Dodajesz kapustę do farszu na paszteciki? Okrasa stawia na inny składnik
Paszteciki do barszczu według przepisu Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Okrasa paszteciki robi z ciasta drożdżowego, a farsz z grzybów leśnych i gotowanej soczewicy. Paszteciki według jego receptury błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.
Paszteciki do barszczu możemy przygotować z dowolnym nadzieniem. Niektórzy przygotowują je z kiszoną kapustą, inni z pieczarkami lub suszonymi grzybami. Okrasa farsz robi zupełnie inaczej. Paszteciki z ciasta drożdżowego według jego przepisu zachwycą całą rodzinę.
Na stronie kuchnialidla.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji znanych kucharzy, w tym Karola Okrasy. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Okrasa podzielił się recepturą na wyśmienite paszteciki do barszczu z grzybami leśnymi i soczewicą. Farsz bije na głowę wszystkie inne.
Aby ciasto na paszteciki do barszczu ładnie urosło, koniecznie zadbaj o temperaturę wszystkich składników. Mleko musi być letnie, jajko i masło nie mogą być zimne, lepiej wyjmij je wcześniej z lodówki. Świeże drożdże są bardzo delikatne, zbyt wysoka i niska temperatura sprawią, że nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości.
Przepyszne paszteciki do barszczu z grzybami leśnymi i soczewicą
Składniki na ciasto:
30 g świeżych drożdży
jajko
łyżka cukru
50 ml letniego mleka
30 g masła
300 g mąki pszennej typ 550
Składniki na farsz:
200 g zielonej soczewicy
200 g świeżych grzybów
2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
50 ml mleka
jajko
Jak przyrządzić paszteciki do barszczu? Przepis Okrasy nie ma sobie równych
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, następnie wlej letnie mleko. Wsyp odrobinę mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie wbij jajko, wsyp resztę mąki, wymieszaj.
Dodaj masło, ponownie połącz składniki, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotuj farsz: soczewicę ugotuj i odcedź. Na oleju zeszklij czosnek, dodaj pokrojone grzyby i posiekany tymianek i smaż kilka minut.
Następnie dodaj soczewicę, masło, przesmaż i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciast zagnieć i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 1 cm. Ciasto pokrój na kawałki o wymiarach 10x 20 cm. Nałóż farsz i zawiń w rulon.
Paszteciki przełóż na blachę z papierem do pieczenia w taki sposób, żeby łączenie ciasta było na spodzie. Każdy kawałek posmaruj wymieszanym jajkiem z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z włączonymi termoobiegiem, piecz około 25 minut.
Okrasa robi ciasto na pierogi inaczej niż wszyscy. Danie zachwyca delikatnością i smakiem. Przygotuj również niezwykle soczystą karkówkę pieczoną według przepisu znanego kucharza. Karkówka posmakuje każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o schabowych. Klasyczny sznycel wiedeński jest 100 razy lepszy. Sekret tkwi w detalach
Nigdy, przenigdy ich nie wyrzucaj. Skórki banana są cenniejsze niż myślisz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla.pl