Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent

Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent

Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach?
canva/grafvision

Wędliny i mięsa, które pozostały wam ze świątecznego śniadania nie muszą się zmarnować. Forszmak jest regionalnym specjałem opartym o wykorzystanie pozostałych kawałków mięsnych smakołyków. Z łatwością przygotujecie go w domowym zaciszu. Koniecznie spróbujcie.

Końcówki wędlin i mięs nasze babcie często wykorzystywały do przygotowywania sałatek, jajecznicy czy rozmaitych potrawek. Forszmak łączy w sobie pyszne kawałki pieczeni, wędlin czy kiełbas oraz delikatny bulion z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Smak regionalnego rarytasu pozostanie z wami na długo. Jeszcze nie raz go przyrządzicie.

Przepis na znakomity forszmak ze świątecznych wędlin

Składniki:

  • 300 g wędlin, pieczonych mięs, boczku lub kiełbasy

  • 1 średnia cebula

  • 3 i 1/2 szklanki dowolnego bulionu

  • 2 większe ogórki kiszone

  • 1 łyżka masła

  • pół łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki ostrej

  • 2 łyżeczki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Wędliny kroimy i porcjami obsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni. W razie potrzeby wlewamy nieco oleju. Podsmażone specjały przenosimy do większego garnka. Cebulę obieramy i siekamy.

Szklimy ją na tej samej patelni. Wcześniej rozgrzewamy na niej łyżkę oleju. Przenosimy ją do mięsa, a następnie wlewamy bulion. Dodajemy przyprawy w kawałku oraz obie papryki w proszku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.

Ogórki kiszone kroimy w paski. Wrzucamy je do dania i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Na patelni topimy masło i podsmażamy na nim mąkę. Zasmażkę łączymy z odrobiną płynu z garnka, a uzyskaną masą zagęszczamy forszmak. Podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego.

Ogórki kiszone - obowiązkowy składnik forszmaku
Ogórki kiszone - obowiązkowy składnik forszmaku

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku, beszamel.se