Smakosze.pl Przepisy Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem
canva/Piotr Krzeslak

Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem

8 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich domowników i gości? Przygotuj leguminę, czyli staropolski deser z jajek i mąki. Ciasto po ugotowaniu jest puszyste, wyrośnięte, a podane z sosem malinowym smakuje obłędnie. Poznaj kultowy, staropolski przepis z 1871 roku na leguminę.

Legumina to słodki, bardzo popularny dawniej deser z jajek i mąki, który konsystencją przypominał nieco pudding. Leguminę podawało się z sosem owocowym jako danie po głównym obiedzie. Jeśli nigdy nie próbowałeś tego staropolskiego deseru, koniecznie musisz go przygotować.

Leguminę przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Bardzo istotne są tu również foremki. Leguminę przygotuj najlepiej w kokilkach, ponieważ masę trzeba poddać obróbce termicznej. Deser po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu jest gotowy do jedzenia.

Kokilki z leguminą podaj od razu, ponieważ już po 10 minutach pięknie wyrośnięte ciasto zaczyna opadać. Deser polej sosem z owoców sezonowych, np. malin, czy truskawek. Jeśli chcesz wykorzystać mrożone owoce, przed przygotowywaniem leguminy rozmroź je w temperaturze pokojowej.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sezonowy deser- tu poznasz przepis na szarlotkę z budyniem i rabarbarem , rozpływa się w ustach.

Legumina- pyszny, staropolski deser

Składniki:

  • 4 jajka

  • 60 g mąki pszennej

  • pół szklanki mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 4 łyżki masła

  • szczypta soli

Składniki na sos malinowy:

  • szklanka malin (mrożonych lub świeżych)

  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • bułka tarta i masło do wysmarowania kokilek

Jak zrobić leguminę?

Do rondelka wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru, masło i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę. Gdy cukier i masło się rozpuszczą, stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. Żółtka oddziel od białek.

Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją, żeby ostygła, następnie dodaj kolejno żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i dodaj ją do masy.

Ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw. Kokilki wysmaruj masłem, oprócz bułką tartą i do każdej wlej przygotowaną masę do 3/4 wysokości. Do garnka wlej wodę w takiej ilości, żeby sięgała połowy wysokości kokilek.

Pojemniczki z masą wstaw do garnka z wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut od momentu zagotowania. Maliny zagotuj z cukrem pudem i zblenduj na gładki sos. Gdy legumina będzie już gotowa, wyjmij ją z garnka i od razu podaj z sosem malinowym, smacznego.

Miska świeżych malin do musu

Źródło zdjęcia: canva/ NataliaBulatova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisytradycyjne.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy