Smakosze.pl Przepisy Kultowy przepis Ani Bardowskiej na miękkie i pachnące pierniczki. Lepszych nie zjesz
Canva / JRP Studio ; Instagram / @ania.bardowska

Kultowy przepis Ani Bardowskiej na miękkie i pachnące pierniczki. Lepszych nie zjesz

16 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pierniczki Ani Bardowskiej są prawdziwym hitem. Uczestniczka popularnego telewizyjnego programu podzieliła się swoim przepisem z internautami. Te ciasteczka znikają z kuchni z mgnieniu oka. Smakowita przekąska bez trudu zjedna sobie wszystkich domowników.

Ania Bardowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, ostrzega, że jej pierniczki nie doczekają świąt. Nic dziwnego, ciasteczka wychodzą przyjemnie miękkie oraz wyjątkowo aromatyczne. Na szczęście przepis jest na tyle prosty, że z łatwością przygotujesz kolejną partię tego specjału. Czy dasz się skusić?

Przepis na wyjątkowe pierniczki Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 1 kg maki

  • 2,5 łyżeczki sody

  • 1 szklanka cukru

  • przyprawa do piernika

  • 250 g masła

  • 250 g miodu

  • 4 jajka

Kultowe pierniczki według Ani Bardowskiej krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę na pierniczki . Następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną . Oba sypkie składniki wymieszaj i odstaw na bok .

W garnku połącz masło, miód i przyprawę do piernika . Składniki na pierniczki podgrzewaj i mieszaj, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy . Zawartość garnka odstaw do przestudzenia .

W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę . Następnie połącz ją z przestudzonymi składnikami na pierniczki . Na koniec dodaj całość do mąki z sodą, wymieszaj i zagnieć ze składników ciasto .

Gotowe ciasto na pierniczki rozwałkuj na arkusz grubości ok. 3 mm . Z powstałego płatu wycinaj ciasteczka o ulubionym kształcie . Pierniczki piecz na blasze wyłożonej papierem przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni . Gotowe ciasteczka odstaw do ostudzenia i udekoruj wedle uznania . Kakaowe pierniczki alpejskie kuczą swoim głębokim smakiem . Zbyt twarde ciasteczka już nigdy nie trafią na Twój stół .

Canva / bisualphoto
Canva / bisualphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy