Smakosze.pl Przepisy Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
canva/givagaphotos

Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia

19 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Galaretowiec to jedno z błyskawicznych, lekkich ciast bez pieczenia. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników- galaretek, mleka i żelatyny. Ciasto jest słodkie, mleczne i jednocześnie bardzo owocowe. Poznaj przepis na najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia, czyli kultowy galaretowiec na mleku.

Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na szybki deser dla całej rodziny lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy. Galaretowiec to najprostsze ciasto, które przygotujesz błyskawicznie z kilku składników. Deser jest również jednym z mniej kalorycznych deserów, nie ma w nim kremów, bitej śmietany i spodu z ciastek i masła.

Galaretowiec zrób w formie do keksów lub okrągłej foremce do pieczenia babki wielkanocnej, aby nadać mu ładny kształt. Do ciasta wykorzystaj ulubione galaretki, najlepiej w różnych smakach, aby galaretowiec był kolorowy i wyglądał pysznie.

Galaretowiec na mleku

Składniki na około 20 kawałków:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1,5 łyżki żelatyny

  • 3 galaretki w proszku o różnych smakach, np.: truskawkowa, agrestowa, pomarańczowa

  • 1/3 szklanki cukru

Jak zrobić kultowy galaretowiec na mleku?

Każdą galaretkę wsyp do osobnej miseczki, wlej do każdej po 500 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, ostudź i wstaw do lodówki, żeby dobrze stężały . Gdy już będą gotowe, pokrój je w kostkę.

Mleko zagotuj z cukrem i odstaw, żeby przestygło, musi być lekko ciepłe. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, następnie dodaj do letniego mleka i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą, następnie przełóż do niej pokrojone w kostkę galaretki, wlej mleko z żelatyną i wymieszaj łyżką. Całość wstaw do lodówki na około godzinę, półtorej, żeby galaretowiec stężał, smacznego.

Galaretka truskawkowa

Źródło zdjęcia: canva/ alisafarov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy