proponowanej przez nas surówce z pewnością wam się spodoba. Spróbujecie?
Przepis na smakowitą surówkę colesław z kalafiora
Składniki:
300 g kalafiora
1 średnia marchewka
1 mała cebula
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, usuwamy jego liście i rozdzielamy go na różyczki. Każdą z nich osuszamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Marchewkę szorujemy, obieramy i również rozdrabniamy z pomocą kuchennej tarki.
Dodajemy ją do kalafiora. Warzywa posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na pół godziny. Nie jest to konieczne, ale przyjemnie zmiękczy warzywa. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Wrzucamy ją do miski z warzywami.
Mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę skrapiamy z sokiem z cytryny. Całość łączymy z ulubionym miodem i majonezem. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki:
Zamiast miodu możemy użyć dowolnego płynnego słodzika np. syropu klonowego czy z agawy. Jeśli wybierzecie roślinny, majonez surówka będzie wegańska.
Zachowajcie liście kalafiora i skórkę z marchewki. Będą idealne jako dodatek do bulionu czy imprezowa przekąska.
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku