Kultowy sernik na zimno - przepis na ukochany deser Polaków
Sernik na zimno na mnóstwo sposobów
Sernik na zimno to ulubione letnie ciasto Polaków. Idealnie orzeźwia, jest lekkie, pyszne i zawiera mnóstwo owoców. Można przygotować go na wiele różnych sposób – wszystko zależy od wyobraźni i dostępnych składników.Podstawowym składnikiem naszego sernika będzie ser – mogą być to serki homogenizowane, bądź ser mielony twarogowy.
Jeśli chcemy przygotować sernik na zimno z serków homogenizowanych musimy wymieszać go z galaretką. Dziwne, prawda? Zazwyczaj galaretkę wlewamy dopiero na koniec! Jednak galaretka nada naszym serkom odpowiednią konsystencję. Oprócz serków homogenizowanych użyć możemy również: sera twarogowego, serka mascarpone, serków naturalnych bądź niekwaśnych jogurtów greckich. Podam wam przepisy na serniki na kilka sposobów tak, by każdy mógł wybrać najbardziej dla siebie odpowiedni.
Co wchodzi w skład magicznego sernika na zimno?
Oprócz wspomnianych już rodzajów sera białego, w skład naszego sernika na zimno wchodzić będą jeszcze herbatniki bądź biszkopt na spód. Biszkopt można kupić, lub przygotować samemu, podobnie jak z herbatnikami. W biszkopt do sernika na zimno warto zainwestować trochę czasu i upiec go samemu. Sklepowe herbatniki natomiast powinny nam wystarczyć.
Do tego nieodzownym elementem wszystkich serników na zimno jest galaretka z owocami! Galaretka może być dowolnego smaku i koloru – do truskawek pasuje czerwona, truskawkowa, do malin, malinowa, do borówek np. jeżynowa! Można też użyć galaretki przezroczystej, by nasze owoce pięknie się w nią wkomponowały. Najpopularniejszymi owocami do sernika na zimno będą: truskawki, maliny, borówki amerykańskie i jagody, ze względu na kształt i smak.
Przepis na sernik malinowy
Polecany szczególnie na letnie popołudnia, sprawdzi się jednak o każdej porze roku, jako smaczny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty. Połączenie kakaowych herbatników, pysznej masy serowej, soczystych malin i smacznej galaretki malinowej pomoże nam stworzyć nieziemski sernik na zimno, który pokochają wszyscy.
Składniki na masę serową:200 g twarogu półtłustego200 g serka mascarpone300 ml śmietany kremówki 30%10 g żelatyny w proszkuwodapół szklanki cukru
Sposób przyrządzenia masy serowej:
Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na ok. 10 minut.W mikserze zmielić cukier na cukier puder (można też użyć już zmielonego). Do cukru dodać oba rodzaje sera i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę lekko podgrzać i przestudzić. Tak uzyskany roztwór „zaprawić”, czyli do roztworu dodać trochę masy serowej, rozprowadzić i dopiero wtedy dodać żelatynę do masy serowej. To połączenie jeszcze raz zmiksować. Herbatniki rozpuścić bądź biszkopt upiec.
Składniki na biszkopt:5 jajek200 g cukru drobnego200 g mąki pszennej (tortowej)ok. 60 g mąki ziemniaczanej
Przepis na biszkopt:
Mąkę i skrobię przesiać przez sitko. Żółtka i białka oddzielić, białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka, dalej ubijając.Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę i wymieszać – tym razem już nie miksować, bo ciasto może stracić konsystencję.Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać i wyrównać. Piec w temperaturze 170* około 40 minut. Po podanym czasie sprawdzić metodą „patyczkową”, czyli ponakłuwać ciasto i zobaczyć, czy nie ma zakalca. Wystudzony biszkopt można przekroić.
Przepis na spód ciasteczkowy
Ok. 200 g herbatników zwykłych, bądź kakaowych50 g masła
Ciastka i masło zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Masę przelać do tortownicy o szerokości ok. 25 cm i wyrównać. Na spód tortownicy można również wyłożyć pokruszone ciasteczka, należy zrobić to jednak niezwykle równomiernie, by masa sernikowa nie przeciekła.
Galaretka z owocami:400 gramów świeżych malin2 opakowania galaretki malinowej
Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.Na przygotowany przez nas spód ciasteczkowy lub biszkopt wylać masę sernikową, wyrównać i włożyć do lodówki aż do kompletnego wystudzenia.Na tak przygotowany sernik położyć maliny. Wlać część galaretki, schłodzić. Wlać resztę galaretki i powtórzyć proces chłodzenia. Sernik włożyć na noc do lodówki.Smacznego!
Oczywiście zamiast malin i galaretki malinowej użyć można różnych innych owoców, jednak ta kombinacja wydaje mi się najpyszniejsza. Można również eksperymentować z kombinacją na masę sernikową do sernika na zimno, ta jednak jest sprawdzona i przetestowana. Smacznego i sprawdź nas po więcej tego typu przepisów.