Prosty przepis na bajecznie pyszne pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie nie są klasycznymi piernikami wieszanymi na choinkach - mają bowiem bardzo delikatną i puszystą strukturę. Za takie właściwości odpowiada soda oczyszczona, która napowietrza ciasto podczas pieczenia. W smaku są intensywnie korzenne i słodkie, dzięki czemu każdy fan świąt będzie zachwycony, mogąc je spróbować. Niżej zdradzamy cały przepis.
Pierniczki alpejskie są ciekawym wariantem klasycznych pierniczków. Ich delikatność i puszystość są wyjątkowe, dzięki czemu można upiec pięknie wyglądające ciastka nie tylko na święta, lecz również przez cały rok. W smaku są zwyczajnie zbyt dobre, aby jeść je tylko odświętnie.
Dobrze wyrośnięte pierniczki mają jeszcze jedną zaletę - można wypełnić je marmoladą śliwkową, co upodobni je trochę do zwykłego piernika. Przed podaniem warto je również zamoczyć w lukrze, aby prezentowały się je lepiej.
Przepis na pierniczki alpejskie
Składniki:
1,1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
350 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
szklanka gęstej śmietany 18%
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki przyprawy do piernika
kostka masła
400 g miodu
Zacznij od wymieszania kakao z mąką i sodą oczyszczoną. Przesiej suche składniki bezpośrednio do dużej miski. Miód zagotuj z przyprawami, dodaj masło i odstaw do całkowitego wystygnięcia mieszanki. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Do piany wlej żółtka i zmiksuj. Ubite jajka wlewaj do mąki cały czas mieszając. Wlej do nich miód z masłem oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko i odstaw na 24 godziny do lodówki pod przykryciem, aby ciasto zgęstniało. Przykrycie jest bardzo istotne, ponieważ blokuje przedostawanie się zapachów z lodówki do ciasta.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego pierniczki. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. Przed podaniem oblej je lukrem i ozdób. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kremówki.
Źródło: canva/-RoMy-, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram