Jak zmiękczyć zbyt twarde pierniczki?
Pierniczki stwardniały? Zamiast wieszać je na choince lub wyrzucać wykorzystajcie nasze triki. Dzięki nim znów będą zdatne do spożycia. Metody, które proponujemy, nie będą wymagały specjalnych zakupów czy wyszukanych sprzętów. Sprawdźcie koniecznie.
Piernik i pierniczki to desery, których przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości planowania. Jeżeli bowiem będziemy chcieli cokolwiek przyspieszyć lub zabierzemy się za pieczenie na ostatnią chwilę, może się okazać, że nasze wyroby są niejadalne. Co robić w takiej sytuacji?
Sposoby na twarde pierniczki
Najlepiej dać naszym wypiekom czas. Dlatego też przygotowanie tych specjałów powinno odbywać się przynajmniej na tydzień przed wigilią. Jeżeli jednak zaczęliśmy nieco później, nic straconego. Pierniki możemy rozmiękczyć na trzy proste sposoby.
Pierwszym z nich jest włożenie ich do pojemnika wraz z kawałkiem jabłka lub kromką chleba. Alternatywnie wykorzystać możemy jeszcze pomarańczę lub cytrynę. Po dobie, a maksymalnie dwóch, powinny być mięciutkie.
Istotne w tym patencie jest zadbanie o jakość dodatku. Nie możemy dopuścić, by spleśniał, bo pierniki nie będą bezpieczne do spożycia. Drugim sposobem jest włożenie ciastek do miski i nakrycie jej ścierką. W takim stanie pozostawiamy je na kuchennym blacie.
Ciastka powinny zmięknąć nawet po jednej nocy spędzonej w takiej atmosferze. Jeżeli chcemy, by zadziało się to jeszcze szybciej, wystawmy miskę na balkon lub parapet. Wypieki błyskawicznie wchłoną wilgoć zgromadzoną w powietrzu i staną się delikatne.
O czym należy jeszcze pamiętać?
Przede wszystkim nie zapomnijmy, ze sekretem udanych pierniczków jest ich wczesny wypiek. Powyższe metody traktujmy więc jako koło ratunkowe, a nie podstawową metodę ich przyrządzania. Jeżeli upieczemy ciastka na 2-3 tygodnie przed wigilią, zmiękną naturalnie.
Właściwie przechowywanie wyrobu wydłuży czas przydatności do spożycia. Wystarczy, że wystudzone pierniki włożymy do pudełka bez dostępu powietrza, a będziemy się mogli nimi cieszyć nawet kilka miesięcy później.
Źródło zdjęcia: canva/barol16
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zdrowie.wprost