Sernik na zimno
Canva.com - yanzappa

Kultowy sernik na zimno - przepis na ukochany deser Polaków

Pyszny sernik na zimno z malinami, borówką amerykańską, czy truskawkami, a wszystko to oblane pyszną galaretką. Nie wiesz jak przygotować taki deser? Cały przepis tutaj.

Sernik na zimno na mnóstwo sposobów

Sernik na zimno to ulubione letnie ciasto Polaków. Idealnie orzeźwia, jest lekkie, pyszne i zawiera mnóstwo owoców. Można przygotować go na wiele różnych sposób – wszystko zależy od wyobraźni i dostępnych składników.
Podstawowym składnikiem naszego sernika będzie ser – mogą być to serki homogenizowane, bądź ser mielony twarogowy.

Jeśli chcemy przygotować sernik na zimno z serków homogenizowanych musimy wymieszać go z galaretką. Dziwne, prawda? Zazwyczaj galaretkę wlewamy dopiero na koniec! Jednak galaretka nada naszym serkom odpowiednią konsystencję. Oprócz serków homogenizowanych użyć możemy również: sera twarogowego, serka mascarpone, serków naturalnych bądź niekwaśnych jogurtów greckich. Podam wam przepisy na serniki na kilka sposobów tak, by każdy mógł wybrać najbardziej dla siebie odpowiedni.

Co wchodzi w skład magicznego sernika na zimno?

Oprócz wspomnianych już rodzajów sera białego, w skład naszego sernika na zimno wchodzić będą jeszcze herbatniki bądź biszkopt na spód. Biszkopt można kupić, lub przygotować samemu, podobnie jak z herbatnikami. W biszkopt do sernika na zimno warto zainwestować trochę czasu i upiec go samemu. Sklepowe herbatniki natomiast powinny nam wystarczyć.

Do tego nieodzownym elementem wszystkich serników na zimno jest galaretka z owocami! Galaretka może być dowolnego smaku i koloru – do truskawek pasuje czerwona, truskawkowa, do malin, malinowa, do borówek np. jeżynowa! Można też użyć galaretki przezroczystej, by nasze owoce pięknie się w nią wkomponowały. Najpopularniejszymi owocami do sernika na zimno będą: truskawki, maliny, borówki amerykańskie i jagody, ze względu na kształt i smak.

Przepis na sernik malinowy

Polecany szczególnie na letnie popołudnia, sprawdzi się jednak o każdej porze roku, jako smaczny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty. Połączenie kakaowych herbatników, pysznej masy serowej, soczystych malin i smacznej galaretki malinowej pomoże nam stworzyć nieziemski sernik na zimno, który pokochają wszyscy.

Składniki na masę serową:
200 g twarogu półtłustego
200 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
10 g żelatyny w proszku
woda
pół szklanki cukru

Sposób przyrządzenia masy serowej:

Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na ok. 10 minut.
W mikserze zmielić cukier na cukier puder (można też użyć już zmielonego). Do cukru dodać oba rodzaje sera i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę lekko podgrzać i przestudzić. Tak uzyskany roztwór „zaprawić”, czyli do roztworu dodać trochę masy serowej, rozprowadzić i dopiero wtedy dodać żelatynę do masy serowej. To połączenie jeszcze raz zmiksować. Herbatniki rozpuścić bądź biszkopt upiec.

Składniki na biszkopt:
5 jajek
200 g cukru drobnego
200 g mąki pszennej (tortowej)
ok. 60 g mąki ziemniaczanej

Przepis na biszkopt:

Mąkę i skrobię przesiać przez sitko. Żółtka i białka oddzielić, białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka, dalej ubijając.
Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę i wymieszać – tym razem już nie miksować, bo ciasto może stracić konsystencję.
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać i wyrównać. Piec w temperaturze 170* około 40 minut. Po podanym czasie sprawdzić metodą „patyczkową”, czyli ponakłuwać ciasto i zobaczyć, czy nie ma zakalca. Wystudzony biszkopt można przekroić.

Przepis na spód ciasteczkowy

Ok. 200 g herbatników zwykłych, bądź kakaowych
50 g masła

Ciastka i masło zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Masę przelać do tortownicy o szerokości ok. 25 cm i wyrównać. Na spód tortownicy można również wyłożyć pokruszone ciasteczka, należy zrobić to jednak niezwykle równomiernie, by masa sernikowa nie przeciekła.

Galaretka z owocami:
400 gramów świeżych malin
2 opakowania galaretki malinowej

Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Na przygotowany przez nas spód ciasteczkowy lub biszkopt wylać masę sernikową, wyrównać i włożyć do lodówki aż do kompletnego wystudzenia.
Na tak przygotowany sernik położyć maliny. Wlać część galaretki, schłodzić. Wlać resztę galaretki i powtórzyć proces chłodzenia. Sernik włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!

Oczywiście zamiast malin i galaretki malinowej użyć można różnych innych owoców, jednak ta kombinacja wydaje mi się najpyszniejsza. Można również eksperymentować z kombinacją na masę sernikową do sernika na zimno, ta jednak jest sprawdzona i przetestowana. Smacznego i sprawdź nas po więcej tego typu przepisów.

Następny artykuł